Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Να κλείσουν οι βάσεις και τα στρατηγεία, δεν θα γίνουμε συνένοχοι στη γενοκτονία

Με την απαίτηση να σταματήσει κάθε εμπλοκή και συμμετοχή της Ελλάδας στο σφαγείο του Παλαιστινιακού λαού, διαδήλωσαν εργαζόμενοι και νεολαία το μεσημέρι του Σαββάτου, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας και συνεχίστηκε με πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία. «Να κλείσουνε οι βάσεις και τα στρατηγεία, καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», φώναξαν οι διαδηλωτές, κρατώντας στην κεφαλή της πορείας μεγάλες παλαιστινιακές σημαίες. «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», ήταν το μήνυμα που έστειλαν.

Ξεχωριστό ρυθμό έδωσε στα μπλοκ το σύνολο κρουστών «Quilombo» με τα τύμπανά του.

Στο κάλεσμα που απηύθυνε το ΠΑΜΕ ανταποκρίθηκαν δεκάδες σωματεία και φορείς, που συγκεντρώθηκαν με τα πανό, τις σημαίες και τις πικέτες τους. Μαζί με τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους άλλους φορείς διαδήλωσαν η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας και η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, μήνυμα της οποίας διαβάστηκε στη συγκέντρωση. Με τα δικά τους πανό συμμετείχαν στην κινητοποίηση η ΟΓΕ, η ΕΕΔΥΕ και η ΕΕΔΔΑ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Οψεις του ίδιου νομίσματος η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η αντιλαϊκή πολιτική


«Είμαστε εδώ και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για να εκφραστεί ακόμη πιο αποφασιστικά η αντίθεση του ελληνικού λαού στη γενοκτονία και στον ξεριζωμό του Παλαιστινιακού λαού που μαίνεται εδώ και περισσότερες από 100 μέρες, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και φυσικά με την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. «Η κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα, οι επιθέσεις στη Δυτική Οχθη και η αναζωπύρωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Υεμένη, στον Λίβανο, στη Συρία, συνολικά στη Μέση Ανατολή προειδοποιούν για τεράστιους κινδύνους, φέρνοντας στην ημερήσια διάταξη τη γενίκευση της πολεμικής σύγκρουσης με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής. Αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά ότι οι ζωές των λαών αλέθονται στις μυλόπετρες των ανταγωνισμών και στα παζάρια για το ποιος θα κάνει κουμάντο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, στους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, στις ζώνες επιρροής», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχολιάζοντας τις υποτιθέμενες δημοκρατικές ευαισθησίες της ΕΕ, κατήγγειλε το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι που διαδηλώνουν ενάντια στη σφαγή και στην ισραηλινή κατοχή χαρακτηρίζονται με απαράδεκτο και συκοφαντικό τρόπο «φιλοτρομοκράτες», «αντισημίτες», ξυλοκοπούνται και συλλαμβάνονται. Ενώ την ώρα που το ισραηλινό κράτος μεθοδεύει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα, «προωθείται το νέο αντιδραστικό "Σύμφωνο Μετανάστευσης", με τα κράτη - μέλη της ΕΕ να παγώνουν το άσυλο στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, να χτίζουν "δομές - φυλακές" σε τρίτες χώρες, να παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων - μεταναστών κλιμακώνοντας την καταστολή».

Οσον αφορά την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού στη χώρα μας, επισήμανε ότι φέρουν εγκληματικές ευθύνες καθώς «βάζουν πλάτη και προωθούν επικίνδυνους σχεδιασμούς για την επόμενη μέρα, σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού». «Η διαρκής αναβάθμιση των οικονομικών, πολιτικών, στρατιωτικών συμφωνιών της Ελλάδας με το Ισραήλ, η πλήρης στοίχιση με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής αποτελούν κρίκους στη μακρά αλυσίδα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, βάζοντας τον ελληνικό λαό σε μεγάλες περιπέτειες», τόνισε.

«Το βάθεμα της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους είναι η άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής που καταδικάζει τον λαό στη φτώχεια και στην αβάσταχτη ακρίβεια, που εντείνει την καταστολή, που ξεσπιτώνει ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, που εμπορευματοποιεί την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, για να πλουτίζουν ακόμη περισσότερο μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι», υπογράμμισε, ενώ κατήγγειλε την προσπάθεια καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων των φοιτητών και μαθητών από την κυβέρνηση. «Μπροστά στη φρίκη της φτώχειας, των ανταγωνισμών, των πολέμων, της προσφυγιάς, οι λαοί μπορούμε και πρέπει να βαδίσουμε τον δικό μας δρόμο, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Για να γίνουμε νοικοκύρηδες στον τόπο μας. Για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς!», κατέληξε.

Να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα

Την αντίθεση των φαντάρων στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ματωμένα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή μετέφερε ο Θοδωρής Μαλαφούρης, νέος στρατευμένος. «Είναι απαράδεκτο να δίνονται με βάση τον προϋπολογισμό του 2024 περισσότερα από 6 δισ. για εξοπλιστικά προγράμματα και ανάγκες του ΝΑΤΟ όταν την ίδια ώρα εμείς ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι μέσα στα στρατόπεδά μας με άθλιες συνθήκες διαβίωσης ακόμα και στα στοιχειώδη, όπως η σίτισή μας», κατήγγειλε. Αναφέρθηκε στην παρουσία φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζοντας ότι «οι αποστολές αυτές, χιλιάδες μίλια μακριά από την Ελλάδα, δεν αφορούν σε καμία περίπτωση την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αφορούν ξεκάθαρα την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΝΑΤΟικής συμμαχίας αδιαφορώντας για άλλη μια φορά για τους κινδύνους όπου μπλέκουν τον λαό μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μοχάμεντ Αμπουασάμπε, εκπρόσωπος των μαζικών φορέων των Παλαιστινίων στην Ελλάδα. «Ευχαριστώ καθέναν και καθεμία από εσάς», τόνισε και χαιρέτισε την αλληλεγγύη που εκφράζεται σε όλο τον κόσμο. Αναφέρθηκε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που ανέδειξε το γεγονός ότι το κράτος του Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο αγώνας στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού είναι αγώνας για την ελευθερία, την ανεξαρτησία», τόνισε και πρόσθεσε πως είναι αγώνας «όλων των λαών του κόσμου».

«Οι Παλαιστίνιοι είναι το ζωντανό σύμβολο του μεγαλύτερου εγκλήματος της εποχής μας, αλλά και σύμβολο ελπίδας και αγώνα», ο σημείωσε ο Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Υπενθυμίζοντας ότι το Σάββατο ήταν η επέτειος της απελευθέρωσης του Αουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό και της αποκάλυψης των φρικαλεοτήτων που είχαν συντελεστεί από τους ναζί, απαίτησε «να μπει τέρμα στη σύγχρονη γενοκτονία». «Τώρα πρέπει με κάθε τρόπο και παντού να εκφραστεί η εναντίωσή μας στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Αυτή θα είναι και η μεγάλη προσφορά των εργαζομένων στην Ελλάδα για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα», υπογράμμισε. Παράλληλα, προανήγγειλε πρωτοβουλία των συνδικάτων για τη συγκέντρωση φαρμάκων και βρεφικών ειδών προκειμένου να σταλεί βοήθεια στη μαρτυρική Γάζα.

Σχολίασε ακόμα τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι ενώ οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί πληρώνονται «χρυσάφι» από τον ελληνικό λαό, τα κρατικά ταμεία «είναι "άδεια" όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες». Τέλος, αναφέρθηκε στην εδραίωση ισχυρής ναυτικής δύναμης στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι τον Κόλπο του Αντεν «με πρόσχημα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας», αλλά και στο μέτωπο της Ουκρανίας που παραμένει ανοιχτό και εκθέτει επίσης σε μεγάλους κινδύνους τους ναυτεργάτες, απαιτώντας «να αναγνωριστούν οι θαλάσσιες περιοχές του Περσικού Κόλπου, της Ερυθράς και της Μαύρης Θάλασσας ως εμπόλεμες περιοχές και ο επαναπατρισμός των ναυτικών να γίνεται με έξοδα των ναυτιλιακών εταιρειών».

Μήνυμα από τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών

Από το βήμα της κινητοποίησης διαβάστηκε μήνυμα της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, με το οποίο χαιρέτισε το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα για τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη, σημειώνοντας ότι «η έμπρακτη αλληλεγγύη σας μας δίνει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον κοινό μας αγώνα για να σταματήσουμε την επίθεση και να τερματίσουμε την πολιορκία του λαού μας στη Γάζα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ