Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Βήμα βήμα» προς Χάγη ή Αμβούργο με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

«Τρέχουν» οι διεργασίες και στο Κυπριακό, με νέα απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν έπιασε φυσικά και τα Ελληνοτουρκικά, όπου επίκεινται νέες προσπάθειες για ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα με συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ελληνας πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε «τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια». Το διεθνές δίκαιο που, όπως αποδεικνύεται συνεχώς, γίνεται λάστιχο προκειμένου να υπηρετήσουν τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επισήμανε πως «επικεντρωθήκαμε επίσης σε όσα έχουν κάνει και οι δύο χώρες μέσω της ηγεσίας του Προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για να φέρουν την Ελλάδα και την Τουρκία πιο κοντά, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης κορυφής που είχαν και οι δύο ηγέτες μόλις τον περασμένο μήνα», επιβεβαιώνοντας ότι οι επικίνδυνες «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά εντάσσονται στα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή, απέναντι σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Δίνοντας ένα στίγμα των όσων δρομολογούνται, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης έλεγε το Σάββατο στον «ΣΚΑΪ» ότι «το μεγάλο μας θέμα, το υποκείμενο ζήτημα που παράγει αν θέλετε και τις κρίσεις, είναι το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως γνωρίζετε καλά, αυτό είναι ένα ζήτημα διαπραγμάτευσης, το οποίο εν τέλει θα μπορούσε να απολήξει σε διεθνή δικαιοδοσία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή στο Ειδικό Δικαστήριο του Δικαίου της Θάλασσας του Αμβούργου». Εσπευσε να διευκρινίσει ότι «σε αυτήν τη φάση, δεν έχουμε συζητήσει το ζήτημα αυτό. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα έλθει στο μέλλον».

Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι προχωράνε «βήμα βήμα», χωρίς «άλματα», «γιατί η δική μας προδιάθεση είναι να προχωράμε κάθε φορά, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ειλικρίνεια την οποία έχουμε. Οταν έρθει η ώρα και ωριμάσουν οι συνθήκες, θέλω να καθίσουμε στο τραπέζι», τόνισε επιβεβαιώνοντας και τις σχετικές προθέσεις.

Ο Γεραπετρίτης ενημέρωσε για τις εξελίξεις αυτές και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ylva Johansson, που βρέθηκε χτες στην Αθήνα, και την ευχαρίστησε για την προσωπική της συμβολή στην προώθηση του πιλοτικού σχήματος, σύμφωνα με το οποίο Τούρκοι επισκέπτες θα μπορούν να επισκέπτονται 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με απλουστευμένες διαδικασίες, θέμα που συμφωνήθηκε διμερώς στο ΑΣΣ τον Δεκέμβριο, ως ένα ακόμα στοιχείο της «θετικής ατζέντας» που ξεκλειδώνει τα επόμενα στάδια των επικίνδυνων διευθετήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ