Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Απόβαση» Αμερικανών στο Λιτόχωρο

Μέρες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, όταν η περιοχή είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο ορμητήριο πολέμου, θυμίζει η μεγάλη αποβατική επιχείρηση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς χθες το πρωί στη Γρίτσα του Λιτοχώρου στην Πιερία.

Ενα τεράστιο ελικοπτεροφόρο πλοίο, με τη συνοδεία τριών ακόμα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και δύο ελληνικών, κατέπλευσε ανοιχτά του λιμανιού της Γρίτσας. Με τα γνωστά χόβερκραφτ μεταφέρονταν οι εκατοντάδες πεζοναύτες στη στεριά. Ολη η γύρω περιοχή είχε αποκλειστεί με μεγάλη κινητοποίηση Αστυνομίας, Στρατού, Λιμενικού και Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για πλοίο αποβατικών επιχειρήσεων, το «USS Mesa Verde» με την 26th Marine Expeditionary Unit, με περίπου 2.000 πεζοναύτες, ένα από τα τρία που έχουν αναπτύξει οι Αμερικανοί στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ερυθρά Θάλασσα, και το οποίο αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή του Λιτοχώρου μέχρι τις 16 Γενάρη, στο πλαίσιο ασκήσεων που πραγματοποιούν, αξιοποιώντας - με βάση και την κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία - για ασκήσεις και το πεδίο βολής αρμάτων Λιτοχώρου. Από τη μεριά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχει η 32η Ταξιαρχία Ελλήνων Πεζοναυτών.

Δεν περνάει απαρατήρητος και ο «συμβολισμός», με την αποβατική κίνηση να γίνεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Αντ. Μπλίνκεν και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην περιοχή, συνάντηση που σφράγισε την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ