Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινή προαναγγελία της επόμενης φάσης του μακελειού για την «ολοκληρωτική νίκη»

Προετοιμάζεται η γενικευμένη επίθεση στη Ράφα, ενώ συνεχίζονται βομβαρδισμοί και μάχες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Οι Παλαιστίνιοι στην πολύπαθη Γάζα εξακολουθούν να θρηνούν τα δολοφονημένα από τους Ισραηλινούς παιδιά τους

Copyright 2024 The Associated

Οι Παλαιστίνιοι στην πολύπαθη Γάζα εξακολουθούν να θρηνούν τα δολοφονημένα από τους Ισραηλινούς παιδιά τους
Με βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με την πείνα και τις επιδημίες να θεριεύουν ακόμα περισσότερο εξαιτίας του εντεινόμενου μπλοκαρίσματος ακόμα κι αυτής της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα, και με συστηματικές επιθέσεις σε όσα νοσοκομεία και υγειονομικούς έχουν απομείνει, το Ισραήλ συνεχίζει το μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Στις 143 μέρες του ισραηλινού σφυροκοπήματος στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 29.782 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 70.043, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 90 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 164.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα εξαπολύθηκαν νέοι θανατηφόροι βομβαρδισμοί στη νότια πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Σφοδρές μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό κατοχικό στρατό και σε Παλαιστίνιους μαχητές μαίνονταν στην - ισοπεδωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της - επίσης νότια πόλη Χαν Γιούνις, αλλά και στην κεντρική Γάζα και στην Πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, το οποίο υποτίθεται ότι το Ισραήλ εδώ και καιρό «ελέγχει», όπως έχει δηλώσει.

Χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη της Γάζας αναζητούν λίγη τροφή από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Copyright 2024 The Associated

Χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη της Γάζας αναζητούν λίγη τροφή από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.
Ετσι, οι κατοχικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν χθες ότι σκότωσαν πάνω από 30 Παλαιστίνιους ενόπλους στην περιοχή Ζεϊτούν της Πόλης της Γάζας, ενώ ανακοίνωσαν επίσης ότι 5 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά σε μάχες την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να διατάξει επίθεση στη Ράφα, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι αυτή η νέα φάση κλιμάκωσης του μακελειού στη Γάζα θα προχωρήσει είτε υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων είτε όχι.

Μιλώντας για τη δρομολογούμενη γενικευμένη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «η ολοκληρωτική νίκη είναι στο χέρι μας, όχι σε απόσταση μηνών, αλλά σε απόσταση βδομάδων, όταν θα ξεκινήσουμε την επιχείρηση».

«Αν έχουμε συμφωνία» για ανακωχή, η επιχείρηση «θα καθυστερήσει κάπως, αλλά θα γίνει», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν τοποθεσίες» όπου «μπορούν να πάνε» οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στη Ράφα, προς βορρά, εκεί όπου «ολοκληρώσαμε τις μάχες». Στην πραγματικότητα οι διαρκείς ισραηλινές επιθέσεις δεν αφήνουν καμία «ασφαλή ζώνη» στην ισοπεδωμένη Γάζα, ενώ όπως προαναφέρθηκε σφοδρές μάχες συνεχίζονται και στην κεντρική και στη βόρεια Γάζα, σε περιοχές που υποτίθεται ότι ο κατοχικός στρατός είχε υπό τον έλεγχό του και «ολοκλήρωσε τις μάχες» εκεί.

Το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε χθες ότι ο ισραηλινός στρατός «παρουσίασε στην κυβέρνηση πολέμου σχέδιο για την εσπευσμένη απομάκρυνση των πληθυσμών από τις ζώνες των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και σχέδιο για τις μελλούμενες επιχειρήσεις», χωρίς να ανακοινωθούν λεπτομέρειες...

Συστηματική στοχοποίηση των δομών Υγείας και των υγειονομικών

Παράλληλα με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς σε πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς, συνεχίζεται η συστηματική στοχοποίηση των δομών Υγείας και των υγειονομικών από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) ανακοίνωσε χθες ότι αναγκάζεται να αναστείλει πλήρως όλες τις υγειονομικές αποστολές της στη Λωρίδα της Γάζας για 48 ώρες, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι εξαιτίας των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων δεν κατοχυρώνεται η ασφάλεια των πληρωμάτων της οργάνωσης και των νοσηλευόμενων στις δομές Υγείας της και στα ασθενοφόρα της.

Νωρίτερα χθες υγειονομικοί της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δέχτηκαν επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης ασθενών από το πολιορκούμενο Νοσοκομείο «Αλ Αμάλ» της Χαν Γιούνις σε νοσοκομεία της Ράφα.

Η επιχείρηση εκκένωσης έγινε σε συντονισμό με το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) και μετά από έγκριση των κατοχικών αρχών. Ωστόσο, «παρότι οι κατοχικές δυνάμεις γνώριζαν τα ονόματα και τους αριθμούς ταυτότητας του προσωπικού που συνόδευε τους ασθενείς, σταμάτησαν το προσωπικό για περισσότερες από επτά ώρες και κακομεταχειρίστηκαν τα μέλη του, ειδικά το ιατρικό προσωπικό της Ερυθράς Ημισελήνου που συνόδευε» την αποστολή.

Η PRCS καταγγέλλει ακόμα ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τρεις υγειονομικούς, αφήνοντας ελεύθερο έναν από αυτούς μετά από πολλές ώρες, ενώ «δεν έχει πληροφορίες για την τύχη των άλλων δύο».

Σε όλη τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, τα ασθενοφόρα, το προσωπικό και οι υποδομές της PRCS έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος του κατοχικού στρατού.

Την ίδια ώρα στο Νοσοκομείο «Νάσερ» της Χαν Γιούνις, παρά τη δήλωση του ισραηλινού στρατού ότι ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις εντός του ιδρύματος, ελεύθεροι σκοπευτές εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή και να πυροβολούν οτιδήποτε κινείται. Υπάρχει επίσης συνεχής αποκλεισμός των κομβόι βοήθειας, εμποδίζοντας τα καύσιμα ή το νερό να φτάσουν σε όσους βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο.

Ο ισραηλινός στρατός προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει μαζικές συλλήψεις περίπου 200 ατόμων μέσα ή γύρω από το νοσοκομείο, μεταξύ τους ιατρικού προσωπικού και ασθενών. Η τύχη τους είναι άγνωστη...

Τεράστια μείωση στην ήδη ελάχιστη βοήθεια που μπαίνει στη Γάζα

Το μακελειό από τις επιδρομές και τους βομβαρδισμούς συμπληρώνεται από τον εγκληματικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, οδηγώντας τον Παλαιστινιακό λαό στον λιμό.

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια του Φλεβάρη εισέρχονται κατά μέσο όρο στη Λωρίδα της Γάζας μόλις 98 φορτηγά τη μέρα με ανθρωπιστική βοήθεια, γεγονός που συνιστά μείωση κατά 50% σε σχέση με την ποσότητα της βοήθειας που έμπαινε στη Γάζα τον Γενάρη - που κι αυτή βέβαια ήταν ανεπαρκέστατη σε σχέση με τις ανάγκες του Παλαιστινιακού λαού, σε συνθήκες που πάνω από 1,7 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και έχουν καταστραφεί όλες οι βασικές υποδομές για τα πιο στοιχειώδη αγαθά...

Η παράδοση βοήθειας, επισημαίνεται, παρεμποδίστηκε από «περιορισμούς ασφαλείας» και απρόβλεπτα κλεισίματα στα μόνα διαθέσιμα συνοριακά περάσματα - τις διελεύσεις Rafah και Karem Abu Salem (Kerem Shalom) - ενώ συνεχίζονται τα πλήγματα σε δομές και προσωπικό της UNRWA. Από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 158 εργαζόμενοί της.

Αντίστοιχα, η διεθνής ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανακοίνωσε ότι σε αντίθεση με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ προς το Ισραήλ για διασφάλιση της εισόδου επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει υπάρχει περαιτέρω μείωση κατά 30% στα φορτηγά που εισέρχονται καθημερινά στον παλαιστινιακό θύλακα. Το «Παρατηρητήριο» επισημαίνει ότι το Ισραήλ δεν διευκολύνει επαρκώς την είσοδο καυσίμων και μπλοκάρει την παράδοση βοήθειας, ιδιαίτερα στη νότια Γάζα.

Αντίστοιχες επισημάνσεις κάνει και η Ενωση Διεθνών Οργανισμών Ανάπτυξης, μια ένωση άνω των 70 ανθρωπιστικών οργανώσεων που εργάζονται στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, τονίζοντας μάλιστα ότι βόρεια της Ράφα δεν φτάνει σχεδόν καθόλου βοήθεια.

Σε ένα τέτοιο φόντο, εξάλλου, με ένα ρεσιτάλ υποκρισίας η Σαμάνθα Πάουερ, επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη «διεθνή ανάπτυξη», της περιβόητης USAID, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ιορδανία και προτού επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη δήλωσε ότι «την περασμένη βδομάδα μόνο 85 φορτηγά τη μέρα κατάφεραν να περάσουν» στη Γάζα ενώ θα έπρεπε να μπαίνουν «περισσότερα από 500». Επανέλαβε δε τις επισημάνσεις του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ για «καταστροφικά επίπεδα πείνας» στη Γάζα.

Δεν είπε κουβέντα βέβαια για το γεγονός ότι αυτή η βοήθεια μπλοκάρεται συστηματικά από το ίδιο το Ισραήλ, ούτε για το γεγονός ότι η απόφαση των ΗΠΑ και συμμάχων τους να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA αυξάνει τα προβλήματα και τους κινδύνους για τη διανομή της τόσο απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Χιλιάδες συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Την ίδια ώρα το Ισραήλ κλιμακώνει την επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με συνεχιζόμενες αιματηρές επιδρομές σε πόλεις, χωριά και προσφυγικούς καταυλισμούς και με μπαράζ συλλήψεων.

Ο Montaser Sammour, επικεφαλής της Ενωσης Παλαιστίνιων Κρατουμένων στην Τζενίν, τόνισε ότι μόνο σε αυτήν την παλαιστινιακή πόλη και στους προσφυγικούς καταυλισμούς της οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έχουν συλλάβει 1.130 ανθρώπους από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα.

Ηδη μέσα στον Φλεβάρη έχουν γίνει 110 συλλήψεις στην Τζενίν, «κυρίως πρώην κρατουμένων και τραυματιών. Τον Γενάρη οι κατοχικοί συνέλαβαν ξανά ένα παιδί που ήταν ανάμεσα σε όσους απελευθερώθηκαν με τη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων τον Νοέμβρη του 2023», δήλωσε ο Sammour στο δίκτυο «Al Jazeera».

Συνολικά από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 7.000 Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, αναφέρει η Ενωση Κρατουμένων.

Δεκάδες νέες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χθες και προχθές από τις κατοχικές δυνάμεις σε περιοχές όπως η Σιλουάντ, η Χεβρώνα, η Μπέιτ Ουμάρ και η Ναμπλούς, καθώς και σε συνοικίες της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επίθεση στη Ράφα το Ισραήλ κλιμακώνει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού(2024-05-08 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία τα σχέδια επίθεσης στη Ράφα, ενώ κλιμακώνεται η σφαγή(2024-04-20 00:00:00.0)
Το Ισραήλ ετοιμάζει κλιμάκωση της σφαγής με γενικευμένη επίθεση στη Ράφα(2024-02-10 00:00:00.0)
Δολοφονικό ισραηλινό σφυροκόπημα, με έμφαση στη νότια Γάζα(2024-01-24 00:00:00.0)
Συνεχές μακελειό με νέες επιθέσεις σε καταυλισμούς, ασθενοφόρα, εκτοπισμένους και υποδομές(2024-01-11 00:00:00.0)
Επανέναρξη των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων αμέσως μετά τη λήξη της εκεχειρίας(2023-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ