Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντατικά παζάρια για νέα εκεχειρία με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα»

Νέος γύρος εντατικών διεργασιών και διεθνών διαβουλεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά και την «επόμενη μέρα» στο Παλαιστινιακό και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, περιοχή όπου συγκρούονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και ανταγωνιστικοί σχεδιασμοί.

Τη σκυτάλη από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Παρίσι μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, πήρε από χτες η Ντόχα, όπου συνεχίζονται οι συζητήσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, με ανταλλαγή των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται εκεί με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές.

Στην Ντόχα, χτες, ο εμίρης του Κατάρ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, συζητώντας τρόπους για να διασφαλιστεί μια «άμεση και μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Στην καταριανή πρωτεύουσα έφτασε και αντιπροσωπεία της ισραηλινής κυβέρνησης, με ζητούμενο να εστιάσει σε πλευρές μιας συμφωνίας που ακόμα δεν έχουν συζητηθεί εκτενώς: Οπως οι όροι απελευθέρωσης των ομήρων αλλά και οι όροι παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ως μέρος της συμφωνίας.

Σε επόμενη φάση των παζαριών φαίνεται ότι θα εξεταστούν τα πιο «δύσκολα» θέματα, όπως η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, αλλά και το τι θα γίνει με τα ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ επιδιώκει μόνο μια προσωρινή εκεχειρία, μετά την οποία θα συνεχίζει το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας, ξεχωρίζοντας μάλιστα τα σχέδια για γενικευμένη επίθεση εναντίον της Ράφα. Παράλληλα, αρνείται να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από τη Γάζα και επιδιώκει σκλήρυνση της κατοχής, με «ελευθερία δράσης» για τον ισραηλινό στρατό και μετά την ολοκλήρωση της εισβολής στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η Χαμάς, από την άλλη, θέλει συμφωνία που να οδηγεί σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και σε απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε στη Χάγη της Ολλανδίας η ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, μετά το αίτημα δεκάδων χωρών να εκδώσει το Δικαστήριο «μη δεσμευτική γνωμοδότηση» για τις «νομικές συνέπειες που απορρέουν από τις πολιτικές και πρακτικές του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ». Το δικαστήριο θα εκδώσει πιθανόν τη γνωμοδότησή του πριν από το τέλος του χρόνου.

Από τη μεριά της Τουρκίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Γιλμάζ, είπε πως «η κατάσταση που εκτυλίσσεται μετά τις 7 Οκτωβρίου αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η βασική αιτία της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή», και υπέδειξε ως πρόβλημα την «αποτυχία εφαρμογής του οράματος των δύο κρατών».

Ο εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπντέλ Χακίμ Ελ-Ριφάι, ανέφερε ότι «η αδυναμία να τεθεί τέλος οδήγησε στις φρικαλεότητες που διαπράττονται τώρα κατά του Παλαιστινιακού λαού, ισοδυναμώντας με γενοκτονία».

Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, επανέλαβε ότι το Ισραήλ «ενθάρρυνε την ανάπτυξη» της Χαμάς. Οταν ρωτήθηκε, σε φόρουμ στη Μαδρίτη, για σχετικές του δηλώσεις τον Γενάρη, επέμεινε πως «το ότι το Ισραήλ προώθησε τον διχασμό των Παλαιστινίων, δημιουργώντας μια δύναμη που θα εναντιωνόταν στη Φατάχ, είναι μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Δεν λέω ότι την χρηματοδότησε στέλνοντάς της μια επιταγή, αλλά ότι διευκόλυνε την ανάπτυξη της Χαμάς».

Παραιτήθηκε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμαντ Σταγέχ ανακοίνωσε ότι υπέβαλε επίσημα την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, μιλώντας για απόφαση που «έρχεται υπό το φως του τι αντιμετωπίζει ο Παλαιστινιακός λαός, η παλαιστινιακή μας υπόθεση και το πολιτικό μας σύστημα από μια άγρια και άνευ προηγουμένου επίθεση, γενοκτονία, απόπειρες αναγκαστικού εκτοπισμού (...) η σταδιακή προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών και η προσπάθεια να κάνουν την Παλαιστινιακή Αρχή μια διοικητική αρχή ασφαλείας, χωρίς πολιτικό περιεχόμενο».

Μεταξύ άλλων - όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA - είπε ότι «το επόμενο στάδιο και οι προκλήσεις του απαιτούν νέες κυβερνητικές και πολιτικές ρυθμίσεις, που θα λαμβάνουν υπόψη την αναδυόμενη πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας, τις συνομιλίες εθνικής ενότητας και την επείγουσα ανάγκη για μια διαπαλαιστινιακή συναίνεση βασισμένη σε εθνική βάση, ευρεία συμμετοχή, ενότητα τάξεων και επέκταση της κυριαρχίας της Παλαιστινιακής Αρχής σε ολόκληρη τη γη της Παλαιστίνης».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτηση του Σταγέχ, ο οποίος ωστόσο θα παραμείνει στη θέση του, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, «μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη 29/2 έχει εξαγγελθεί ότι θα γίνει στη Μόσχα «ενδοπαλαιστινιακός διάλογος», όπως έχει δηλώσει και ο Αλί Φεϊσάλ, μέλος του ΠΓ του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, τονίζοντας ότι «έχουμε λάβει πρόσκληση να συμμετάσχουμε σε αυτόν». Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, έχει επιβεβαιώσει κι αυτός ότι ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς, «έχει πρόσκληση σε ισχύ, ελπίζουμε ότι σε βολικό και για τις δύο πλευρές χρόνο η επίσκεψή του θα πραγματοποιηθεί».

Διαμαρτυρία του Ισραήλ προς την Κίνα

Το Ισραήλ, στο μεταξύ, δεν παρέλειψε να εκφράσει, διά του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Λιόρ Χάιατ, τη δυσαρέσκειά του για τις πρόσφατες δηλώσεις της Κίνας στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ (ICJ), όπου νομικός εκπρόσωπος του Πεκίνου υπογράμμισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να διεξάγουν ένοπλο αγώνα ενάντια στην κατοχή.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του «θρηνεί για την ατυχή δήλωση του Κινέζου νομικού συμβούλου (...) σύμφωνα με την οποία ο ένοπλος αγώνας αποτελεί μέρος του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση και ένα νόμιμο εργαλείο για την επίτευξη ανεξαρτησίας». Προθεσε ότι «οι νόμοι του πολέμου δεν επιτρέπουν μια συστηματική και στοχευμένη επίθεση εναντίον αμάχων και τη χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων», καθώς και ότι «η δήλωση της Κίνας θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως υποστήριξη στη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7/10». Κάλεσε δε το Πεκίνο «να αναρωτηθεί γιατί η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς έσπευσε να καλωσορίσει τα λόγια του νομικού συμβούλου της Κίνας στο ICJ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ