Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην ευρωατλαντική «πλευρά της εμπλοκής» και στην Ουκρανία

Στο Παρίσι μετέβη χτες το απόγευμα ο Κυρ. Μητσοτάκης για τη διάσκεψη που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Στο ίδιο πνεύμα, το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα «στέκεται σταθερά στο πλευρό» του Κιέβου, με τη «συμπαράστασή» της να είναι «συνεχής και ειλικρινής».

Αλλωστε, με βάση στοιχεία που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, οι Αμερικανοί έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα «δωρεές» σε στρατιωτικό υλικό αξίας 60 εκατ. δολαρίων, ως αντιστάθμισμα των παροχών από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προς την κυβέρνηση Ζελένσκι (σε όπλα, μέσα, πυρομαχικά), ενώ υπάρχει περιθώριο για ακόμη 200 εκατ. δολάρια, εφόσον γίνουν και άλλες τέτοιες αποστολές προς το Κίεβο.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση από την έναρξη της σύγκρουσης έχει στείλει στο Κίεβο χιλιάδες τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, πυραύλους και εκτοξευτές «Stinger», φυσίγγια, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP. Επίσης, το 2023 ήταν ένας από τους πιο σταθερούς προμηθευτές των ουκρανικών δυνάμεων σε βλήματα των 155 χιλιοστών για το πυροβολικό τους. Εξάλλου, πρόσφατα, φορτηγά άδειασαν αποθήκες από στρατόπεδα στην Κορινθία, στα Γιάννενα και στη Δράμα υλοποιώντας συμφωνία με την Τσεχία για πώληση δεκάδων χιλιάδων φυσιγγίων πυροβολικού διαμετρήματος 105 χιλιοστών, τα οποία προωθούνται κατόπιν από τους Τσέχους στους Ουκρανούς.

Επιπλέον, οι Ουκρανοί έχουν συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση την παραχώρηση των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK. Τα OSA είναι τοποθετημένα στα νησιά του Αιγαίου, ενώ η Θράκη είναι ο χώρος προβλεπόμενης επιχειρησιακής δράσης των TOR-M1. Εχει επίσης συζητηθεί η παράδοση των τσεχοσλοβακικής κατασκευής Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70. Χιλιάδες ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση του Κιέβου, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ