Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τίμησε τα 81 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησε τα 81 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ με μια λιτή εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής στο Πάρκο της ΕΠΟΝ, δίπλα στο ιστορικό σπίτι στο οποίο ιδρύθηκε (Δουκίσσης Πλακεντίας 3) στους Αμπελόκηπους.

Εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ μίλησε η Βούλα Σταμέλου, η οποία αναφερόμενη στην επέτειο σημείωσε: «Είμαστε εδώ στο Πάρκο της ΕΠΟΝ, δίπλα από το σπιτάκι της οδού Πλακεντίας, όπου πριν από 81 χρόνια, την 23η Φλεβάρη του 1943, συγκεντρώθηκαν σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας αντιπροσωπείες από δέκα νεολαιίστικες οργανώσεις. Μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών, της θρυλικής ΟΚΝΕ, κατέληξαν στην απόφαση ίδρυσης της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων, της ένδοξης ΕΠΟΝ, και υπέγραψαν την πράξη ίδρυσής της. Η αναγκαιότητα δημιουργίας τότε μιας νεολαιίστικης οργάνωσης δίπλα στο ΕΑΜ αποφασίστηκε από τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ τον Δεκέμβρη του 1942».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η ΕΠΟΝ «ενέπνευσε και δίδαξε στη νεολαία της πατρίδας μας να αντιμετωπίσει ατρόμητη τον φασισμό και την κατοχική εγκληματική βία», ενώ «οι ΕΠΟΝίτισσες και οι ΕΠΟΝίτες συμμετείχαν και διακρίθηκαν για την παλικαριά τους στις γραμμές του λαϊκού απελευθερωτικού στρατού του ΕΛΑΣ και σε άλλες αφάνταστες ηρωικές πράξεις, όπως στο Μπιζάνι της Καλλιθέας και στο Κάστρο του Υμηττού».

«Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τιμά το μεγαλειώδες έργο και την προσφορά της ΕΠΟΝ στην ελληνική νεολαία και στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον φασιστικό ζυγό. Τιμάμε την πολύπλευρη προσφορά της στη διαπαιδαγώγηση της ελληνικής νεολαίας με τις αξίες του αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον. Με τη δράση της άφησε πλούσιες παρακαταθήκες για τις νέες γενιές», πρόσθεσε, για να κλείσει κάνοντας αναφορά στον αγώνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για την αναστήλωση του Σπιτιού της ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους.

Στεφάνια καταθέσαν η Τούλα Μητσέα, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ η Γεωργία Γκούφα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ