Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν θάβεται!

Ούτε μονόστηλο δεν έβαλαν στην πλειοψηφία τους οι εφημερίδες κάθε απόχρωσης το περασμένο Σαββατοκύριακο - όπως και χτες Δευτέρα - για την αυριανή μεγάλη πανεργατική απεργία. Στην καλύτερη περίπτωση και σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν το μεγάλο απεργιακό μέτωπο, γράφουν γενικά για μια απεργία της ΑΔΕΔΥ, «με αφορμή τον ένα χρόνο από το δυστύχημα στα Τέμπη». Σαν να έχει πέσει «σύρμα», με «μια φωνή» όλα τα αστικά ΜΜΕ αποκρύπτουν το γεγονός ότι για πρώτη φορά συντονίζονται 35 Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα με τις απεργιακές αποφάσεις τους, όπως και εκατοντάδες σωματεία και Ομοσπονδίες από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, που αύριο καλούν στην πανεργατική πανελλαδική απεργία. Αποκρύπτουν και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, με αιτήματα για το εισόδημα, για μέτρα προστασίας, υποδομές κ.ο.κ. διεκδικώντας παράλληλα να πέσει άπλετο φως στο έγκλημα των Τεμπών, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες, που αφετηρία τους είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει δικαιώματα και ανάγκες του λαού στο όνομα του κέρδους. Μάταιη όμως η προσπάθεια να «θαφτεί» η αυριανή μεγάλη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση. Την απάντηση θα δώσουν οι χιλιάδες απεργοί και οι μαζικές διαδηλώσεις που προγραμματίζονται σε πάνω από 60 πόλεις, από τον Εβρο ως την Κρήτη.

Συνταγή

Ολη η ...δημοκρατία μαζεμένη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι από εκείνους που επιχειρηματολογούσαν πριν από λίγες μέρες υπέρ της επιστολικής ψήφου και «πλειοδοτούσαν» για το κυβερνητικό νομοσχέδιο, οι ίδιοι που ψήφιζαν για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα συνδικάτα, ανακάλυψαν τώρα ότι οι «υβριδικές» εκλογές - που τέθηκε ως θέμα στο συνέδριο για το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου - δεν διασφαλίζουν το ...αδιάβλητο της διαδικασίας! Αλλοι πάλι αναρωτιόνταν γιατί δεν υπήρξε μισή πολιτική κουβέντα και γιατί οι καρέκλες ήταν άδειες τον περισσότερο χρόνο των εργασιών. Ηταν οι ίδιοι που έλεγαν ότι τα «ηλεκτρονικά» μέλη και τα «κλικ» είναι το απαύγασμα της συμμετοχής και της δημοκρατίας και ότι έτσι «μεγαλώνει το ενδιαφέρον του κόσμου». Τελικά, η μόνη συμμετοχή ήταν η γνωστή και από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα: Κάτι μεταφερόμενοι κλακαδόροι του «ηγέτη» και του αρχηγού, με τους άλλους μισούς να «ραδιουργούν» στο παρασκήνιο, «μουρμουρίζοντας» ότι τάχα «η αριστερά δεν έχει μεσσίες». Ποιοι τα έλεγαν αυτά; Οι ...απόστολοι της κυβερνητικής ανάθεσης, των «σωτήρων» και των δήθεν «φιλολαϊκών» εύκολων λύσεων εντός των τειχών του συστήματος! Τελικά, όποια εικόνα κι αν πάρει κανείς από το τετραήμερο αυτό φεστιβάλ εκφυλισμού, επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για προδιαγεγραμμένη πορεία, από την οποία ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα, όπως συνολικά από την αναμόρφωση της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας.

Με έναν σμπάρο...

Τα 50.000 «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία προπαγανδίζει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντάς τα μάλιστα ως ...παροχή στους πάνω από 100.000 ασθενείς που ξεροσταλιάζουν στη λίστα της ντροπής για μια επέμβαση. Κι αυτό, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης από το υπουργείο Υγείας του τιμοκαταλόγου για το «νόμιμο φακελάκι», που θα ξεκινάει από τα 300 και θα φτάνει τα 2.000 ευρώ! Για να πάρει «μπρος» λοιπόν αυτό το αίσχος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης τα πρώτα 50.000 χειρουργεία. Θα χρηματοδοτήσει δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, παραμένουν κλειστά δεκάδες χειρουργικά κρεβάτια και που οι αναισθησιολόγοι είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια και απρόσκοπτα όσα κρεβάτια έχουν απομείνει.

... πολλά τρυγόνια

Με έναν σμπάρο, λοιπόν, πολλά τα τρυγόνια: Και το Ταμείο Ανάκαμψης αξιοποιείται για τον λόγο που φτιάχτηκε, για να «τρέξουν» δηλαδή οι πιο αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, και «νομιμοποιείται» ο ασθενής - πελάτης μέσα στα κρατικά νοσοκομεία, και απογειώνεται η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Οσο για την κριτική από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την απαράδεκτη εξέλιξη; Κοροϊδία «στη νιοστή», αφού η κυβέρνηση εφαρμόζει έναν νόμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (τι έκπληξη;) απλά παρέλαβε για να τον παραδώσει στους επόμενους, διευκολύνοντας το έργο τους. Θύμα και πάλι ο λαός, που θα ξανα-ματα-πληρώνει τα ήδη πληρωμένα από τον ιδρώτα του και τη φορομπηξία δημόσια νοσοκομεία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1902 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ. Εργα του, τα «Σταφύλια της Οργής», «Ανθρωποι και ποντίκια», κ.ά.

1933 Τη νύχτα της 26ης προς 27η Φλεβάρη οι ναζί προχωρούν στην προβοκάτσια κατά των κομμουνιστών με τον εμπρησμό του γερμανικού Κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ). Στις 3/3 θα συλληφθεί και ο ΓΓ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ερνστ Τέλμαν, ο οποίος φυλακίστηκε με την κατηγορία για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ. Στη συνέχεια οργάνωσαν μια απίστευτη σκευωρία σε βάρος του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη Γκεόργκι Δημητρώφ, τον οποίο κατηγόρησαν ως κυρίως υπεύθυνο για τον εμπρησμό. Η δίκη του Δημητρώφ και των συντρόφων του άρχισε τον Σεπτέμβρη του 1933 στη Λειψία. Το δικαστήριο, κάτω από την πίεση της παγκόσμιας εκστρατείας, αναγκάστηκε να αθωώσει τον Δημητρώφ.

1939 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θέτει εκτός νόμου τις καθιστικές διαμαρτυρίες των εργαζομένων στις απεργίες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων.

1939 Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας αναγνωρίζουν τη φασιστική κυβέρνηση του Φράνκο.

1943 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του, που έλαβε χώρα την επόμενη μέρα, μετατρέπεται σε διαδήλωση κατά της γερμανικής κατοχής.

1948 Ομαδικές δολοφονικές επιθέσεις στη Μακρόνησο, κατά τις οποίες σκοτώνονται 17 και τραυματίζονται 61 φαντάροι. Αλλοι 250 παραπέμπονται στο στρατοδικείο.

1959 Η ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου για το Κυπριακό.

...και σαν χτες

1802 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.

1896 Γεννιέται ο επαναστάτης μπολσεβίκος Αντρέι Ζντάνοφ. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Β' Γραμματέας του Κόμματος των Μπολσεβίκων - ΚΚΣΕ (1941 - 1948) και Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης (1946 - 1947).

1911 Η συζήτηση στην Αναθεωρητική Βουλή για τη γλώσσα στην οποία θα γραφεί το Σύνταγμα της Ελλάδας προκαλεί μεγάλης έκτασης συγκρούσεις. Οι καθηγητές και οι φοιτητές της Φιλοσοφικής πρωτοστατούν υπέρ της καθαρεύουσας.

1913 Ο Ελληνικός Στρατός ολοκληρώνει την απελευθέρωση της Ηπείρου.

1942 Δραπετεύει από τις φυλακές της Τρίπολης ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναλαμβάνει την καθοδήγηση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

1980 Η Αίγυπτος και το Ισραήλ αποκαθιστούν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις. Τίθεται τέρμα στην εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο κρατών, η οποία διήρκεσε τριάντα χρόνια.

1986 Πεθαίνει η Αμαλία Φλέμινγκ, σύζυγος και επιστημονική συνεργάτιδα του μεγάλου Βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο οποίος ανακάλυψε την πενικιλίνη.

1993 Συγκλονίζεται από έκρηξη βόμβας το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Από την έκρηξη χάνουν τη ζωή τους 5 άτομα και δεκάδες τραυματίζονται.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ