Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί, συνεχείς εκτοπίσεις και απειλή λιμοκτονίας

Το 40% των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας κινδυνεύουν από την πείνα

Copyright 2023 The Associated

Με νέους δολοφονικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε χτες για 83η μέρα το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας, κλιμακώνοντας κυρίως στη νότια Γάζα και σπέρνοντας τον θάνατο στους κατοίκους της περιοχής και στους εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους που έχουν εκτοπιστεί εκεί.

Οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τους 21.320, ανακοίνωσε χτες το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα, και οι τραυματίες τους 55.603.

Τουλάχιστον 210 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά περιοχές δίπλα στο Νοσοκομείο «Αλ Αμάλ», για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.

Μετά τους προχτεσινούς βομβαρδισμούς, που σκότωσαν 31 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 25, ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν χτες ξανά την ίδια περιοχή, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας 21. Η εγγύτητα και η επιμονή των χτυπημάτων στο «Αλ Αμάλ» προκαλούν ανησυχία ότι επίκειται επίθεση στο ίδιο το νοσοκομείο, όπου έχουν καταφύγει και χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Σφοδροί ήταν επίσης οι βομβαρδισμοί στη Ντέιρ Αλ Μπαλάχ και στην πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει καμία περιοχή ασφαλής για τους αμάχους της Γάζας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι αεροπορική επιδρομή στη Ράφα σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 55.


Copyright 2023 The Associated

Στο πλαίσιο των σφοδρών ισραηλινών επιθέσεων, οι δημοσιογράφοι στη Γάζα συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ τίμημα. Χτες έχασαν τη ζωή τους άλλοι 2 δημοσιογράφοι.

Συνολικά 105 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις μετά τις 7 Οκτώβρη.

Καθημερινός Γολγοθάς για τους Παλαιστίνιους αμάχους

«Κάθε μέρα είναι αγώνας για επιβίωση, για εξεύρεση τροφής και νερού», τόνισε χτες ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Τ. Χουάιτ, υπογραμμίζοντας ότι πλέον το 40% των περίπου 2,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμοκτονίας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια. Η μόνη ελπίδα είναι η ανθρωπιστική εκεχειρία», τόνισε.

Επεσήμανε δε ότι ο πληθυσμός των εκτοπισμένων αμάχων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ ξεπερνά κατά μέσο όρο τους 12.000 ανά δομή, αριθμός υπερτετραπλάσιος από αυτόν που μπορούν να αντέξουν οι συγκεκριμένες υποδομές.

Κι αυτό την ώρα που ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εκδίδει συνεχώς νέες διαταγές εκτοπισμού, όπως χτες στην κεντρική Γάζα.

«Πάνω από 150.000 άνθρωποι - μικρά παιδιά, έγκυες, άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένοι - δεν έχουν πού να πάνε», σημειώνει η UNRWA.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές επιθέσεις και ο απάνθρωπος αποκλεισμός, με την ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχεται με το σταγονόμετρο, επιδεινώνουν δραματικά και την υγειονομική κατάσταση.

«Τα νοσοκομεία μετά βίας λειτουργούν. Οι μολυσματικές ασθένειες είναι διαδεδομένες και εξαπλώνονται γρήγορα σε υπερπλήρη καταφύγια. Εκατοντάδες άνθρωποι με τραύματα από τον πόλεμο δεν μπορούν να λάβουν περίθαλψη. Η Γάζα είναι μια καταστροφή της δημόσιας υγείας σε εξέλιξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μ. Γκρίφιθς, συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Επείγουσας Βοήθειας του ΟΗΕ.

Σχέδια για την «επόμενη φάση» της σφαγής

Στο μεταξύ, με φόντο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και της στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ για «μακρύ πόλεμο», για πολλούς μήνες, ο επικεφαλής του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Χ. Χαλεβί επανέλαβε ότι πλησιάζει η επόμενη φάση του πολέμου, που περιλαμβάνει μετακίνηση του επίκεντρου των επιχειρήσεων σε περιοχές της νότιας Γάζας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα απαιτήσει ακόμα περισσότερα στρατεύματα, καθώς πρόκειται για πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, στις οποίες πλέον έχει συγκεντρωθεί και η μεγάλη πλειοψηφία των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Επιπλέον, χτες ανακοινώθηκε στο Ισραήλ ο νέος επικεφαλής επίτροπος Φυλακών, που διορίστηκε από τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Το νέο πόστο ανέλαβε ο Κόμπι Γιαακόβι, που είχε επικρίνει τον προκάτοχό του ότι δεν ήταν «αρκετά σκληρός» με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Στις ισραηλινές φυλακές έχουν οδηγηθεί χιλιάδες Παλαιστίνιοι, με αθρόες συλλήψεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, ενώ συνεχείς είναι οι καταγγελίες για άγρια βασανιστήρια, «εξαφανίσεις» κρατουμένων κ.ο.κ.

Αυξάνονται οι απώλειες του κατοχικού στρατού

Καθώς εντείνονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις συναντούν ισχυρή αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές, κάτι που αυξάνει τις απώλειες του κατοχικού στρατού.

Η ισραηλινή ηγεσία ανακοίνωσε χτες τον θάνατο άλλων 3 Ισραηλινών στρατιωτών σε μάχες στη Γάζα. Επισήμως οι νεκροί στρατιώτες του κατοχικού στρατού ανέρχονται σε 167, ωστόσο ο αριθμός αυτός θεωρείται υποεκτιμημένος.

Πολλοί είναι επίσης οι τραυματίες Ισραηλινοί στρατιώτες. Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Times of Israel», οι Ισραηλινοί στρατιώτες, αστυνομικοί και άλλα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτώβρη ξεπερνούν τους 6.000.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων στη Γάζα, ετοιμάζεται το νέο μακελειό στη Ράφα(2024-03-30 00:00:00.0)
Σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις με επίκεντρο τη νότια Γάζα(2024-03-28 00:00:00.0)
Το Ισραήλ εντείνει τις φονικές επιθέσεις στη Γάζα αδιαφορώντας για την απόφαση του ΟΗΕ(2024-03-27 00:00:00.0)
Σχέδια για πλήρη ισοπέδωση της Γάζας και «τεντουπόλεις» προσφύγων στην ακτογραμμή(2024-02-14 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας(2023-12-09 00:00:00.0)
Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα(2023-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ