Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1890 Ο αμερικανικός στρατός ανοίγει αναίτια πυρ εναντίον καταυλισμού των ινδιάνων Λακότα στο Γούντεν Νι Κρικ, δολοφονώντας σχεδόν 300 άνδρες, γυναίκες και παιδιά («Σφαγή του Γούντεν Νι»).

1918 Ξεκινά τις εργασίες του το ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (30/12/1918 - 1/1/1919).

1929 Το συνέδριο του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου στη Λαχώρη εγκρίνει απόφαση για την καμπάνια πολιτικής ανυπακοής κατά των δυνάμεων του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

1944 Στο μέτωπο της Αθήνας, η πίεση στο Ανεξάρτητο Απόσπασμα του ΕΛΑΣ στη γραμμή Αμπελόκηποι - Γηροκομείο εντείνεται. Στον Πειραιά ο ΕΛΑΣ, δίχως πλέον εφεδρείες και με ελάχιστα πυρομαχικά, συνεχίζει παρ' όλα αυτά να αποκρούει με επιτυχία τις επιθετικές ενέργειες των Βρετανών στη Δραπετσώνα, βελτιώνοντας μάλιστα ελαφρώς τις θέσεις του. Στο κέντρο ανακαταλαμβάνει τον μύλο Κουμουντάρου, ενώ ανατρέπει επίθεση χιτών στην περιοχή Ν. Φαλήρου - Μοσχάτου. Στο μέτωπο της Ηπείρου, ο ΕΛΑΣ εκτοπίζει τον ΕΔΕΣ και από την Πρέβεζα. Ολόκληρη η Ηπειρος είχε πλέον ξεκαθαριστεί.

1965 Η σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων κομμουνιστών από τον ινδονησιακό στρατό φτάνει στο αποκορύφωμά της.

1966 Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης εκδίδει απόφαση με την οποία καταδικάζει τους Κοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη σε 11 και 8 χρόνια φυλακή αντίστοιχα για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Οι άλλοι 9 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές κάθειρξης από 3 έως 15 μήνες. Ολοι θα αποφυλακιστούν από τη χούντα λίγο αργότερα.

1986 Πεθαίνει ο Σοβιετικός σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ