Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023 - αριθ. φύλλου: 14409

ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ «USS GERALD FORD»
Παγκινητοποίηση σήμερα στα Χανιά για να μην αποβιβαστούν οι 6.000 ΑμερικανοΝΑΤΟικοί

Στις 6.30 μ.μ. στη Δημοτική Αγορά Χανίων καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων | ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ: Ανεπιθύμητοι οι φονιάδες των λαών στην πόλη μας


ΣΕΛ.  3

Χαράτσι πάνω στο χαράτσι για τον λαό, «στην υγειά» της κερδοφορίας των ομίλων!

Δεν φτάνει που οι διαχειριστές των Εθνικών οδών έχουν ήδη πάρει κρατική επιδότηση 73 εκατ. ευρώ για «διαφυγόντα κέρδη» στην πανδημία, η κυβέρνηση τους εγκρίνει και αυξήσεις στα διόδια κάθε χρόνο μέχρι και το 2026!

Δύο μεροκάματα μόνο για τα διόδια θα χρειάζεται από 1/1/2024 όποιος ταξιδεύει με το αυτοκίνητο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη | Η κυβέρνηση έχει το θράσος να παρουσιάζει ως ...επιτυχία τις αυξήσεις που ζήτησαν και πήραν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πάνω στις ήδη υψηλές τιμές όπως έχουν διαμορφωθεί με την πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων | Μαζικές εξορμήσεις του ΚΚΕ σε σταθμούς διοδίων, με αίτημα «καμία αύξηση, να καταργηθούν τώρα!»


ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να ακυρωθεί!

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα έρχονται να επιβεβαιώσουν το πόσο επικίνδυνη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει φρεγάτα στην περιοχή.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις πάνε στο στόμα του λύκου όχι για τα συμφέροντα του λαού και την άμυνα της χώρας, αλλά για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του Ισραήλ, των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των Ελλήνων εφοπλιστών.

Και δεν είναι βέβαια η μόνη αποστολή εκτός συνόρων στην οποία συμμετέχουν ελληνικά πλοία και στρατιωτικό προσωπικό.

Η Ελλάδα, ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, αλλά και με διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει όλες οι κυβερνήσεις με Ευρωατλαντικούς «συμμάχους», συμμετέχει σε πολεμικές αποστολές και στηρίζει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης.

Για παράδειγμα, ελληνικές φρεγάτες περιπολούν σε μόνιμη βάση στη Μεσόγειο, ενταγμένες σε ΝΑΤΟικές αρμάδες για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας ανοιχτά της Λιβύης και του Λιβάνου. Ελληνικές δυνάμεις υπάρχουν επίσης στο Κόσοβο και σε χώρες της Αφρικής.

Την ίδια ώρα, ολόκληρη η χώρα, από τον Εβρο ως την Κρήτη, είναι στην υπηρεσία του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ», προσφέροντας στήριξη στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, όπως γίνεται τώρα με την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Ο μεγάλος χαμένος από την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που μεγαλώνει, με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων, είναι πάντα ο λαός.

Πανάκριβο στρατιωτικό υλικό και πολύπειρο ανθρώπινο δυναμικό εξυπηρετούν εχθρικούς γι' αυτόν στόχους, αντί οι εξοπλισμοί και οι Ενοπλες Δυνάμεις να είναι προσανατολισμένα αποκλειστικά στην άμυνα, στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ετσι και τώρα, η κυβέρνηση δηλώνει «παρούσα» σε μια πολυεθνική ναυτική αποστολή από ...καθήκον απέναντι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο αντιμετωπίζει την πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή ως μια τεράστια ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Γι' αυτό ζητάει την προστασία του κράτους και με στρατιωτικά μέσα, που είναι η άλλη όψη των επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών, τις οποίες απολαμβάνει και με το παραπάνω.

Στο όνομα της «προστασίας της ναυσιπλοΐας», το ΝΑΤΟ διευρύνει την παρουσία του στην περιοχή για να στηρίξει το Ισραήλ και να κατοχυρώσει τον έλεγχο των εμπορικών δρόμων απέναντι στους ανταγωνιστές του, κυρίως απέναντι στην Κίνα.

Ο επιθετικός σχεδιασμός του ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών και του πολέμου. Αυτό δείχνει και η παρέμβαση της Ρωσίας, που προβάλλει τα «πλεονεκτήματα» του βόρειου αρκτικού εμπορικού διαδρόμου, τον οποίο ελέγχει η ίδια, εναλλακτικά στο Σουέζ και τον γύρο της Αφρικής.

Στο εύθραυστο σκηνικό που διαμορφώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο ΝΑΤΟικό και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό στρατόπεδο, οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν καμία υποτίμηση ούτε εφησυχασμό.

Το αφήγημα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια είναι «εγγύηση» τάχα για τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, καταρρίπτεται από τις ίδιες τις εξελίξεις. Οπως, για παράδειγμα, στα Ελληνοτουρκικά, όπου το παζάρι είναι εφ' όλης της ύλης, με το μισό Αιγαίο γκριζαρισμένο.

Καταρρίπτεται όμως και από την πείρα της Ιστορίας. Πάμπολλα είναι τα παραδείγματα όπου η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της ανέλαβαν αναβαθμισμένους ρόλους σε ιμπεριαλιστικά σχέδια στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος», με τον λαό πάντα να είναι το θύμα.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, αν δεν βάλει με την πάλη του εμπόδια σ' αυτήν την επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής, στην οποία συντάσσονται «απνευστί» η κυβέρνηση και όλα τα άλλα αστικά κόμματα. Διεκδικώντας εδώ και τώρα την ακύρωση της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, να γυρίσουν όλες οι ελληνικές μονάδες από τις αποστολές στο εξωτερικό, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις στη χώρα μας!


Associated Press

ΙΣΡΑΗΛ
Απειλεί με «μακρύ» πόλεμο για μόνιμο εκτοπισμό των Παλαιστινίων

Ξαναζεσταίνονται τα σενάρια για τρίτες χώρες που θα φιλοξενήσουν τα εκατομμύρια των προσφύγων | Ανείπωτη σφαγή σε όλη τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη από τον στρατό του κράτους - δολοφόνου | Κλιμακώνεται η ένταση με το Ιράν


ΣΕΛ.  12   -   13


ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Ενας νεκρός από πτώση εκπαιδευτικού αεροσκάφους

ΚΚΕ: Είναι το τρίτο δυστύχημα τα τελευταία χρόνια, να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια


ΣΕΛ.  4
ΚΟΜΒΟΣ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ
Για 15η μέρα στον δρόμο οι βιοπαλαιστές αγρότες

ΣΕΛ.  8
ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Πανελλαδική πανοικοδομική απεργία στις 31 Γενάρη

ΣΕΛ.  9
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ
Κατέληξε ο 31χρονος αστυνομικός

ΚΚΕ: Ενα ακόμα θύμα στον κατ' όνομα «αθλητισμό» των ανταγωνισμών και των επιχειρηματικών συμφερόντων


ΣΕΛ.  18
ΦΟΡΕΙΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Νέα διαμαρτυρία σήμερα για την έξωση στα Πετράλωνα

ΣΕΛ.  8

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ