Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1944 Καθώς οι μάχες σε Αθήνα και Πειραιά συνεχίζονται, η πρόταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ προς τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό για αμοιβαία απελευθέρωση των αιχμαλώτων και των δύο πλευρών έπεσε στο κενό. Ο ΕΛΑΣ προχώρησε σε μονομερή απελευθέρωση όσων δεν βαρύνονταν με εγκληματικές πράξεις κατά του λαού (δοσίλογοι, κ.λπ.).

1949 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει να εκδοθούν στα Ελληνικά, μέσα σε δύο χρόνια, τα «Διαλεχτά Εργα» των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν καθώς και τα «Ζητήματα Λενινισμού» του Στάλιν.

Δευτέρα 25 Δεκέμβρη

1944 Στη διάρκεια της νύχτας της 24ης προς 25η Δεκέμβρη, ειδικό απόσπασμα του ΕΛΑΣ μετέφερε υπογείως έναν περίπου τόνο δυναμίτη, τον οποίο και τοποθέτησε κατάλληλα στα θεμέλια του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», που λειτουργούσε ως στρατηγείο των Βρετανών και εγχώριων αστικών δυνάμεων. Οταν όμως έγινε γνωστό ότι κατέφθασε στην Αθήνα ο Ου. Τσόρτσιλ (25 Δεκέμβρη) και ενδεχομένως να διέμενε στο «Μεγάλη Βρετανία» η επιχείρηση ακυρώθηκε. Οι Βρετανοί αποφάσισαν για την επόμενη μέρα τη σύγκληση διάσκεψης για την «εξεύρεσιν λύσεως», στην οποία θα καλούνταν και ο ΕΛΑΣ.

1977 Πεθαίνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τσάρλι Τσάπλιν, ο γνωστός Σαρλό.

1995 Αρχίζει η «κρίση των Ιμίων», που κορυφώθηκε τον Γενάρη του 1996, φέροντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα της πολεμικής σύγκρουσης.

Τρίτη 26 Δεκέμβρη

1893 Γεννιέται ο Μάο Τσε Τουνγκ.

1943 Πεθαίνει ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός.

1944 Στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, πραγματοποιείται διάσκεψη με τη συμμετοχή αντιπροσώπων του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, των αστικών κομμάτων, της κυβέρνησης Παπανδρέου, του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ου. Τσόρτσιλ, κ.ά. Οταν ο Δαμασκηνός είπε ότι αντικείμενο των συζητήσεων ήταν να παραδώσει ο ΕΛΑΣ τα όπλα, ο Σιάντος του αποκρίθηκε: «Αν μας καλέσατε γι' αυτό, ελάτε να τα πάρετε. Νέο Λίβανο δεν πρόκειται να 'χουμε (...)».

1973 Η χούντα ανοίγει και πάλι το κολαστήριο της Γυάρου, στέλνοντας εκεί 50 κρατούμενους από τις στρατιωτικές φυλακές του Μπογιατίου.

1991 Η κόκκινη σημαία υποστέλλεται από το Κρεμλίνο. Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» θα γράψει δύο μέρες αργότερα: «Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κατέβηκε απ' το Κρεμλίνο. Εμείς την κρατάμε ψηλά. Εκατομμύρια κομμουνιστές στον πλανήτη την κρατάνε ψηλά. Αύριο θα υψωθεί από ακόμα περισσότερους. Σύντροφοι, ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ».

Τετάρτη 27 Δεκέμβρη

1944 Μετά από διάφορες ενστάσεις και αντεγκλήσεις, αποφασίστηκε η αναβολή για άλλη μέρα (και όπως αποδείχθηκε επ' αόριστον) των διαβουλεύσεων μεταξύ του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και εκπροσώπων του αστικού πολιτικού κόσμου.

1946 Με την υπ' αρ. 19 Διαταγή του Γενικού Αρχηγείου οι αντάρτικες δυνάμεις μετατρέπονται σε στρατό και φέρουν τον τίτλο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ).

1947 Υπογράφεται ο Αναγκαστικός Νόμος 509.

1979 Η Σοβιετική Ενωση, υλοποιώντας το Σύμφωνο Βοήθειας που είχαν συνάψει έναν χρόνο πριν, σπεύδει σε βοήθεια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν που δοκιμαζόταν από την αντεπαναστατική δράση των αστών, του θρησκευτικού κατεστημένου και του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

1988 Πεθαίνει η χαράκτρια Βάσω Κατράκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ