Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Πάνω από 2.000 τα σκοτωμένα παιδιά για το ...«δικαίωμα αυτοάμυνας» του κατοχικού κράτους

Copyright 2023 The Associated

Με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο «δικαίωμα αυτοάμυνας» του κατοχικού κράτους - δολοφόνου, το Ισραήλ συνεχίζει και κλιμακώνει το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς να πολλαπλασιάζουν τα θύματα μεταξύ αμάχων, να μετατρέπουν ολόκληρες συνοικίες σε λόφους ερειπίων και να καταστρέφουν τις ήδη ανεπαρκείς και καταπονημένες ζωτικές υποδομές.

Την εικόνα του δράματος του παλαιστινιακού λαού συμπληρώνουν οι συνέπειες του απάνθρωπου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, με έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης και διάδοση ασθενειών, καθώς και τα τρομοκρατικά ισραηλινά τελεσίγραφα προς τους αμάχους για εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, με απειλές ότι όποιοι δεν το κάνουν θα θα θεωρηθούν υποστηρικτές και συνεργοί «τρομοκρατών».

Ολα αυτά ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες για τη χερσαία εισβολή του κατοχικού στρατού στη Γάζα, εξέλιξη που θα περάσει σε ακόμα χειρότερη φάση το μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων.

Εκατόμβες νεκρών και τραγικές συνθήκες για εκατομμύρια αμάχους

Μόνο το τελευταίο 24ωρο υπολογίζεται ότι σημειώθηκαν ορισμένοι από τους πιο ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, εστιάζοντας στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ούτε αυτήν τη φορά να λείπουν οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί σε κατοικίες ή προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως αυτός της Τζαμπαλίγια.


Copyright 2023 The Associated

Οπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς είναι τουλάχιστον 5.087.

Στους σκοτωμένους περιλαμβάνονται 2.055 παιδιά και 1.119 γυναίκες.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή ΜΚΟ «Defence for Children International», οι βόμβες του ισραηλινού στρατού σκοτώνουν ένα παιδάκι κάθε 15 λεπτά...

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 15.273.

Πολλοί από αυτούς δεν καταφέρνουν να φτάσουν στο νοσοκομείο ή, όταν φτάσουν, χειρουργούνται χωρίς αναισθητικό ή ισχυρά παυσίπονα, λόγω των τρομακτικών ελλείψεων που προκαλεί ο ασφυκτικός ισραηλινός αποκλεισμός.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων ή περιοχών πολύ κοντά σε αυτά, όπως έγινε το Σαββατοκύριακο με τα Νοσοκομεία Αλ Κουντς και Αλ Σίφα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 20 αμάχων.

Επιπλέον, αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποίησαν χτες για αύξηση των κρουσμάτων ανεμοβλογιάς, ψώρας και ασθενειών που προκαλούν διαρροϊκά επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών υγιεινής που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Μεγάλο μέρος του προβλήματος, επεσήμαναν, οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να πίνουν μολυσμένο νερό.

Η τραγική κατάσταση συμπληρώνεται από τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας των ισραηλινών επιδρομών. Οι περισσότεροι κοιμούνται στους δρόμους, στους περιβόλους νοσοκομείων ή ανάμεσα στα ερείπια, ενώ περίπου 7.000 άστεγοι άμαχοι βρήκαν «καταφύγιο» μέσα σε σκηνές της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, εδώ και μέρες οι πρόσφυγες στις σκηνές έχουν ο καθένας λιγότερο από ένα λίτρο νερό τη μέρα και λίγο ψωμί.

Ο κατοχικός στρατός ωστόσο βομβαρδίζει συνεχώς και τα σχολεία του ΟΗΕ. Ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα σχολείο της UNRWA χτυπήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Maghazi, στην κεντρική περιοχή της Γάζας: «Αυτό είναι εξωφρενικό και δείχνει ξανά μια κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων». Πρόσθεσε δε ότι «τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε αυτό το σχολείο της UNRWA». Τα ισραηλινά χτυπήματα συνεχίζονται, παρότι, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Lazzarini, από τις 7 Οκτώβρη «η UNRWA παρέχει τις συντεταγμένες των εγκαταστάσεών της στα σχετικά μέρη σε καθημερινή βάση»...

Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν και οι τρομοκρατικές ισραηλινές απειλές εναντίον αμάχων, με ρίψη φυλλαδίων και με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, που καλούν ξανά σε απομάκρυνση του πληθυσμού από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο, με την πρόσθετη προειδοποίηση ότι «όποιος επιλέξει να μη φύγει από τη βόρεια Γάζα (...) ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης»!

Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Με το σταγονόμετρο άρχισε να εισέρχεται στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.

Υπολογίζεται ότι από το Σάββατο εισέρχονται περίπου 17 φορτηγά τη μέρα με είδη πρώτης ανάγκης, ωστόσο αξιωματούχοι του ΟΗΕ τονίζουν πως πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, καθώς ακόμα και πριν τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς οι ανάγκες του θύλακα απαιτούσαν 100 φορτηγά με εφόδια το 24ωρο...

Στα είδη που εισέρχονται μέχρι τώρα στη Γάζα, μάλιστα, δεν περιλαμβάνονται καθόλου καύσιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις γεννήτριες που χρειάζονται τα νοσοκομεία, για το σύστημα ύδρευσης - αποχέτευσης κ.λπ.

Χαρακτηριστικό δε της κατάστασης είναι το γεγονός ότι την Κυριακή ισραηλινό άρμα μάχης χτύπησε αιγυπτιακό μεθοριακό φυλάκιο, χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις για θύματα. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη, κάνοντας λόγο για «λάθος».

Προετοιμασίες του κατοχικού στρατού για το «επόμενο στάδιο του πολέμου»

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γ. Γκάλαντ, μιλώντας για την προετοιμαζόμενη χερσαία εισβολή του κατοχικού στρατού στη Γάζα, διεμήνυσε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν «έναν, δύο, τρεις μήνες - ώσπου να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα υπάρχει Χαμάς».

Πρόσθεσε δε ότι «ο στρατός εντείνει τις προετοιμασίες για το επόμενο στάδιο του πολέμου, που θα είναι θανατηφόρο, μέσω μίας πολλαπλής επίθεσης από αέρα, θάλασσα και στεριά».

Στο μεταξύ, ήδη επιτελεία σε ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται σε συζητήσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα» της κατοχής στη Γάζα, μετά τη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού και εφόσον επιτευχθεί ο στόχος που τίθεται, για «καταστροφή της Χαμάς».

Ισραηλινά ΜΜΕ επανέφεραν και χτες πληροφορίες για διαφωνίες στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου σε σχέση με τα επόμενα βήματα στα πεδία των συγκρούσεων, για το ενδεχόμενο ανοίγματος πολεμικού μετώπου και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, κ.λπ.

Σε συνέχεια, εξάλλου, έντονων ενδοαστικών αντιθέσεων στο Ισραήλ, που προϋπήρχαν της νέας όξυνσης στη Μέση Ανατολή, η ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahraonot» έγραψε ότι τουλάχιστον τρεις υπουργοί της κυβέρνησης πολέμου σκέφτονται να παραιτηθούν για να πιέσουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, επικαλούμενοι την αποτυχία να αποτραπούν οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτώβρη.

Επιπλέον, δημοσκοπήσεις φέρνουν το 75% των πολιτών να θεωρούν τον Νετανιάχου υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση, ενώ πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους του κόμματός του («Λικούντ») θέλουν να φύγει από την ηγεσία του.

«Περιορισμένες» χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα

Παράλληλα με τους βομβαρδισμούς, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός προχωρά σε «περιορισμένες» χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό την εξακρίβωση θέσεων μαχητών της Χαμάς στα σύνορα με το Ισραήλ ή στην ενδοχώρα του θύλακα και τον εντοπισμό κάποιων από τους πάνω από 200 ομήρους και αιχμαλώτους που έχουν στα χέρια τους οι δυνάμεις της Χαμάς.

Σε συγκρούσεις που έγιναν τη Δευτέρα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ανατολικά της πόλης Χαν Γιούνις, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις. Η επιχείρηση έγινε με μονάδες πυροβολικού και τεθωρακισμένα.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, «Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ», ανακοινώνοντας ότι «μαχητές συγκρούστηκαν με τη δύναμη που διείσδυσε, καταστρέφοντας δύο μπουλντόζες και ένα τεθωρακισμένο και αναγκάζοντάς την να αποσυρθεί».

Παζάρια για την απελευθέρωση ομήρων

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος ανέβασε χτες σε 222 τον αριθμό των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την «Ισλαμική Τζιχάντ», αφού προηγήθηκε την Παρασκευή η απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων από τη Χαμάς, σε ένδειξη «καλής θέλησης», με τη μεσολάβηση του Κατάρ.

Αργότερα χτες, το βράδυ, ανακοινώθηκε και η απελευθέρωση δύο ηλικιωμένων γυναικών διπλής υπηκοότητας.

Πληροφορίες των «New York Times» και ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν πως μετά από μαραθώνιο παζάρι είχε σχεδόν κλείσει συμφωνία για την απελευθέρωση έως και 50 ομήρων οι οποίοι διαθέτουν διπλή υπηκοότητα. Ρεπόρτερ της εφημερίδας ανέφεραν πηγές που έχουν πρόσβαση σε συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Κατάρ.

Δολοφονίες και αεροπορικές επιδρομές στη Δυτική Οχθη

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εντείνουν παράλληλα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δυτική Οχθη, με επιδρομές σε καταυλισμούς, χωριά και πόλεις των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής, από τις 7 Οκτώβρη οι κατοχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 95 Παλαιστίνιους, στην πλειοψηφία τους έφηβους και νεαρούς, και έχουν τραυματίσει εκατοντάδες.

6 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν την Κυριακή και το πρωί της Δευτέρας.

Την Κυριακή δολοφονήθηκαν στην πόλη Ναμπλούς 2 νεαροί, περίπου 20 ετών, και άλλοι 2 από αεροπορική επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό και στο τέμενος Αλ Ανσάρ στην πόλη Τζενίν. Αλλοι 2 νεαροί Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν χτες από ισραηλινά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζούν, κοντά στη Ραμάλα.

Οι θηριωδίες του ισραηλινού στρατού συμπληρώνονται από εκείνες εκατοντάδων Εβραίων εποίκων, που επιτίθενται κατά ομάδες σε χωρικούς, καίνε και καταστρέφουν σοδειές, ξεριζώνουν ελαιόδεντρα, ακόμα και κάποια που είναι ηλικίας 70 ή 100 ετών...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ