Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Ο Παλαιστινιακός λαός αξίζει την αλληλεγγύη και τη στήριξη κάθε ανθρώπου που απεχθάνεται το άδικο

Εκδηλώσεις της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ για το Παλαιστινιακό - Στη Νέα Ιωνία μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Σε εκδήλωση στη Νέα Ιωνία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ με τίτλο «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά! - Οχι στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, που πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ!», μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΠ της Ν. Ιωνίας, ξεχώρισε η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών, ενώ μετά την αναλυτική εισήγηση ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Στην ομιλία του ο Θοδωρής Κωτσαντής, αξιοποιώντας και ένα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, έδειξε πως πρόκειται για ένα ιμπεριαλιστικό έγκλημα, τη σφαγή ενός ολόκληρου λαού, του Παλαιστινιακού, από τον ισραηλινό στρατό κατοχής, μια σφαγή που διαρκεί 75 χρόνια και έχει οδηγήσει σε πάνω από 100.000 Παλαιστίνιους νεκρούς. Μέσα από παραδείγματα ανέδειξε τη σημασία που έχει να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης, αλλά και στον ισραηλινό λαό που μετατρέπεται από το κράτος του σε θύτη και θύμα, να απαντηθεί ο καταιγισμός προπαγάνδας και fake news, να δοθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά η μάχη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στο μακελειό ώστε χιλιάδες νέοι και νέες να σταθούν μαχητικά, αταλάντευτα με τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά.


«Δεν είναι μόνο θέμα αλληλεγγύης επειδή μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται μια σύγχρονη γενοκτονία», σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι «είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας που αφορά άμεσα και τις δικές μας ζωές αφού υπάρχει ο κίνδυνος γενίκευσης της σύγκρουσης με την εμπλοκή κι άλλων περιφερειακών ή μεγάλων δυνάμεων», όπως οι ΗΠΑ - Βρετανία και Ιράν - Λίβανος - Συρία, θέμα με αλυσιδωτές συνέπειες, όπως π.χ. την αύξηση των κατατρεγμένων που εγκλωβίζονται στη χώρα μας.

Αναλυτικά παρουσίασε τους βασικούς ιστορικούς σταθμούς του Παλαιστινιακού και τόνισε ότι το συμπέρασμα είναι πως «το πρόβλημα είναι η κατοχή της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ που διαρκεί 75 χρόνια. Επομένως, όσο η αντιδραστική κυβέρνηση του Ισραήλ θα συνεχίζει το πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων, με δολοφονίες αμάχων, με απαρτχάιντ, με βασανισμούς, με φυλακίσεις, με κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με εποικισμούς, τόσο οι αιματηρές συγκρούσεις θα είναι αναπόφευκτες. Γι' αυτό όσοι πραγματικά θέλουν την ειρήνη, για να μην την πληρώνουν τελικά οι λαοί της περιοχής, ο Παλαιστινιακός λαός, ο ισραηλινός λαός, θα πρέπει να παλέψουν για να υπάρξει ένα πραγματικά ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ με άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτή είναι η μόνη λύση για να μην την πληρώνουν οι λαοί και να σκοτώνονται άδικα άμαχοι».

Αναφέρθηκε ακόμη στη θέση που έσπευσαν να πάρουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά κόμματα, στο πλευρό του κράτους - δολοφόνου, αλλά και στον αντίποδά τους τη στάση των λαών σε όλο τον κόσμο και του ελληνικού λαού στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Απέναντι στους Παλαιστίνιους βρίσκεται ένας υπερσύγχρονος στρατός, με εξελιγμένα όπλα και τεχνολογίες, με δυνατούς συμμάχους, που τους εξοπλίζουν και τους στηρίζουν. Κι όμως, όλα αυτά δεν μπορούν να συγκριθούν με το σθένος, με την καρδιά, με την αφοβία ενός ολόκληρου λαού που τους κοιτάει στα μάτια, που αρνείται να παραδοθεί, που παρά τις θυσίες και τον φόρο αίματος συνεχίζει να παλεύει πολλές φορές με πενιχρά έως ανύπαρκτα μέσα, με σφεντόνες και πέτρες, ακόμα και με γυμνά χέρια απέναντι στους κατακτητές. Κι όμως, αυτός ο λαός είναι ακόμα εδώ, παλεύει για τη γη του και το μέλλον του. Παλεύει να υπάρχει και αύριο για να έχει ακόμη μια μέρα να πολεμήσει. Αυτή είναι η δύναμη του αποφασισμένου λαού και δεν συγκρίνεται με καμία πολεμική μηχανή στον κόσμο. Αυτός ο λαός αξίζει την αλληλεγγύη και τη στήριξη κάθε ανθρώπου που απεχθάνεται το άδικο»...

Σε άλλες περιοχές της Αττικής

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν το Σαββατοκύριακο σε άλλες περιοχές της Αττικής, όπως στο Στέκι Πολιτισμού «Ανδρέας Λυκουρίνος» στην Καισαριανή, από την ΤΟ Ανατολικών της ΚΝΕ, όπου μίλησε ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ιστορία του παλαιστινιακού ζητήματος και το χρονικό του σημερινού εγκλήματος. Αναδείχθηκαν πλευρές του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος που εκτυλίσσεται τα τελευταία 75 χρόνια και ζητήματα σχετικά με τα fake news που επικρατούν στην καθημερινότητα του λαού γύρω από το Παλαιστινιακό. Δηλαδή, πώς η αστική προπαγάνδα αξιοποιεί κάθε χαραμάδα, ώστε να κρύψει ιστορικές πλευρές, εγκλήματα, ώστε να εξυπηρετήσει τους δικούς της στρατηγικούς σκοπούς στο πλευρό της ισραηλινής αστικής τάξης.

Αντίστοιχα, οι ΟΒ του 7ου Διαμερίσματος Α' Αθήνας της ΚΝΕ έκαναν εκδήλωση στο Πολυδύναμο Κέντρο του δήμου Αθηναίων στην Πανόρμου, όπου μίλησαν η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Ραχίμ Σίχα, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ ακολούθησε συζήτηση για την ιστορία του παλαιστινιακού ζητήματος και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών της Μέσης Ανατολής, της Παλαιστίνης, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Επίσης, η ΤΟ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ έκανε εκδήλωση στο Αιγάλεω, με ομιλήτρια την Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε να μετατραπεί η Ελευσίνα, η πόλη δίπλα στις γειτονιές μας και μέσα στην Αττική, σε ορμητήριο πολέμου για τη Μέση Ανατολή, ότι στεκόμαστε απέναντι στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας, ενώ αναδείχθηκε η σημασία της συνέχισης της πλατιάς διαφωτιστικής δουλειάς της ΚΝΕ μέσα στη νεολαία για όλα αυτά τα ζητήματα.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Η ΤΟ Νότιων Συνοικιών της ΚΝΕ έκανε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Αγίου Δημητρίου «Μελίνα Μερκούρη», με ομιλητή τον Δημήτρη Μπιργάλια, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που συνέβαλε στην καλύτερη γνώση και επαφή με το παλαιστινιακό ζήτημα αφού φώτισε με ζωντανό τρόπο τις αιτίες και την ιστορία που συνδέεται με το σημερινό έγκλημα.

Αντίστοιχα, εκδήλωση έγινε και στον Πειραιά, στο Πολιτιστικό Στέκι «Τραβέρσο», με ομιλητή τον Νίκο Καραγιάννη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η προσοχή σε όλες τις εκδηλώσεις συγκεντρώθηκε στο πώς οι μαθητές και η νεολαία γενικότερα πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό και τη νεολαία. Μέσα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μέσα σε όλους τους χώρους νεολαίας, οι νέοι να μπουν πρωτοπόρα μπροστά στον αγώνα ενάντια στη σφαγή ενός ολόκληρου λαού και την ιστορική παραχάραξη, στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Οι σημερινές εκδηλώσεις

Μεγάλη εκδήλωση οργανώνει σήμερα, Τρίτη, η ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στις 19.00, στο Αμφιθέατρο Κουτσομητόπουλου. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Επίσης, η ΠΟ Πανεπιστημίου Πατρών της ΚΝΕ οργανώνει σήμερα εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου - Τέχνης. Θα μιλήσει ο Στάθης Κεντρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ