Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Πολλαπλασιάζονται οι αιματηρές εχθροπραξίες στα σύνορα

Ανεβαίνει μέρα με τη μέρα η επικίνδυνη ένταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Το πρωί της Δευτέρας ισραηλινό αεροσκάφος επιτέθηκε σε θέσεις της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Reuters», τον θάνατο τουλάχιστον ενός μέλους της λιβανέζικης οργάνωσης.

Επίσης χτες, το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων «Naharnet», που σχετίζεται με τη Χεζμπολάχ, επικαλούμενο στελέχη της οργάνωσης μετέδωσε τον θάνατο 7 ενόπλων σε συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων. Ανέφερε ακόμα ότι συνολικά έχουν σκοτωθεί 27 μαχητές σε εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό, καθώς και 6 Παλαιστίνιοι μαχητές από τη Χαμάς και την «Ισλαμική Τζιχάντ» και τουλάχιστον 4 Λιβανέζοι άμαχοι.

Το ίδιο διάστημα, πάνω από 19.200 Λιβανέζοι άμαχοι που ζουν στα σύνορα με το Ισραήλ έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Από τις εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ μετρά από τις 8 Οκτωβρίου τουλάχιστον 7 νεκρούς στρατιώτες και έναν άμαχο.

Την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επανέλαβε τις «προειδοποιήσεις» προς τη Χεζμπολάχ, καλώντας την να αποφύγει μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο: «Εάν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να μπει στον πόλεμο, θα χάσει τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου. (...) Θα την αποδεκατίσουμε με ισχύ ασύλληπτη και οι συνέπειες γι' αυτήν και το κράτος του Λιβάνου θα είναι καταστροφικές».

Ο δε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κόρνικους, την Κυριακή κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι «κλιμακώνει σταθερά την κατάσταση». Απευθυνόμενος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Νατζίμπ Μικάτι στη Βηρυτό, ο Ισραηλινός αξιωματούχος πρόσθεσε: «Η Χεζμπολάχ παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι στον Λίβανο να αναρωτηθούν για το τίμημα. Θέλει το κράτος του Λιβάνου να διακυβεύσει ό,τι απέμεινε από την ευημερία και την κυριαρχία της χώρας για χάρη των τρομοκρατών στη Γάζα;».

Νέα ισραηλινή επίθεση σε Δαμασκό και Χαλέπι

Την ίδια ώρα η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξάγει σε τακτική βάση αεροπορικές επιθέσεις στα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου στη Συρία, επιχειρώντας μεταξύ άλλων να ανακόψει τον πιθανό πολεμικό ανεφοδιασμό σιιτικών πολιτοφυλακών που συνεργάζονται με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Η νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα αεροδρόμια Δαμασκού και Χαλεπίου έγινε την Κυριακή και προκάλεσε τον θάνατο δύο εργαζομένων αλλά και σοβαρές ζημιές, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα δύο αεροδρόμια.

Χτες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι αμερικανική στρατιωτική δύναμη στη Συρία δέχτηκε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα στο «Reuters» ανέφεραν ότι δέχτηκε επίθεση η βάση Αλ Τανφ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ και την Ιορδανία.

Αντιπυραυλικές ενισχύσεις στέλνουν οι ΗΠΑ

Η επικίνδυνα τεταμένη και ρευστή κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αυξάνει και τους κινδύνους για τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί ευρύτερα.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν ανακοίνωσε το Σάββατο την αποστολή ενισχύσεων, με αντιπυραυλικές συστοιχίες «Patriot» και THAAD, σε βάσεις και στρατόπεδα όπου βρίσκονται Αμερικανοί στρατιώτες σε 7 χώρες της Μέσης Ανατολής.

Από την περασμένη Τετάρτη έχουν εξαπολυθεί τουλάχιστον πέντε επιθέσεις σε θέσεις Αμερικανών στρατιωτών σε Συρία και Ιράκ, ενώ στο τέλος της περασμένης βδομάδας το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Carney» αναχαίτισε τρεις πυραύλους των Χούθι της Υεμένης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ