Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Μπαράζ διαγραφών και αποχωρήσεων

Στην επιτροπή δεοντολογίας προς διαγραφή οι Βίτσας, Φίλης και Σκουρλέτης

Eurokinissi

Τα «μαλλιοτραβήγματα» στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με διακύβευμα τη διαδικασία αναμόρφωσής του, στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία για την ανασυγκρότησή της ώστε να αποτελέσει ξανά αξιόπιστη εναλλακτική στην αντιλαϊκή διαχείριση. Αργά χτες το βράδυ με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης παρέπεμψε στην επιτροπή δεοντολογίας προς διαγραφή τους Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη.

Το ενδεχόμενο διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ συζητιέται ανοιχτά πια και σε κάθε περίπτωση κρίσιμα ορόσημα είναι η συνεδρίαση της ΚΠΕ τον Νοέμβρη και αμέσως μετά το Συνέδριο στα τέλη του Φλεβάρη. Στελέχη του κόμματος αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι θέμα χρόνου η αποχώρησή τους, συντεταγμένη ή μη, καθώς σε αυτήν τη φάση δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί ενιαία έκφραση της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αν και γίνονται προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση.

Της ανακοίνωσης Κασσελάκη χτες είχαν προηγηθεί δηλώσεις για το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, καθώς ο Δ. Βίτσας χτες σε συνέντευξή του δήλωσε: «Εχουν ωριμάσει μια σειρά πράγματα στο μυαλό μου, θα διατυπωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις προς τον πρόεδρο κάποια ερωτήματα. Δεν θεωρώ ότι θα πάρω απαντήσεις. Θα γίνουν οι ευρωεκλογές, η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική Αριστερά - έβγαλα και τίτλο πώς θα λέγεται το νέο κόμμα - μην έχετε καμία αμφιβολία ότι, αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μία ευρωβουλευτή, μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο».

Λίγο αργότερα, με πρωτοβουλία των Φίλη, Σκουρλέτη και Τσακαλώτου της «Ομπρέλας» δημοσιοποιήθηκε πλατφόρμα ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κείμενο διαπιστώνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή» και χαρακτηρίζουν «προβληματική εξέλιξη» την εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία. Κατακρίνουν καταστατικές αλλαγές που την επέτρεψαν, με ευθύνη και του Αλ. Τσίπρα, οδηγώντας στην «ολοκληρωτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί "αδιαμεσολάβητα" την ηγεσία, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων».

Αναφέρουν επίσης ότι «η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη, με τη συναίνεσή του οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε ένα απολίτικο σχηματισμό». Στο δια ταύτα, ξαναζεσταίνοντας αυταπάτες για τον ...«καλό» ΣΥΡΙΖΑ του 2015 και κρύβοντας ότι η σημερινή πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη, και με τη δική τους εμπλοκή ως κεντρικά στελέχη, δηλώνουν ότι «δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά» και βλέπουν τη «λύση» στο «να ανοικοδομηθεί από τα χαμηλά ποσοστά που έχουμε οδηγηθεί ένας αξιόπιστος πολιτικός φορέας»

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σύμφωνα με το οποίο οι Γ. Παπανδρέου και Αλ. Τσίπρας συναντήθηκαν στο Στρασβούργο, στο περιθώριο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, λίγο από πριν τον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι αποκαλυπτικός για το περιεχόμενο της συνάντησης των δύο, αν αυτή υπήρξε: «Διεργασίες στην κεντροαριστερά - Μυστικός δείπνος στο Στρασβούργο».

Σε αυτό το φόντο την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Στ. Κούλογλου, αρνούμενος να παραχωρήσει την έδρα του. «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωινάδικα», αναφέρει ο ευρωβουλευτής στην επιστολή του προς τον Στ. Κασσελάκη, επικρίνοντάς τον για τις θέσεις του. Παράλληλα, συνεχίζεται το κύμα φυγής μελών του κόμματος. Ανάμεσά τους έγινε γνωστή χτες η αποχώρηση του Σ. Παπαϊωάννου, πρώην κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην επιστολή του περιγράφει τον εκφυλισμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ απ' το 2012 και μετά, με αποκορύφωμα, όπως καταγγέλλει, την εκλογή Κασσελάκη, καθώς έκτοτε «επικρατεί αριστεροφαγία, εκβαρβαρισμός και ρεβανσισμός».

Υποστήριζε το 2007 όσα ...έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το 2015

Την ίδια ώρα, νέο γύρο αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» το Σαββατοκύριακο με «πρώτη ύλη» άρθρα του Στ. Κασσελάκη στον «Εθνικό Κήρυκα», εφημερίδα της ομογένειας στις ΗΠΑ. Πίσω στο 2007 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε απόψεις όπως:

«Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι μικρότεροι από τους αντίστοιχους στην Ευρώπη της πρώτης ταχύτητας, κάτι το οποίο όμως μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα καλό, αν μπορέσουμε να ενισχύσουμε έτσι την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό ή των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα» και «Η Ελλάδα χρειάζεται για μερικά χρόνια την οικονομική θεωρία στο πρότυπο του Ρέιγκαν (supply side)». Τασσόταν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων (όπως και σήμερα) και της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ δήλωνε: «Είναι απίστευτο πως το Κομμουνιστικό Κόμμα πήρε το 8,1% των ψήφων σε μια ανεπτυγμένη χώρα, όπως η Ελλάδα».

Το 2012 αρθρογραφούσε υπέρ των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που έκανε η συγκυβέρνηση Παπαδήμου (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ.), πλειοδοτώντας ότι «τα 15.000 άτομα που αποφάσισαν να απολύσουν από το Δημόσιο μέσα στο 2012 μού φαίνονται πάρα πολύ λίγα. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχαν ήδη απολύσει πολύ περισσότερα άτομα και να επένδυαν τα χρήματα στη μείωση της φορολογίας». Ακόμα, έγραφε υπέρ της μείωσης του ελάχιστου μισθού που χαρακτήριζε «επίπονο μέτρο που πρέπει να θεωρηθεί θετικό επειδή όντως κάνει τη χώρα πιο ανταγωνίσιμη». Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνησή του το 2015 - 2019 και το 3ο μνημόνιο επικύρωσε και διατήρησε τις απολύσεις στο Δημόσιο, τις ομαδικές απολύσεις και βέβαια όλο το αντεργατικό πακέτο του 1ου και 2ου μνημονίου...

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Κασσελάκης απ' τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, υποστήριξε: «Δεν θυμάμαι ποιος ήμουν 24 χρόνων (...) Μεγάλωσα, έγινα επιχειρηματίας, είδα ανισότητες, άλλαξε ο εαυτός μου και επέλεξα (...) να πάω με τον Αλέξη Τσίπρα για τη διακυβέρνηση που έκανε την περίοδο 2015 - 2019» (προφανώς γοητευμένος απ' το μνημόνιο που υλοποιούσε). Και πρόσθεσε: «Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι και όλες ότι την πιο νωπή εντολή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ την έχει ο πρόεδρός του, ο οποίος εκλέχτηκε με μεγάλη διαφορά και μάλιστα εκλέχτηκα με ξεκάθαρες πολιτικές προτάσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η εσωκομματική αντιπαράθεση(2023-11-03 00:00:00.0)
Αλληλοκατηγορίες για το ποιος «σπρώχνει» σε διάσπαση(2023-10-25 00:00:00.0)
Ξαναμοιράζουν την τράπουλα εν μέσω αποχωρήσεων, παραιτήσεων και καταγγελιών(2023-09-27 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν οι τόνοι για τον β' γύρο(2023-09-20 00:00:00.0)
Summer school(2023-07-18 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για το πόσα ψίχουλα θα τάξουν...(2014-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ