Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΓΗΠΕΔΑ
Σημαίες και πανό στα γήπεδα κόντρα στις απαγορεύσεις

Οι παλαιστινιακές σημαίες των οπαδών της Οσασούνα στον αγώνα με τη Γρανάδα στην Ισπανία
Οι παλαιστινιακές σημαίες των οπαδών της Οσασούνα στον αγώνα με τη Γρανάδα στην Ισπανία
Παρά τις αυστηρές οδηγίες της UEFA για κανόνες συμπεριφοράς των οπαδών και τις ανάλογες αποφάσεις των κυβερνήσεων, οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της νέας δολοφονικής επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας σημάδεψαν σε αρκετές περιπτώσεις τις εξέδρες στα ευρωπαϊκά γήπεδα το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Στην Αγγλία, παρά τα αυστηρότατα μέτρα των αρχών, στο ντέρμπι του Λίβερπουλ ανάμεσα στην ομώνυμη ομάδα και την Εβερτον φίλαθλοι των «κόκκινων» σήκωσαν παλαιστινιακές σημαίες και φώναξαν «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» κατά τη διάρκεια του ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Μ. Ανατολής. Στον ίδιο αγώνα εμφανίστηκε πανό με σύνθημα «Για όνομα του Θεού, σώστε τη Γάζα», ενώ ως μήνυμα υποστήριξης προς τον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό θεωρήθηκε η κίνηση του Μο Σαλάχ της Λίβερπουλ να μην πανηγυρίσει τα δύο γκολ που πέτυχε. Ο Αιγύπτιος ήταν μάλιστα ο μοναδικός παίκτης που φόρεσε κορδέλα που έγραφε «Σώστε την Παλαιστίνη».

Στη χώρα των Βάσκων στην Ισπανία οπαδοί της Ρεάλ Σοσιεδάδ κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Μαγιόρκα για τη Λα Λίγκα, σήκωσαν σημαίες της Παλαιστίνης φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Το Ισραήλ είναι ένα κράτος - δολοφόνος». Σημειώνεται μάλιστα ότι η διοίκηση της βασκικής ομάδας, κόντρα στις εντολές UEFA και ισπανικών αρχών, δεν απαγόρευσε τις εκδηλώσεις των οπαδών για το συγκεκριμένο θέμα. Ενθερμες ήταν και οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης από τους οπαδούς της Γρανάδας στον αγώνα με την Οσασούνα που γέμισαν το γήπεδο της Ναβάρα με παλαιστινιακές σημαίες, ενώ ακούστηκαν συνθήματα, όπως «Παλαιστίνη προχώρα μπροστά».

Από τις εκδηλώσεις στον αγώνα Λίβερπουλ - Εβερτον
Από τις εκδηλώσεις στον αγώνα Λίβερπουλ - Εβερτον
Στην Ελλάδα, στον αγώνα του Παναιτωλικού με τον Βόλο στο Αγρίνιο οπαδοί των γηπεδούχων στο 14ο λεπτό του αγώνα ανάρτησαν σημαία της Παλαιστίνης και πανό που έγραφε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Η ανάρτηση του πανό δημιούργησε ένταση μετά την απόφαση του διαιτητή Παπαπέτρου να ζητήσει να κατέβει στηριζόμενος στον κανονισμό για μη πολιτικού περιεχομένου μηνύματα στους αγωνιστικούς χώρους.

Σημαίες της Παλαιστίνης σηκώθηκαν και στο κλειστό του ΟΑΚΑ, στον αγώνα μπάσκετ του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι για την Euroleague, παρά την απαγόρευση και τους δρακόντειους ελέγχους που υπήρχαν πριν από τον αγώνα από τις αστυνομικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ