Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ
Πλήρης στήριξη στο κράτος - δολοφόνο και υποκριτικό «ενδιαφέρον» για τους αμάχους

Copyright 2023 The Associated

Τις ευλογίες τους στο συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα της Λωρίδας της Γάζας, επιβεβαιώνοντας το «δικαίωμα του Ισραήλ απέναντι στην τρομοκρατία», έδωσαν την Κυριακή μετά την τηλεδιάσκεψή τους οι ηγέτες ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας.

Υπό την πίεση της αυξανόμενης λαϊκής στήριξης του παλαιστινιακού λαού σε όλο τον κόσμο αλλά και μέσα στις ίδιες τους τις χώρες, οι ηγέτες των έξι χωρών επέδειξαν επίσης υποκριτικό «ενδιαφέρον» για τα εκατομμύρια αμάχων Παλαιστινίων που βομβαρδίζονται καθημερινά, ζητώντας από το Ισραήλ να «συνεχίσει» την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου... την ώρα που οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπερνούν ήδη τις 5.000, εκ των οποίων οι 2.000 είναι παιδιά!

Χαιρέτισαν την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων από τη Χαμάς την Παρασκευή, ζητώντας να αφεθούν «αμέσως» ελεύθεροι και οι δεκάδες άλλοι. Υποστήριξαν πως παραμένουν σε «στενό συντονισμό» για την υποστήριξη των υπηκόων τους που είναι εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβεβαίωσαν επίσης πως εντείνουν τις προσπάθειες με εταίρους - «κλειδιά» στην περιοχή, ενώ εργάζονται για «πολιτική λύση και μία ανθεκτική ειρήνη».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επισκέψεις αρχηγών κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ σε ένδειξη «συμπαράστασης» στο κράτος - δολοφόνο.

Πέρα από τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ολλανδό ομόλογό του που μετέβησαν χτες σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, αναμένεται σήμερα στην περιοχή ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν.

Χτες στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο η σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου ανέφερε πως η ανάγκη για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να περάσει ανεμπόδιστα η ανθρωπιστική βοήθεια, αναγνωρίστηκε από τους περισσότερους υπουργούς. Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της υπουργικής συνόδου, ανέφερε ότι η θέση της ΕΕ θα καθοριστεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 26 και 27 Οκτωβρίου.

ΗΠΑ: Απειλές προς το Ιράν και νέα συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων

Την Κυριακή, μία μέρα μετά τη διάσκεψη στο Κάιρο, οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν και Αμυνας Λ. Οστιν απηύθυναν «προειδοποιήσεις» προς το Ιράν για το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου διά αντιπροσώπων στην περιοχή.

Προειδοποίησαν πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να απαντήσουν σε μία τέτοια περίπτωση και δη εάν οι Αμερικανοί στρατιώτες γίνουν στόχος τέτοιας επίθεσης ή εχθροπραξιών. Ο Μπλίνκεν επικαλέστηκε το «δικαίωμα» των ΗΠΑ «σε αυτοάμυνα» σε περίπτωση επιθέσεων σε αμερικανικές δυνάμεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, λίγες ώρες αφότου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την αποχώρηση του μη απαραίτητου προσωπικού από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη και το αμερικανικό προξενείο στο Ερμπίλ.

Μιλώντας σε αμερικανικά δίκτυα ο Μπλίνκεν θύμισε τις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένων των δύο αεροπλανοφόρων («USS Gerald Ford» και «USS Dwight Eisenhower») πλοίων και βομβαρδιστικών αεροσκαφών αλλά και ενισχύσεων σε συστοιχίες πυραύλων.

Λίγη ώρα μετά ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ η επιπλέον αποστολή συστημάτων αεράμυνας THAAD και Patriot για τις αμερικανικές δυνάμεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής και ένα τρίτο αεροπλανοφόρο, το πυρηνοκίνητο «USS Eisenhauer» που διαπλέει τον Ατλαντικό, «για προστασία των θέσεών τους και ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε χτες πως οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτικούς συμβούλους στο Ισραήλ ενόψει της επικείμενης χερσαίας επέμβασης στη Γάζα. Ο ίδιος απέρριψε τις πιέσεις για εκεχειρία στην περιοχή, θεωρώντας πως θα έδινε τον χρόνο στη Χαμάς για αναδιοργάνωση δυνάμεων και συνέχιση των επιθέσεων.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ προώθησαν νέο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (μετά το βέτο που άσκησαν σε σχέδιο της Βραζιλίας που ζητούσε τερματισμό των βομβαρδισμών), στο οποίο αναφέρεται ότι το Ισραήλ έχει «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» και ζητεί από το Ιράν να σταματήσει να εξάγει όπλα «σε πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές οργανώσεις απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Αργότερα χτες ανακοινώθηκε πως συγκαλείται μεθαύριο (με πρωτοβουλία μουσουλμανικών χωρών) έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Γάζα.

«Προειδοποιήσεις» και από το Ιράν

Από την άλλη μεριά, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν προειδοποίησε το Ισραήλ πως υπάρχει κίνδυνος ευρύτερης εξάπλωσης της κρίσης εάν δεν σταματήσει σύντομα τις επιθέσεις στη Γάζα.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την απλόχερη στρατιωτική συνδρομή στο Ισραήλ, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή στην Τεχεράνη: «Προειδοποιώ τις ΗΠΑ και τον αντιπρόσωπό τους, το Ισραήλ, πως εάν δεν σταματήσουν αμέσως το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία στη Γάζα, όλα θα είναι πιθανό να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή και η περιοχή θα τεθεί εκτός ελέγχου». Εκτίμησε πως η αμερικανική στρατιωτική «βοήθεια» στο Ισραήλ είναι ένδειξη πως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα «είναι πόλεμος διά αντιπροσώπου που γίνεται από το Ισραήλ εκ μέρους των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι «Iran International», ο αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Αλί Φαντάβι δήλωσε πως «ορισμένοι θεωρούν ότι μια πυραυλική επίθεση στη Χάιφα, άμεσα, είναι η πιο πρακτική ενέργεια». Μιλώντας σε φοιτητές του πανεπιστημίου της Τεχεράνης, διευκρίνισε πως εάν χρειαστεί η διαταγή θα δοθεί και το Ιράν θα χτυπήσει τη βόρεια ισραηλινή πόλη «χωρίς δισταγμό».

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας, που συναντήθηκαν χτες στην Τεχεράνη, ζήτησαν να μην μπαίνουν στο στόχαστρο «αθώοι πολίτες» στη Γάζα.

Παρεμβάσεις από την Κίνα

Από το Κατάρ, το οποίο επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στην περιοχή, Τζάι Τζουν, προειδοποίησε και αυτός για την «πολύ σοβαρή» κατάσταση στη Γάζα, εκτιμώντας πως η προοπτική είναι «ανησυχητική». Τόνισε πως η κυβέρνηση της Κίνας προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει κατεπειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους μέσω ΟΗΕ και μέσω διμερών διαύλων. Συμπλήρωσε πως το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να κάνει «οτιδήποτε» που θα μπορούσε να προωθήσει τον διάλογο, την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί η λύση των δυο κρατών.

Το δε κινεζικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι 6 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η 44η Επιχειρησιακή Δύναμη Ναυτικής Συνοδείας, αποτελούμενη από 3 πλοία, βρίσκεται σε τακτικές επιχειρήσεις στην περιοχή από τον Μάη, ενώ πριν λίγες μέρες μεταβίβασε τις αρμοδιότητές της στην 45η Ομάδα Συνοδείας, που έφτασε επίσης στην περιοχή, αποτελούμενη και αυτή από 3 πλοία.

Οι κινήσεις της Τουρκίας και η σύνοδος του Καΐρου

Η Τουρκία στο μεταξύ επαναφέρει με κάθε τρόπο την επιδίωξη να αναλάβει ρόλο «εγγυήτριας δύναμης» στην περιοχή.

Χτες, ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ντ. Μπαχτσελί, εμφανίστηκε να δίνει ένα 24ωρο προθεσμία στο Ισραήλ, αναφέροντας πως αν δεν υπάρξει κατάπαυση πυρός έως τότε, «η Τουρκία πρέπει να παρέμβει και να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί», επικαλούμενος ότι η Αγκυρα φέρει «ευθύνη λόγω της ιστορικής, θρησκευτικής της, ανθρωπιστικής της υποχρέωσης». Ο ίδιος ανέφερε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ότι η ευθύνη της προστασίας της Παλαιστίνης «είναι η κληρονομιά των προγόνων μας».

Παράλληλα συνεχίζονται επαφές σε διάφορα επίπεδα από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η δε «Διάσκεψη για την Ειρήνη», που συγκάλεσε το Σάββατο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι, ουσιαστικά περιορίστηκε σε μία καταγραφή θέσεων και διαφορών μεταξύ αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών. Οι διαφορές ήταν τέτοιες που εμπόδισαν ακόμη και την έκδοση ενός τυπικού επίσημου ανακοινωθέντος.

Οι αραβικές χώρες επικεντρώθηκαν στην τραγωδία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) αρκέστηκαν στην καταδίκη των «τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς» και στην επισήμανση πως η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό, ενώ επιβεβαίωσαν και την υποστήριξή τους στο «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ.

Εν μέσω αυτών των θέσεων ο γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, ζήτησε «κατάπαυση του πυρός» για να τερματιστεί η τραγωδία των αμάχων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ