Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Το Ισραήλ εντείνει τις φονικές επιθέσεις στη Γάζα αδιαφορώντας για την απόφαση του ΟΗΕ

Copyright 2024 The Associated

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού εναντίον του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, με το κράτος - δολοφόνο να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός, όπως άλλωστε κάνει εδώ και δεκαετίες το Ισραήλ με τις «πλάτες» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ ενάντια στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Στις 172 μέρες ισραηλινών επιθέσεων έχουν σκοτωθεί 32.414 Παλαιστίνιοι και άλλοι 74.787 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 81 Παλαιστίνιοι και 93 τραυματίστηκαν.

Μεταξύ αυτών 18 άνθρωποι, μέλη μιας μεγάλης οικογένειας, σκοτώθηκαν από ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε σπίτι της Ράφα, της νότιας πόλης στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Αλλοι 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό σπιτιού δυτικής συνοικίας της πόλης της Γάζας.

Πνιγμοί Παλαιστινίων που προσπαθούν να φτάσουν πακέτα βοήθειας στη θάλασσα

Την ίδια ώρα, μαζί με τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις, στον θάνατο οδηγεί τους Παλαιστίνιους και η καταστροφική πείνα που έχει επιβάλει το Ισραήλ με τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και τους ασφυκτικούς περιορισμούς στην είσοδο και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Απελπισμένοι από την πείνα Παλαιστίνιοι πνίγονται πέφτοντας στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν ένα κουτί με ανθρωπιστική βοήθεια...

Copyright 2024 The Associated

Απελπισμένοι από την πείνα Παλαιστίνιοι πνίγονται πέφτοντας στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν ένα κουτί με ανθρωπιστική βοήθεια...
Δώδεκα Παλαιστίνιοι πνίγηκαν στην παράκτια περιοχή Σουντανίγια της βόρειας Γάζας, προσπαθώντας να κολυμπήσουν για να εξασφαλίσουν λίγα τρόφιμα από πακέτα βοήθειας που είχαν ρίξει ξένα αεροσκάφη και έπεσαν στη θάλασσα...

Αλλοι 6 ποδοπατήθηκαν μέσα στο πλήθος των πεινασμένων και απελπισμένων ανθρώπων που καρτερούσαν ένα μέρος της ελάχιστης βοήθειας που έπεφτε από τον ουρανό...

Τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκαν επίσης θάνατοι από την πτώση πακέτων βοήθειας, των οποίων δεν λειτούργησαν τα αερόστατα.

Τα τραγικά αυτά συμβάντα επιβεβαιώνουν ότι οι εναέριες ρίψεις βοήθειας στη Γάζα είναι όχι μόνο ανεπαρκείς για τις στοιχειώδεις ανάγκες των αμάχων, αλλά και επικίνδυνες για τη ζωή τους...

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έκανε για ακόμη μία φορά έκκληση για άνοιγμα όλων των χερσαίων περασμάτων που κρατά κλειστά το Ισραήλ, ώστε να περάσει η βοήθεια από τα εκατοντάδες φορτηγά που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και βδομάδες σε αυτά.

Το περασμένο Σάββατο, εξάλλου, ισραηλινά άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη χτύπησαν λιμοκτονούντες αμάχους ξανά στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ στην πόλη της Γάζας. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι περιμένοντας λίγο αλεύρι ή μερικές κονσέρβες, από την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει με το σταγονόμετρο. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν. Ανάλογες επιθέσεις έχει κάνει ο στρατός και άλλες φορές μέσα στις τελευταίες βδομάδες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς.

Παράλληλα, το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες ότι από την έναρξη του πολέμου οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν σκοτώσει στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη 5.881 φοιτητές (οι 5.826 στη Γάζα) και έχουν τραυματίσει 9.899 άλλους (εκ των οποίων οι 9.570 στη Γάζα).

Το Ισραήλ «μπλοκάρει» τις αποστολές βοήθειας της UNRWA

Σε ένα τέτοιο φόντο, αξιοποιώντας την πείνα και τους ασφυκτικούς περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια ως ένα ακόμα όπλο κατά των Παλαιστινίων, το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ πως δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) που μεταφέρουν τρόφιμα προς τη βόρεια Γάζα.

Η βόρεια Γάζα είναι η περιοχή όπου το πρόβλημα της πείνας και της έλλειψης στοιχειωδών αγαθών είναι πιο έντονο από όλο τον υπόλοιπο παλαιστινιακό θύλακα, ενώ ήδη εδώ και μέρες καταγράφονται θάνατοι υποσιτισμένων παιδιών μέσα σε νοσοκομεία που υπολειτουργούν. Η δε UNRWA, που είναι μακράν ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, στοχοποιείται συστηματικά από το Ισραήλ, με πρόσχημα τις αναπόδεικτες κατηγορίες για σχέση μιας χούφτας εργαζομένων της με τις επιθέσεις της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβρη.

Ο επικεφαλής της UNRWA, Φ. Λαζαρινί, γνωστοποιώντας την ενημέρωση που έλαβε ο ΟΗΕ για την απαράδεκτη απόφαση του Ισραήλ να μπλοκάρει τις αυτοκινητοπομπές της υπηρεσίας στη βόρεια Γάζα, τόνισε: «Αυτό είναι εξοργιστικό και καθιστά σκόπιμη την παρεμπόδιση της σωτήριας βοήθειας κατά τη διάρκεια ενός λιμού που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο. Αυτοί οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν».

Πρόσθεσε επίσης ότι παρεμποδίζοντας την UNRWA να εκπληρώσει την εντολή της στη Γάζα, «το ρολόι θα χτυπά πιο γρήγορα προς τον λιμό» και πολύ περισσότεροι θα πεθάνουν από την πείνα, την αφυδάτωση, την έλλειψη στέγης.

Χτες, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ζήτησε από το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφασή του να απαγορεύσει στην UNRWA να παρέχει επισιτιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι εκεί είναι αντιμέτωποι «με σκληρό θάνατο από την πείνα». «Η απόφαση πρέπει να ανακληθεί», δήλωσε ο Γενς Λάρκε, προσθέτοντας: «Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι συμμορφώνεσαι με αυτές τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου όταν εμποδίζεις τα επισιτιστικά κομβόι της UNRWA».

Το ίδιο διάστημα, στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει εδώ και μια βδομάδα τις επιθέσεις στο Νοσοκομείο al Shifa, που είναι το μεγαλύτερο στη Γάζα, προκαλώντας πολλές δεκάδες νεκρούς και συλλαμβάνοντας εκατοντάδες άτομα, ενώ εντείνει ανάλογες επιχειρήσεις και σε άλλα νοσοκομεία της Γάζας.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ο ισραηλινός στρατός πλήττει, εκτός από το Νοσοκομείο al Shifa, και το Νοσοκομείο Al Amal στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, θέτοντάς το εντελώς εκτός λειτουργίας, το Νοσοκομείο Nasser, κ.ά.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός διαπράττει γενοκτονία

Χτες, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Ιταλίδα εμπειρογνώμονας Φρανσέσκα Αλμπανέζε, σε έκθεσή της εκτίμησε πως ο ισραηλινός στρατός διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα και θα πρέπει να του επιβληθεί άμεσα διεθνές εμπάργκο όπλων.

Τόνισε δε ότι υπάρχουν λόγοι που την κάνουν να πιστεύει πως το Ισραήλ έχει ήδη διαπράξει τρεις από τις πέντε ενέργειες που συνιστούν γενοκτονία: «Δολοφονία μελών μιας ομάδας, σοβαρό πλήγμα στη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα των μελών της ομάδας και σκόπιμη υποβολή της ομάδας σε συνθήκες που αποσκοπούν στην πλήρη ή μερική φυσική καταστροφή της».

«Η συντριπτιή φύση και κλίμακα της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και οι καταστροφικές συνθήκες ζωής που συντελέστηκαν αποκαλύπτουν πρόθεση για φυσική καταστροφή των Παλαιστινίων ως ομάδας», τονίζει στην έκθεσή της η Αλμπανέζε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», επικαλούμενη γνώση του περιεχομένου της έκθεσης.

Επίσης, στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ επισημαίνει ότι το Ισραήλ προσπάθησε να αποκρύψει τη «διεξαγωγή εχθροπραξιών εξόντωσης» κάνοντας χρήση ειδικής ορολογίας, παρουσιάζοντας τους κατοίκους της Γάζας σαν «τρομοκράτες» ή «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» ώστε όλοι να είναι είτε στόχος είτε «παράπλευρη απώλεια» που αξίζει να εξοντωθεί.

Ως εκ τούτου η Αλμπανέζε καταλήγει προτείνοντας «άμεση επιβολή διεθνούς εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ καθώς απέτυχε να συμμορφωθεί με τα δεσμευτικά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη».

Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο στην Αλμπανέζε από τον περασμένο Φλεβάρη για τις τοποθετήσεις της, ενώ εκπρόσωπος της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής στη Γενεύη (όπου είναι η δεύτερη έδρα του ΟΗΕ) απέρριψε την έκθεση της Αλμπανέζε λέγοντας ότι είναι «μέρος μιας εκστρατείας που επιδιώκει την υποβάθμιση της καθιέρωσης του εβραϊκού κράτους».

Συνεχίζεται το μπαράζ συλλήψεων στη Δυτική Οχθη

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τα πογκρόμ συλλήψεων και τρομοκρατικών εφόδων και την καταστροφή υποδομών σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά.

Σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων, χτες τα ξημερώματα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές συνέλαβαν 30 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και πρώην κρατούμενους που είχαν απελευθερωθεί. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζόνε (βόρεια της Ραμάλας) και σε Χεβρώνα, Τουλκαρέμ, Ναμπλούς, Τουμπάς και Τζενίν.

Από τον περασμένο Οκτώβρη οι Παλαιστίνιοι συλληφθέντες ξεπερνούν τους 7.800.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων στη Γάζα, ετοιμάζεται το νέο μακελειό στη Ράφα(2024-03-30 00:00:00.0)
Ξεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα(2024-03-02 00:00:00.0)
Το Ισραήλ αναγγέλλει απροκάλυπτα τα σχέδια διαιώνισης της κατοχής(2024-01-31 00:00:00.0)
Δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί, συνεχείς εκτοπίσεις και απειλή λιμοκτονίας(2023-12-29 00:00:00.0)
Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα(2023-10-24 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Γάζα(2018-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ