Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΒΑΛΑ
Βροντερό «όχι» στο ξέπλυμα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών

Θρυμματίστηκε η φιέστα που έστησε η δημοτική αρχή

Μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή θρυμματίστηκε η φιέστα που στήθηκε στην Καβάλα, για να εξωραϊστεί το βρωμερό πρόσωπο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, με την πραγματοποίηση συναυλίας της χορωδίας της Ακαδημίας του Αμερικανικού Στρατού και τη συμμετοχή μαθητών του Μουσικού Σχολείου, την 25η Μαρτίου, μέρα εθνικής επετείου. Μια «πολιτιστική» δράση που αποφασίστηκε από την πλειοψηφία του δήμου Καβάλας και τη διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου, όπου σύρθηκαν οι μαθητές να συμμετέχουν χωρίς να γνωρίζουν τη βασική... λεπτομέρεια, τη συμμετοχή της χορωδίας του στρατού των ΗΠΑ!

Σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν μαχητική και μαζική κινητοποίηση έξω από τον χώρο της Μεγάλης Λέσχης, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα πως ο λαός της περιοχής δεν δίνει «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και απαιτώντας «Killers go home».

Από νωρίς, στις 6 το απόγευμα, και ενώ η συναυλία ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 8 μ.μ., εργαζόμενοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο, απαιτώντας έστω και την τελευταία στιγμή να ακυρωθεί. Φώναζαν αδιάκοπα συνθήματα όπως «Παλαιστίνη - Ιράκ Μέση Ανατολή, τους λαούς σκοτώνουν οι Αμερικανοί», «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Ολη η περιοχή ζώστηκε από τις δυνάμεις της αστυνομίας και τα ΜΑΤ, τα οποία τελικά συνόδευσαν και έμπασαν από πλαϊνές εισόδους τα μέλη της χορωδίας του Αμερικανικού Στρατού μέσα στον χώρο της συναυλίας για να τραγουδήσουν σε λίγους δεκάδες θεατές. Ετσι, για να πουν ότι η συναυλία πραγματοποιήθηκε και να πάρουν τα διαπιστευτήριά τους από την πρεσβεία των ΗΠΑ η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, η Διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προκλητική ήταν νωρίτερα η παρουσία του δημάρχου Καβάλας, που εμφανίσθηκε αμετακίνητος από την απόφασή του να πραγματοποιηθεί η φιέστα για το ξέπλυμα των εγκλημάτων της αμερικανικής πολεμικής μηχανής, λέγοντας στους διαδηλωτές πως «είστε μειοψηφία και δεν μπορείτε να εμποδίσετε την πλειοψηφία». Λίγη ώρα αργότερα φυσικά, όταν η φιέστα ξεκίνησε, αποδείχτηκε και η πραγματική μειοψηφία, με τον λαό της πόλης να γυρνάει την πλάτη σ' αυτούς που τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν παιδιά για το σκηνικό τους και να τα βάλουν να τραγουδάνε δίπλα - δίπλα με τους φονιάδες των λαών.

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση απηύθυναν το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας, το Σωματείο Δημοσίων Υπαλλήλων Καβάλας, ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού ΔΙΠΑΕ Καβάλας, ο Φοιτητικός Σύλλογος Χημικού ΔΙΠΑΕ Καβάλας, ο Φοιτητικός Σύλλογος Λογιστικής ΔΙΠΑΕ Καβάλας, ο Φοιτητικός Σύλλογος Πληροφορικής ΔΙΠΑΕ Καβάλας, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Παράρτημα Καβάλας και ο Σύλλογος Γυναικών Καβάλας (μέλος ΟΓΕ).

Στο κάλεσμά τους κατήγγειλαν τη μετατροπή της περιοχής σε ένα τεράστιο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, τονίζοντας πως κυβέρνηση και τοπικές αρχές «στοχεύουν να μετατραπεί το λιμάνι της Καβάλας σε ΝΑΤΟικό λιμάνι, η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει η Σούδα του βορρά! Ολα αυτά αποτελούν κίνδυνο για τον λαό της Καβάλας και τώρα η δημοτική αρχή και η διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου στρώνουν κόκκινο χαλί στη συγκεκριμένη χορωδία. Δεν θα τους περάσει!».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μαζική συγκέντρωση στον Δημοτικό Κήπο Καβάλας.

Στο πλευρό του λαού της πόλης βρέθηκε το ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, και τον Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Γελοιότητες και ωμός αντικομμουνισμός από τον δήμαρχο

Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της είχε στηρίξει την πρωτοβουλία των σωματείων και των φορέων και κατήγγειλε τη στάση του δημάρχου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που - εκτός από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και δύο συμβούλους της αντιπολίτευσης - απέρριψε το αίτημα των σωματείων και των μαζικών φορέων να ακυρωθεί η φιέστα.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ντράπηκε και η ντροπή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου οι εκπρόσωποι των σωματείων βρέθηκαν απέναντι στην ανιστόρητη υπεράσπιση της δολοφονικής μηχανής από τον δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ που ...αναφέρθηκε στον φιλελληνισμό των Αμερικανών "που κάνανε εράνους και θυσιαστήκανε για τον αγώνα" το 1821! Ακόμα και απέναντι στον ανιστόρητο και αστείο αντικομμουνισμό του στελέχους της ΝΔ και δημοτικής συμβούλου Ιωσηφίδου για τον Κόκκινο Στρατό "που έκανε κάποιον πόλεμο"! Για τον Κόκκινο Στρατό, που σάρωσε τον ναζισμό - φασισμό ελευθερώνοντας τους λαούς της Ευρώπης.

Φυσικά, αέρα στα πανιά της γελοιότητας έδωσε ο ωμός αντικομμουνισμός του δημάρχου, αναφερόμενος στη "Ρωσία που ήταν πρώτη στο Αφγανιστάν" και που "πρώτη έδωσε όπλα στον Κεμάλ στη Μικρασιατική Καταστροφή". Πάλι καλά που "συμφώνησε" για όσα είπαν οι εκπρόσωποι των σωματείων για τη Γιουγκοσλαβία, αφού "και οι Αμερικανοί έχουν μαύρες σελίδες στην ιστορία τους", αναρωτώμενος όμως αν "στην Παλαιστίνη είναι οι Αμερικανοί"! Βέβαια, δεν παρέλειψε να εξισώσει το θύμα με τον θύτη αναφερόμενος στους "αλαλάζοντες μουσουλμάνους" που "τα σωματεία δεν κατήγγειλαν". (...)

Φυσικά ο δήμαρχος Καβάλας δεν θα μπορούσε να μην αναμασήσει τη γνωστή καραμέλα του "καλώς ήρθε το δολάριο", κουνώντας το δάχτυλο στον εκπρόσωπο του Σωματείου του Επισιτισμού - Τουρισμού, ο οποίος "θα ήταν άνεργος" χωρίς τους Αμερικανούς τουρίστες!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την απορρόφηση τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης(2023-11-09 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τη σίτιση των πρωτοετών φοιτητών(2023-10-19 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία φοιτητικών συλλόγων για τις πλημμύρες στις Εστίες(2022-11-22 00:00:00.0)
Το στέκι των Φοιτητικών Συλλόγων είναι γεγονός!(2022-10-12 00:00:00.0)
Μεγάλη συγκέντρωση την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη(2022-04-08 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη Βουλή για προβλήματα φοιτητών(2020-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ