Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εκλέγοντας κομμουνιστές στους δήμους δυναμώνει η διεκδίκηση, χτίζονται περισσότερες γέφυρες φιλίας μεταξύ των λαών»

Σε θερμό κλίμα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη, με επικεφαλής τον Κ. Πελετίδη | Στο επίκεντρο η δουλειά των κομμουνιστών στην Τοπική Διοίκηση

Από τη συνάντηση με τον Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ του ΤΚΡ
Από τη συνάντηση με τον Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ του ΤΚΡ
Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος, Κώστα Πελετίδη, ύστερα από πρόσκληση του ΚΚ Τουρκίας (TKP) και με αντικείμενο τη δουλειά των κομμουνιστών στην Τοπική Διοίκηση.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το διάστημα που η προεκλογική περίοδος για την Τοπική Διοίκηση στην Τουρκία μπήκε στην τελική ευθεία, μπροστά στις κάλπες της 31ης Μάρτη.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΤΚΡ, με υποψήφιους δημάρχους του TKP σε Κωνσταντινούπολη και στο σεισμόπληκτο Χατάι και συμμετείχε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, ενώ επίσης δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου του Κώστα Πελετίδη και του Κεμάλ Οκουγιάν στην Κωνσταντινούπολη.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας. Επίσης, η Αθηνά Ζαρκάδα, συνεργάτιδα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και η Αλεξάνδρα Αλάφη, στέλεχος του Κόμματος.

Συνάντηση με τον Γραμματέα του ΚΚ Τουρκίας και τον υποψήφιο δήμαρχο Καντίκιοϊ

Ο Κ. Πελετίδης με τον υποψήφιο δήμαρχο Καντίκιοϊ, Φατίχ Μεχμέτ Μάτσογλου
Ο Κ. Πελετίδης με τον υποψήφιο δήμαρχο Καντίκιοϊ, Φατίχ Μεχμέτ Μάτσογλου
Το πρόγραμμα της περιοδείας ξεκίνησε την Παρασκευή 22 Μάρτη στην Κωνσταντινούπολη, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ναζίμ Χικμέτ» με συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Κεμάλ Οκουγιάν, ο οποίος ενημέρωσε για τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στην Τουρκία, τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού του Φλεβάρη του 2023 σε μια σειρά περιοχών, καθώς και την εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των τουρκικών δημοτικών εκλογών.

Ο Κώστας Πελετίδης, απ' την πλευρά του, εξέφρασε την αλληλεγγύη του ίδιου, καθώς και σύσσωμης της δημοτικής αρχής Πατρέων τόσο προς τον τουρκικό λαό, όσο και τους αγωνιστές υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι έχουν τη στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και παλεύουν προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Επίσης, συζητήθηκαν η εμπειρία της δημοτικής αρχής της Πάτρας και η δυνατότητα συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών.

Ο Κώστας Πελετίδης προσέφερε στην αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας αναμνηστικά από την Πάτρα, ανάμεσα στα οποία ήταν η έκδοση για το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με θέμα τους Πρόσφυγες, που πραγματοποιήθηκε στην 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και συμμετείχε και ο Τούρκος γλύπτης Σελτζούκ Γιλμάζ. Με τη σειρά του, ο Νίκος Σερετάκης δώρισε εκ μέρους του ΚΚΕ ένα αντίγραφο εξωφύλλου του «Ριζοσπάστη» για τον σεισμό του 1999 στην Τουρκία.

Ο Κ. Πελετίδης απευθύνει χαιρετισμό στην προεκλογική συγκέντρωση στο Σισλί
Ο Κ. Πελετίδης απευθύνει χαιρετισμό στην προεκλογική συγκέντρωση στο Σισλί
Στη συνέχεια ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου του Κώστα Πελετίδη με τον Κεμάλ Οκουγιάν. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχε πλήθος δημοσιογράφων τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, που είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις για το έργο της δημοτικής αρχής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Πάτρα, αλλά και συνολικά για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δημάρχου Πατρέων με τον Φατίχ Μεχμέτ Μάτσογλου, υποψήφιο δήμαρχο με το TKP στον δήμο του Καντίκιοϊ στην Κωνσταντινούπολη και νυν δήμαρχο Ντέρσιμ (Τουντζελί).

Ο Φατίχ Μεχμέτ Μάτσογλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μίλησε για την προεκλογική εκστρατεία του ΚΚ Τουρκίας στον δήμο Καντίκιοϊ, η οποία διεξάγεται σε κλίμα νίκης καθώς ο λαός της περιοχής υποδέχεται με ενθουσιασμό τις δυνάμεις του ΚΚ Τουρκίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα ζητήματα που το ΚΚ Τουρκίας θέτει στην προμετωπίδα μπροστά στις εκλογές, όπως αυτά της ισοτιμίας της γυναίκας, της εξασφάλισης δωρεάν πρόσβασης του λαού στα νηπιαγωγεία, της εξασφάλισης του δικαιώματος της δωρεάν σίτισης για τους φοιτητές, τα προγράμματα βοήθειας στο σπίτι για συνταξιούχους, όπως και τα θέματα αντισεισμικής θωράκισης.

«Είναι σημαντικό να συναντιόνται εκλεγμένοι και υποψήφιοι που δίνουν μάχη δίπλα στον λαό για τις ανάγκες του», είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Πελετίδης στη συνάντηση, ευχόμενος καλή επιτυχία στην εκλογική αναμέτρηση στον Φατίχ Μεχμέτ Μάτσογλου. Ακόμα, τόνισε ότι η ενίσχυση του KK Τουρκίας θα είναι σημαντική όχι μόνο για την Κωνσταντινούπολη, αλλά και για την Τουρκία και γενικότερα, καθώς, όπως πρόσθεσε, η εκλογή κομμουνιστών, αγωνιστών στους δήμους στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα και προωθητική δύναμη στον λαό, αποτελεί βήμα για να αντιμετωπίσει την ηττοπάθεια τού «τίποτα δεν αλλάζει» που καλλιεργούν τα αστικά κόμματα.

«Είμαστε μαζί σας, είμαστε δίπλα σας!»

Από την προεκλογική συγκέντρωση στο Σισλί
Από την προεκλογική συγκέντρωση στο Σισλί
Το Σάββατο 23 Μάρτη η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας στον δήμο Σισλί της Κωνσταντινούπολης, όπου χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κώστας Πελετίδης.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγινε δεκτή στον χώρο της συγκέντρωσης με χειροκροτήματα και συνθήματα από τα μέλη και τους φίλους του ΚΚ Τουρκίας. Το πρόγραμμα άνοιξε με μουσικό πρόγραμμα, με την τραγουδίστρια Γκιουλτζάν Αλτάν να ερμηνεύει τουρκικά τραγούδια του αγώνα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν μεταξύ άλλων ο Κεμάλ Οκουγιάν, ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης του ΚΚ Τουρκίας, Ορχάν Γκιοκντεμίρ και η υποψήφια δήμαρχος Σισλί, Μπατί Αγιάζ.

Στον χαιρετισμό του, ο Κ. Πελετίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Είμαστε μαζί σας, είμαστε δίπλα σας!

Σας μεταφέρω τους θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς των Ελλήνων κομμουνιστών. Μας ενώνουν μεγάλοι κοινοί αγώνες ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για το δυνάμωμα της φιλίας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης των λαών, για την υποστήριξη του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης.

(...) Οι κομμουνιστές μπορούν να κάνουν τη διαφορά: Υπερασπίζονται με συνέπεια τα συμφέροντα του λαού. Λένε την αλήθεια, δεν εξαπατούν όπως οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων. Δεν βάζουν "το δάχτυλό τους στο μέλι".

Στους δήμους, που είναι τμήμα του αντιλαϊκού κράτους, αυτό σημαίνει πολλά. Γιατί οι δήμοι, ενώ υποτίθεται ότι υπηρετούν τον λαό, στην πράξη λειτουργούν ως πηγή κερδών για τους επιχειρηματίες, με τους οποίους γίνονται κάθε είδους νταλαβέρια που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Ο,τι καταφέραμε, έγινε γιατί δεν περιγράφουμε απλώς τα προβλήματα, αλλά βρίσκουμε την αιτία, τα εμπόδια και δίνουμε καθημερινά μάχες για να τα ξεπεράσουμε. Γιατί ξέρουμε ότι όλοι εμείς, οι πολλοί, παράγουμε πλούτο και δεν τον απολαμβάνουμε, γιατί έχουμε απέναντί μας τα "πιράνχας", τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις, τις πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη. Γιατί στηριζόμαστε στους εργαζόμενους και στηρίζουμε τους αγώνες τους.

Εκλέγοντας κομμουνιστές στους δήμους, θα δυναμώσετε τη φωνή του λαού ενάντια στην κυβέρνηση, τη διεκδίκηση των λαϊκών αναγκών. Θα χτίσουμε περισσότερες γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο λαών, ενάντια στο μίσος των εθνικισμών και μεγαλοϊδεατισμών, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Θα δυναμώσουμε τον αγώνα για μια νέα κοινωνία, όπου ο εργαζόμενος λαός θα είναι στην εξουσία. Με τους υποψήφιους του ΚΚ Τουρκίας, τις ανάγκες των πολλών και όχι με τα κέρδη των λίγων. Αυτή είναι η επιλογή που αντιστοιχεί στα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου!».

Περιοδεία στο σεισμόπληκτο Χατάι

Το πρόγραμμα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Τουρκία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 Μάρτη, με περιοδεία στην επαρχία Χατάι, που χτυπήθηκε βαριά από τους φονικούς σεισμούς του περσινού Φλεβάρη.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος συναντήθηκε με τον Χιζάμ Χασιρτζί, υποψήφιο δήμαρχο Ντεφνέ, και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚ Τουρκίας. Στη συνάντηση συζήτησε μαζί τους και με άλλα μέλη και στελέχη του TKP για την παρέμβαση του ΚΚ Τουρκίας στη σεισμόπληκτη περιοχή το διάστημα μετά τον σεισμό, όπου τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚ Τουρκίας στάθηκαν με πρωτοπόρα δράση δίπλα στον σεισμόπληκτο λαό, μπαίνοντας μπροστά για την οργάνωσή του και για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων επιβίωσης που ακόμα βιώνει, πάνω από έναν χρόνο μετά τον σεισμό.

Εκεί, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε και σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας στον δήμο Ντεφνέ, όπου μίλησαν ο Κεμάλ Οκουγιάν και ο Χιζάμ Χασιρτζί, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κώστας Πελετίδης.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Τουρκία θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 30 - 31 Μάρτη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ