Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25η ΜΑΡΤΙΟΥ
Παρελάσεις με απουσίες και αντιδράσεις

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα και μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα κορυφώθηκαν τη Δευτέρα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Στα μηνύματά τους αστοί πολιτικοί επεχείρησαν να κρύψουν το βασικό δίδαγμα της Επανάστασης που γκρέμισε την οθωμανική φεουδαρχική κυριαρχία: Οτι όσο κυρίαρχη κι αν φαντάζει μια ταξική εξουσία, δεν μπορεί να μείνει τελικά αλώβητη από τα χτυπήματα των επαναστατών και ανίκητη, όταν έχουν ωριμάσει οι υλικές προϋποθέσεις για την ανατροπή της, φέρνοντας στο προσκήνιο και τις αντίστοιχες κοινωνικές δυνάμεις.

Εξάλλου, και η επέτειος πέρασε από τις μυλόπετρες των ανταγωνισμών του κεφαλαίου, καθώς στις εορταστικές εκδηλώσεις ανά τη χώρα δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση να μην προσκληθούν εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης ή της πρεσβείας.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της ρωσικής πλευράς. Χαρακτηριστικά, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα θύμισε «την καθοριστική συμβολή των ρωσικών όπλων και της διπλωματίας στη νίκη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» και «τις κοινές σελίδες του ένδοξου παρελθόντος των δύο χωρών». Για τον τωρινό αποκλεισμό της Ρωσίας από τις εκδηλώσεις, είπε ότι «αυτή η εξέλιξη είναι μόνο ένα στοιχείο της άνευ ορίων εχθρικής εκστρατείας την οποία, επικαλούμενη την τρέχουσα διεθνή επικαιρότητα, εκκίνησε και συνεχίζει η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη με στόχο να διαγραφεί από τη συλλογική μνήμη οτιδήποτε σχετίζεται με τη Ρωσία, θυσιάζοντας στις πρόσκαιρες περιστάσεις τους αιώνιους ιστορικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας». Πρόσθεσε δε ότι «πάνω στο κύμα της επιθετικής ρωσοφοβίας η Αθήνα επιμένει στις εγκληματικές αποφάσεις της, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία με τον οποίο το καθεστώς του Κιέβου εξακολουθεί να εξοντώνει αμάχους, ανάμεσά τους και Ελληνες της Αζοφικής».

«Παλέψαμε μαζί ενάντια στον κομμουνισμό», λένε οι ΗΠΑ!

Προηγουμένως ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζ. Μπάιντεν, στο δικό του μήνυμα για την επέτειο, εξήρε τους κοινούς «αγώνες» των ΗΠΑ και της Ελλάδας ενάντια στον φασισμό και τον... κομμουνισμό, αναδεικνύοντας παράλληλα την ισχυρή και πιστή πρόσδεση των ελληνικών κυβερνήσεων στο ευρωατλαντικό άρμα και τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «σε όλη τη διάρκεια της κοινής Ιστορίας μας, οι λαοί της Ελλάδας και των ΗΠΑ συνδέονται μέσω της κοινής πεποίθησης ότι η δύναμη της διαμόρφωσης της μοίρας μας πρέπει να βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Ολες οι γενιές Αμερικανών και Ελλήνων, ενωμένες, κάνουν αυτές τις λέξεις πραγματικότητα.

Το είδαμε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και τα δύο έθνη πολέμησαν τις δυνάμεις του φασισμού. Το είδαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι λαοί μας στάθηκαν ενωμένοι για να επικρατήσουν ενάντια στον κομμουνισμό. Το βλέπουμε σήμερα, καθώς η Ελλάδα και η Αμερική στέκονται μαζί δίπλα σε έναν συνασπισμό άνω των 50 εθνών για να υποστηρίξουν τον γενναίο λαό της Ουκρανίας»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ