Τετάρτη 8 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Ενοχλεί η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης

Πλησιάζει η επέτειος της αντιφασιστικής Νίκης και οι δυνάμεις της αντίδρασης, οι πιο «μαύρες» από τις πολιτικές δυνάμεις της αντεπανάστασης στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, δηλαδή εκείνες οι δυνάμεις που δικαιώνουν ιστορικά τους ναζί και τους συνεργάτες τους, επιδιώκουν να αμαυρώσουν και να ματαιώσουν τις καθιερωμένες γιορταστικές εκδηλώσεις για τη μέρα της ήττας του φασισμού.

Ετσι, στη Μολδαβία οι φιλορουμανικές εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις, που τάσσονται υπέρ της ενσωμάτωσης της χώρας στη Ρουμανία, καλούν τους πολίτες του Κισινάου να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη συναυλία για την αντιφασιστική Νίκη, που τη θεωρούν ως «νίκη κατά των γερμανικών και ρουμανικών στρατευμάτων».

Να σημειωθεί πως και ο δήμαρχος της πόλης έχει υποσχεθεί να ακυρώσει (από την επόμενη χρονιά) στην πόλη τις αντιφασιστικές εκδηλώσεις και να τιμά στις 9 Μάη τη «Μέρα της Ευρώπης», όπως είναι η «επίσημη γραμμή» της ΕΕ, με στόχο την εξάλειψη από τη λαϊκή συνείδηση της Νίκης κατά του φασισμού.

Στην Ουκρανία, οι εθνικιστικές δυνάμεις προτάσσουν την απαγόρευση της στρατιωτικής παρέλασης στη Σεβαστούπολη, όπου υπάρχει η ρωσική ναυτική βάση και τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης γίνεται και στρατιωτική παρέλαση δυνάμεων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Επιπλέον, σε δύο περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας, όπου την πλειοψηφία στα όργανα αυτοδιοίκησης έχουν δεξιές κι εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως η 9η Μάη θα τιμάται στο εξής ως «μέρα πένθους για τα θύματα του 2ουΠαγκοσμίου Πολέμου και των θυμάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων». Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Νικολάι Αζάροφ, που κατηγόρησε τις τοπικές αρχές πως λαμβάνουν αποφάσεις παράνομες, πέρα των δικαιοδοσιών τους, και πρόσθεσε: «Πενθούν, βεβαίως, γιατί αποτελούν τους πνευματικούς απογόνους της μισανθρωπικής ιδεολογίας, γι' αυτό κι εμείς θα κάνουμε τα πάντα, ώστε αυτοί οι βλαστοί του ναζισμού στη χώρα μας να μη μεγαλώσουν».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ