Τετάρτη 8 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Νέο αντιλαϊκό πακέτο περικοπών

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Στη Λισαβόνα έφτασε χτες κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να αξιολογήσει το νέο σχέδιο λιτότητας το οποίο προβλέπει την απόλυση ...μέσω εθελουσίας εξόδου, 30.000 δημοσίων υπαλλήλων σε σύνολο περίπου 700.000. Η ανεργία έχει φτάσει το 18% επισήμως, αυτή των νέων κάτω των 25 χρονών στο 38%, και η εξαθλίωση των εργαζομένων επιταχύνεται.

Η απόλυση των 30.000 δημοσίων υπαλλήλων ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιο και συνιστά μόλις ένα εκ των πολλών που εμπεριέχονται στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας. Το νέο πακέτο φτάνει τα 4,8 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα έως το 2015 και αποτελεί μέρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της κυβέρνησης που έχει ως στόχο την εξοικονόμηση συνολικά 6 δισ. ευρώ έως το 2016.

Προβλέπεται ακόμη η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, καθώς η κατώτερη ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 65 στα 66 έτη και παράλληλα προβλέπεται επιβολή έκτακτων εισφορών, από την οποία θα εξαιρούνται μόνο όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη. Επίσης, αύξηση των ωρών εργασίας από τις 35 στις 40 την εβδομάδα για τους δημόσιους υπαλλήλους, κάτι που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Η έγκριση του σχεδίου από την τρόικα θα οδηγήσει στην εκταμίευση της νέας δόσης ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που βέβαια πάει για τη «διάσωση» του κεφαλαίου, ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα σε διάλογο για το νέο σχέδιο λιτότητας, σημειώνοντας ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν «να αντικατασταθούν από αξιόπιστα εναλλακτικά» μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ