Τετάρτη 8 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Δόλωμα» στο λαό για να υπηρετήσει το κεφάλαιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μ' ένα επιδέξιο τρικ, ο Γ. Σταθάκης βουλευτής και υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί από τώρα να θέσει στην ημερήσια διάταξη τα κίβδηλα και εκβιαστικά διλήμματα, με τα οποία θα επιχειρήσει το κόμμα του να βάλει στο χέρι την αστική διαχείριση, υποτάσσοντας το λαό σ' αυτήν. Σε συνέντευξή του στη Real News, δηλώνει: «Οι επόμενες εκλογές θα είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες και τα κόμματα θα κριθούν όχι μόνο για τις γενικές τους θέσεις, αλλά και για τον τρόπο που προτείνουν να βγει η χώρα από το τέλμα της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενότητα που θα δημιουργήσει ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Το εύρος των πολιτικών δυνάμεων είναι προφανώς ευρύτερο του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Προσπαθεί σκοπίμως να υψώσει τείχη ανάμεσα στις γενικές θέσεις μιας πολιτικής δύναμης και στη συγκεκριμένη πρόταση για την έξοδο απ' την κρίση, προκειμένου να συσκοτίσει το μονόδρομο για έξοδο από την κρίση υπέρ των εργαζομένων, να τους χειραγωγήσει δίνοντάς τους καύσιμη ύλη στους «υγιείς καπιταλιστές»: αυτόν της αποδέσμευσης από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τη δική τους εξουσία. Ισχυρίζεται ότι οι γενικές θέσεις μπορεί να παραμεριστούν χάριν της ανόρθωσης μιας καταρρέουσας χώρας. Δηλαδή, να σωθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με το λαό σε μόνιμη πτώχευση. Καλλιεργεί έτσι και άλλοθι για συνεργασίες με κάθε πρόθυμο να συμμετάσχει στην άσκηση της αστικής διαχείρισης. Συγκαλύπτει ότι αυτά δε διαχωρίζονται, ότι απ' τις γενικές θέσεις προκύπτει η συγκεκριμένη πρόταση για έξοδο απ' την κρίση είτε προς όφελος του λαού είτε προς όφελος της αστικής τάξης, που την προκάλεσε.

Οσοι άλλα λένε στις γενικές τους θέσεις και άλλη πρόταση κάνουν παντιέρα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολιτικοί καιροσκόποι και τυχοδιώκτες, που στόχο έχουν να ψαρεύουν σε θολά νερά, να κοροϊδεύουν το λαό στις πλάτες του οποίου θέλουν να υπηρετήσουν τους εκμεταλλευτές του. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις γενικές του θέσεις να περιλαμβάνει ορισμένα τέτοια «δολώματα», έχει όμως πλήρως αποσαφηνίσει ότι το μεγάλο κεφάλαιο θέλει να υπηρετήσει από αναβαθμισμένη θέση στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Γ. Σταθάκης δηλώνει πως η επιχείρηση ανόρθωσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας πρέπει να γίνει εντός της ΕΕ. Αλλά εντός της ΕΕ και με τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην οικονομία δεν υπάρχει σωτηρία του λαού.

Πάει γυρεύοντας...

Με αφορμή τη διαφορετική πρόταση του ΑΚΕΛ για έξοδο από την κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας της Κύπρου, (έξω από το ευρώ), ο βουλευτής και ένας εκ των διαμορφωτών της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μηλιός, με άρθρο του στην «Αυγή» ασκεί τάχα φιλολαϊκή κριτική. Εκπροσωπώντας ένα κόμμα που κάθε του σκέψη, λέξη, θέση και πρόταση διατυπώνεται ακριβώς απ' τη σκοπιά της αστικής διαχείρισης, αποδομεί συγχρόνως και την πρόταση του κόμματός του.

Ετσι, όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΚΕΛ ότι «αυτή η λύση είναι μια επίσης επώδυνη επιλογή. Οι αναμενόμενες συνέπειές της δημιουργούν την ανάγκη μέγιστης λαϊκής στήριξης και απαιτούν θυσίες», σχολιάζει: «Οι εργαζόμενες και λαϊκές τάξεις στην Κύπρο που αγωνιούν για το μέλλον τους διαβάζουν ότι η εναλλακτική λύση που τους προτείνει το κόμμα τους είναι και πάλι ...θυσίες. Ποια είναι λοιπόν η διαφορά της τωρινής πολιτικής του ΑΚΕΛ από την πολιτική του κάθε μνημονιακού Αναστασιάδη;». Τέτοια ερωτήματα όμως προκύπτουν και για το κόμμα του.

Τα λέει αυτά, ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι η δική του πρόταση απαιτεί τη μέγιστη δυνατή λαϊκή στήριξη και θυσίες, ότι ο δρόμος που προτείνει στο λαό δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα... Ενόσω, δηλαδή, το δικό του κόμμα ζητά από το λαό θυσίες και πάλι θυσίες για τον ίδιο στόχο με της κυβέρνησης, την ανάπτυξη. Για την οποία μάλιστα κάνει μια παραδοχή που δε συνηθίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Γ. Μηλιός: «Οι εργαζόμενοι και άνεργοι της Κύπρου (...) διαβάζουν ότι η στρατηγική αυτή (...) δίνει προοπτική "ανάπτυξης" σε ένα άδηλο μέλλον. Η "ανάπτυξη" παρουσιάζεται σαν κάτι ουδέτερα καλό»! Αλλά ακριβώς έτσι την παρουσιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σαν κάτι απ' το οποίο όλοι θα κερδίσουν. Μάλιστα, ο στόχος αυτός αποτελεί την κορωνίδα των προτάσεών του. Κοροϊδεύοντας το λαό ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με αυξημένο επίπεδο λαϊκής ευημερίας και αποκατάστασης των δικαιωμάτων που σαρώθηκαν στη διάρκεια της κρίσης.

... και αυτοαποκαλύπτεται

Παρακάτω προσθέτει: «Η πρόταση για έξοδο από το ευρώ, αυτή καθ' αυτή, σημαίνει ότι προσδοκάται η αναβάθμιση της ανταγωνιστικής θέσης του κυπριακού κεφαλαίου, μέσω της υποτίμησης του νομίσματος (...) είναι ταυτόχρονα και υποτίμηση της τιμής της εργασιακής δύναμης (...) από τη νομισματική υποτίμηση θα κερδίσουν άμεσα μόνο ορισμένες μερίδες του κεφαλαίου. Από τους εργαζόμενους, ζητούνται και πάλι θυσίες, και άλλες θυσίες, στο όνομα της "εθνικής ενότητας" και με καρότο μια "ανάπτυξη" που μπορεί να έρθει (αλλά μπορεί και όχι) μετά από αρκετά χρόνια».

Αυτό φυσικά δεν μπορεί να ισχύει κατά το δοκούν. Ισχύει και για όσες φορές ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στην αστική τάξη της Ελλάδας ή σε εκείνα τα τμήματά της που έχουν συμφέρον από την έξοδο απ' το ευρώ, διαβεβαιώνοντας ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί κάθε ενδεχόμενο. Δηλώσεις όπως «το ευρώ δεν είναι φετίχ» ή «όχι πάση θυσία στο ευρώ» απηχούν ακριβώς αυτό.

Ο Γ. Μηλιός επιβεβαιώνει πλήρως, ομολογεί ανοιχτά, πως είτε μέσα είτε έξω απ' το ευρώ, για όσο καιρό τα ηνία της οικονομίας τα κρατάνε τα μονοπώλια, οι λαοί θα καλούνται σε απανωτές θυσίες στο όνομα μιας ανάπτυξης που είτε έρθει είτε όχι δε θα αποδώσει στην τσέπη τους ούτε δεκάρα τσακιστή. Αθελά του παραδέχεται ότι και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που προβάλλει ως λύση είναι οι θυσίες σαν η μόνη βέβαιη προοπτική για τους ανθρώπους της βιοπάλης, αφού αποτελούν προϋπόθεση για τα κέρδη των μονοπωλίων. Είτε μέσα, είτε έξω, απ' την Ευρωζώνη.

Για τους βομβαρδισμούς στη Συρία

Η διπλή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο έδαφος της Συρίας την περασμένη Παρασκευή και Κυριακή, σε στόχους πολύ κοντά στη Δαμασκό, υποτίθεται για να χτυπηθεί οπλισμός που προοριζόταν για τη λιβανική «Χεσμπολάχ», αποτελούν σαφή κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη συγκεκριμένη χώρα. Η πολεμική μηχανή του ισραηλινού κράτους - τρομοκράτη, έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μπορεί να αναλαμβάνει τέτοιες ιμπεριαλιστικές αποστολές χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν (επεμβάσεις στη Γάζα, το Λίβανο). Η αστική τάξη του Ισραήλ βεβαίως ενεργεί έτσι γιατί νιώθει «ζεστή την πλάτη» της από μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ) και την ανοχή άλλων, όπως και λεγόμενων διεθνών οργανισμών, που την αξιοποιούν για να προωθήσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλιακών ομιλών σε μια περιοχή που διαθέτει ενεργειακό πλούτο και έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία για τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας. Η πράξη λοιπόν του Ισραήλ έχει τη στήριξη των παραπάνω δυνάμεων και εντάσσεται στον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Οσο για τα «ψελλίσματα» αντίθεσης της Τουρκίας στους βομβαρδισμούς, είναι χαρακτηριστικό πώς τα εξήγησε ο πρωθυπουργός της: Οι «βομβαρδισμοί ενισχύουν τον Ασαντ»... Μετρημένες ήταν οι «αντιδράσεις» Ρωσίας και Κίνας και βέβαια αυτές έχουν σχέση με τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή και δε συνιστούν καμία αντίρροπη δύναμη, στήριξης των λαών της περιοχής που αγωνίζονται τόσο ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια όσο και ενάντια στις ντόπιες αστικές τάξεις. Σε αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών είναι μπλεγμένη και η Ελλάδα, με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων και της σημερινής τρικομματικής, τόσο με τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, όσο και με την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, που μόνο σε νέες περιπέτειες μπορεί να μπλέξουν το λαό μας. Αλλωστε οι λεγόμενες συμβατικές υποχρεώσεις στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπου συμμετέχει η χώρα, έχει πολλές φορές αποδειχτεί ότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη διεξαγωγή επεμβάσεων και το μακέλεμα γειτονικών λαών. Πιο χαρακτηριστική, αλλά όχι μοναδική, περίπτωση είναι η ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας στην Κρήτη, που αποτέλεσε ορμητήριο για τις επεμβάσεις στα Βαλκάνια, στο Ιράκ, στη Λιβύη και κλπ.

Με αυτή την έννοια οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας πρέπει να είναι σε άμεση ετοιμότητα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης. Το ΚΚΕ μαζί με την καταδίκη της νέας πρόκλησης του κράτους του Ισραήλ καλεί το λαό να εντείνει τον αγώνα του για να κλείσουν οι βάσεις και να σταματήσουν οι διευκολύνσεις, να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στο συριακό λαό και όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό προτάσσοντας το δικαίωμά τους να καθορίζουν αυτοί και μόνο αυτοί τις εσωτερικές τους υποθέσεις, χωρίς επεμβάσεις και «προστάτες». Και η επέμβαση στη Συρία και οι επεμβάσεις σε χώρες της Βόρειας Αφρικής (Λιβύη) με τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», είναι ενταγμένες στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο για τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή», όπου με πρόσχημα τον «εκδημοκρατισμό» επιχειρούν να επιβάλλουν καθεστώτα ακόμη πιο βολικά για τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Οι λαοί θα βγαίνουν χαμένοι όσο μπαίνουν κάτω από ξένες σημαίες και δε διεκδικούν να γίνουν οι ίδιοι αφέντες του πλούτου που παράγουν, καταργώντας την καπιταλιστική εκμετάλλευση και ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Κολεγιές ενάντια στους λαούς

Γρηγοριάδης Κώστας

Ως «απαρχή μιας νέας εποχής, στις σχέσεις Λευκωσίας - Τελ Αβίβ», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, την επίσκεψή του στο Ισραήλ ανήμερα του Πάσχα στη συνάντησή του με τον σφαγέα πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου. Και πρόσθεσε ο θιασώτης Πρόεδρος της εισόδου της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»: «Εγκαινιάσαμε έναν στρατηγικής σημασίας διάλογο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Μια σχέση που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες».

Ολα αυτά λέγονται την ημέρα που το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 42 Σύρους. Αυτή η γκαγκστερική επίθεση δεν ενόχλησε στο ελάχιστο τον Κύπριο πολιτικό, που προσπαθεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των καπιταλιστών οι οποίοι εμπλέκονται στην εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην περιοχή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στο πλαίσιο των «κοινών αξιών» σχετικά με την επέμβαση στη Συρία και τον κίνδυνο που ενέχει ενδεχόμενη επέκταση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, ο Ν. Αναστασιάδης προχώρησε παραπέρα, δικαιολογώντας όλα τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα και τον εγκληματικό ρόλο του κράτους - τρομοκράτη στην περιοχή λέγοντας: «Υπήρξε κοινή πεποίθηση για την ανάγκη όπως το Ιράν εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυτή η γραμμή των ιμπεριαλιστικών προσχημάτων που χρησιμοποιεί η αστική τάξη της Κύπρου είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν που έχει και η τρικομματική αστική κυβέρνηση και στην Ελλάδα που συμμετέχει ενεργά σε όλους τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Γίνεται φανερό πως για τους λαούς της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και του Ισραήλ οι κολεγιές των αστών για τα συμφέροντά τους, με τον άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που σχετίζεται πρωτίστως με την Ενέργεια, μόνο σε κινδύνους και περιπέτειες μπορούν να τους εμπλέξουν. Μονόδρομος γι' αυτούς είναι η πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, για τη δική τους εξουσία που θα θέσει την οικονομία στην υπηρεσία τους. Χωρίς κατάργηση της «μήτρας» που γεννάει τους ανταγωνισμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις δεν πρόκειται να δουν «άσπρη μέρα».

Χιλιάδες απολύσεις με ένα προεδρικό διάταγμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Το δρόμο για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο ανοίγει διάπλατα το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με αυτό, με ένα απλό προεδρικό διάταγμα δίνεται η δυνατότητα να απολυθούν περισσότεροι από 60.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Θυμίζουμε ότι στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπεται πως η δημιουργία, αντικατάσταση ή τροποποίηση των οργανισμών των φορέων γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα. Επίσης, με κοινή υπουργική απόφαση «επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις προσωπικού» αν αυτό κριθεί ότι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των φορέων και στην εξοικονόμηση πόρων.

Με τη ρύθμιση αυτή παρακάμπτεται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού μετατρέπει το καθεστώς ορισμένων υπηρεσιών από Δημοσίου σε Ιδιωτικού Δικαίου Νομικά Πρόσωπα μέσω της έκδοσης ενός ΠΔ. Ετσι, αυτό επιτρέπει να γίνουν απολύσεις σε αριθμό που θα φτάνει το 70% του συνολικού προσωπικού αυτών των νομικών προσώπων. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα η συγκυβέρνηση έχει σαν πρώτη προτεραιότητα τις απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του μήνα, που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του σχεδίου της κατάργησης ή συγχώνευσης 25 οργανισμών του Δημοσίου.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στοχεύει στο χτύπημα του δικαιώματος στη σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα και την αντικατάσταση εργαζομένων με νέους εργαζόμενους φτηνούς, δίχως δικαιώματα.

Πόσο καλά... «στελεχώνονται» οι δομές του ΕΣΥ

Την προκήρυξη 405 θέσεων επικουρικών γιατρών που «θα εργαστούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου δωδεκάμηνης διάρκειας» ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας δηλώνοντας πως «συνεχίζεται αταλάντευτα η στελέχωση των δομών του ΕΣΥ».

Η πραγματικότητα απέχει πολύ από τις δηλώσεις. Οι ανάγκες για το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα στελεχώσει τις δημόσιες δομές αφενός ξεπερνούν κατά πολύ τις 400 θέσεις κι φυσικά δεν έχουν ημερομηνία λήξης ενός έτους. Αλλωστε η ίδια η πολιτική του υπουργείου έχει σα στόχο τη συρρίκνωση δομών, την κατάργηση τμημάτων και νοσοκομείων, ενώ στο «χορό» των συγχωνεύσεων μπαίνουν και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μάλιστα στους νέους Οργανισμούς των νοσοκομείων υπάρχουν περιπτώσεις που καταργούνται όχι μόνο κρεβάτια και τμήματα, αλλά και κατειλημμένες θέσεις εργασίας!

Τι συμβαίνει λοιπόν; Υπάρχει κάποια... «διχασμένη προσωπικότητα» που από τη μια καταργεί θέσεις κι από την άλλη προκηρύσσει νέες;

Η ελαστική δουλειά που εξαπλώνεται ραγδαία και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία (μπλοκάκια, ΜΚΟ, επικουρικοί κλπ) συνδέεται πρωτίστως με τη λειτουργία των νοσοκομείων σαν αυτοτελείς οικονομικές και διοικητικές μονάδες με ελάχιστη ως και καθόλου κρατική χρηματοδότηση και δικά τους έσοδα. Με δικά τους έσοδα από την πώληση υπηρεσιών Υγείας και από το χαράτσωμα των ασθενών - ασφαλισμένων κι ανασφάλιστων - και φυσικά με εργαζόμενους «ευλύγιστους» και πάμφθηνους. Ηδη ολόκληρες περιοχές, ιδιαίτερα επαρχιακές, μένουν ουσιαστικά ακάλυπτες από γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ το ελάχιστο προσωπικό στα νοσοκομεία δεν αρκεί για να γίνουν οι εφημερίες με όλες τις ειδικότητες, η εντατικοποίηση, η σωματική και ψυχική εξάντληση έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Ζητάει και τα ρέστα

Η «Εφημερίδα των Συντακτών», όπως προκύπτει και από σχετική επιστολή διαμαρτυρίας της Διοίκησης του ΣΦΕΑ 1967-74, επιχείρησε να παρουσιάσει, ψευδώς, μια εκδήλωση που διοργανώνεται (στις 9 Μάη) από μια «επιτροπή μελών του ΣΦΕΑ» (και άλλων που ανήκουν, βασικά, στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ), ως εκδήλωση που, τάχα, οργανώνεται από τη Διοίκηση του ΣΦΕΑ. Η «Εφημερίδα...» αναγκάστηκε, βέβαια, να δημοσιεύσει τη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου του ΣΦΕΑ 1967 -74 Νίκου Τριανταφύλλου, σε επόμενο φύλλο της και έτσι αποκαλύφθηκε η πλαστογράφηση. Ομως, αν και παραδέχεται το γεγονός της ανύπαρκτης απόφασης του ΣΦΕΑ, η «Εφημερίδα...» ζητάει... και τα ρέστα από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, κάνοντας λόγο «για ένα επιλεκτικό τέχνασμα (του Προέδρου!) για να στοχοποιήσει κάποιους και να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους άλλους («Ριζοσπάστης» 2/5/2013) να κατηγορήσουν μέλη του Συνδέσμου ότι... «επιχειρούν να υποκαταστήσουν το ΔΣ του Συνδέσμου»! Κι αυτό, ενώ είναι η ίδια η «Εφημερίδα...» που με την πλαστογράφηση επιχειρεί να ψαρεύει σε θολά νερά προβάλλοντας τους κομματικούς της φίλους. Κατά τα λοιπά, ισχυρίζεται η εν λόγω εφημερίδα πως «υπάρχουν κάποιοι που το μόνο που τους απασχολεί είναι να μετρούν κουκιά...» προφανώς κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δράση του ΚΚΕ για την Ασφάλιση

Συναγερμό για τις Συντάξεις και τα Ταμεία σημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία, με γενικότερη σημασία για την Κοινωνική Ασφάλιση. Με τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Μάη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους εκπροσώπους όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων αλλά και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, το Κόμμα επιδιώκει να ανοίξει τη συζήτηση με τους συνταξιούχους και το λαό, να πρωτοστατήσει σε πολύμορφη δράση για την αποκάλυψη και ανάσχεση της αντιασφαλιστικής επίθεσης που είναι προ των πυλών.

Η σημερινή κατάσταση των Ταμείων αλλά και οι κατευθύνσεις που εδώ και χρόνια έχουν χαράξει οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ευρώπη βεβαιώνουν ότι η επίθεση δεν είναι καθόλου μακριά. Τα έσοδα των Ταμείων συμπιέζονται ασφυκτικά από την εκτόξευση της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας, των χρεών ή των χαριστικών ρυθμίσεων που έχει η μεγαλοεργοδοσία. Είναι ενδεικτικό πως οι κρατικές επιχορηγήσεις στα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) για το 2013 είναι μειωμένες από 32% μέχρι και 40%. Η ετήσια απώλεια εσόδων για τα Ταμεία από την ανασφάλιστη εργασία (που πλησιάζει το 40%) εκτιμάται φέτος στα 6,5 δισ. ευρώ. Μόνο οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες εισφορές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ εκτιμούνται στα 8 δισ. ευρώ. Βέβαια, αυτή η εικόνα δραματικής συρρίκνωσης διαμορφώνεται στο φόντο των διαρκών περικοπών σε συντάξεις και παροχές, πάντα στο όνομα του «εξορθολογισμού» και της διάσωσής τους.

Αν και οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που με συνέπεια καταβάλλουν τις δικές τους εισφορές (ως μέρος μάλιστα από μισθούς που θυσιάζονται διαρκώς στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων), είναι και οι μόνοι που φορτώνονται συνέχεια τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής πολιτικής. Ετσι, σχεδόν 1 στους 2 συνταξιούχους παίρνει σύνταξη κάτω από 500 ευρώ. Οι ασφαλιστικές, προνοιακές και γενικά όλες οι παροχές για ασφαλισμένους και συνταξιούχους συρρικνώνονται διαρκώς. Ωστόσο, η κατάσταση είναι αντίστροφη για τη μεγαλοεργοδοσία: Απαλλάσσεται από εισφορές με «όχημα» διάφορα προγράμματα - δήθεν - «αντιμετώπισης της ανεργίας», που καλύπτουν τις δικές της εισφορές από λεφτά του ΟΑΕΔ. Εχει ήδη ξεκινήσει η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 μονάδες, σύμφωνα με το 2ο μνημόνιο. Την περασμένη βδομάδα, η κυβέρνηση ενέκρινε τροπολογία που «ως μέτρο ανάσχεσης της ανεργίας» προέβλεπε «μείωση των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλουν στα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία ασφαλίζουν μισθωτούς, επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες αυτές θέσεις εργασίας». Την ένταση της επίθεσης απαιτεί και η διαρκής επιδίωξη των μεγαλοεπιχειρηματιών για «μείωση του μη μισθολογικού κόστους», αλλά και των συμβιβασμένων ηγεσιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, προάσπισης της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων κινούνται και οι κατευθύνσεις και Οδηγίες της ΕΕ.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να βγάλει συμπεράσματα για την πολιτική που τον θέλει χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα. Δίνει συνέχεια στην πολύμορφη δράση του για το κρίσιμο ζήτημα της Ασφάλισης (προτάσεις νόμου, συνεντεύξεις Τύπου, ανακοινώσεις του ΠΓ, πλατιές εξορμήσεις κ.τ.λ.). Καλεί σε πάλη με αιτήματα καταρχήν: Καμία άλλη περικοπή στις συντάξεις. Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Να αυξηθούν οι συντάξεις. Να εξασφαλιστεί δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Κανένας συνταξιούχος αβοήθητος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ