Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Εισβολή του ισραηλινού στρατού σε ανταλλακτήρια 10 πόλεων

Συγγενείς θυμάτων καταρρέουν και στη Δυτική Οχθη, αποχαιρετώντας τους αγαπημένους τους...

Copyright 2023 The Associated

Συγγενείς θυμάτων καταρρέουν και στη Δυτική Οχθη, αποχαιρετώντας τους αγαπημένους τους...
Στην κλοπή και «κατάσχεση» κεφαλαίων συνολικής αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων σέκελ (2,4 εκατομμύρια ευρώ) από ανταλλακτήρια συναλλάγματος Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με το πρόσχημα πως χρηματοδοτούσαν «τρομοκρατικές οργανώσεις», προχώρησε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο ισραηλινός στρατός στη διάρκεια εισβολής που πραγματοποίησε στη Ραμάλα και άλλες 10 πόλεις.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός προκάλεσε χτες τον θάνατο τουλάχιστον δύο νεαρών Παλαιστινίων, ενώ σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πλατεία Μανάρα της Ραμάλας τραυματίστηκαν άλλα 15 άτομα και συνελήφθησαν τουλάχιστον 20 «καταζητούμενοι», που είχαν υπό την ευθύνη τους ή εργάζονταν σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος, με την κατηγορία πως είχαν υπό την κατοχή τους «τρομοκρατικά κεφάλαια».

Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως αυτή η πρωτόγνωρη επίθεση σε ανταλλακτήρια πόλεων της Δυτικής Οχθης έγινε με εντολή του αρμόδιου υπουργού Γιοάβ Γκάλαντ. Η εντολή του Γιοάβ Γκάλαντ αφορούσε εφόδους στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, κατατάσσοντάς τα στην κατηγορία των... «τρομοκρατικών οργανώσεων», θεωρώντας πως είναι συνυπεύθυνα για τη μεταφορά κεφαλαίων στη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

Στις επιχειρήσεις ο στρατός χρησιμοποίησε βροχή δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και επέβαλε στρατιωτικό αποκλεισμό έξω από τις περιοχές όπου βρίσκονταν τα ανταλλακτήρια ανατινάζοντας τις εισόδους τους και τα χρηματοκιβώτια με εκρηκτικά. Πέρα από χρήματα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κατάσχεσαν έγγραφα που θεώρησαν πως ήταν σημαντικά. Η δραματική επιδείνωση της κατοχικής βίας στη Δυτική Οχθη προκάλεσε χτες την οργή της Παλαιστινιακής Νομισματικής Αρχής (ΡΜΑ).

ΟΗΕ: Αποκαλυπτική έκθεση για την ισραηλινή βαρβαρότητα

Οι επιδρομές αυτές καθώς και οι εκατόμβες νεκρών που προκαλεί από τις 7 Οκτώβρη ο ισραηλινός στρατός στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη προκάλεσαν χτες την έντονη αντίδραση του Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), Φόλκερ Τουρκ, που διαπίστωσε πως η κατάσταση εκεί, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, επιδεινώνεται δραματικά.

«Η χρήση στρατιωτικών τακτικών και όπλων σε επιχειρήσεις επιβολής νόμου καθώς και η χρήση μη απαραίτητης ή δυσανάλογης ισχύς και επιβολής ευρύτερων περιοριστικών μέτρων που επηρεάζουν τους Παλαιστίνιους είναι εξαιρετικά προβληματική», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του, ενώ σε σχετική έκθεση του OHCHR για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Οχθη επισημαίνεται πως η βία των ισραηλινών κατοχικών αρχών προκάλεσε τουλάχιστον 105 θανάτους που μπορούν να αποδοθούν σε ισραηλινές επιχειρήσεις που περιελάμβαναν αεροπορικά πλήγματα ή άλλες στρατιωτικές πρακτικές σε προσφυγικούς καταυλισμούς ή άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από Εβραίους εποίκους, σύμφωνα με την έκθεση την οποία απέφυγαν να σχολιάσουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Επίσης η Υπατεία Αρμοστεία ανέφερε πως κατέγραψε μαζικές αυθαίρετες και παράνομες κρατήσεις, περιπτώσεις βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης Παλαιστινίων κρατουμένων, τονίζοντας: «Ορισμένοι ήταν γυμνοί, με δεμένα τα μάτια και ακινητοποιημένοι επί πολλές ώρες με χειροπέδες και με τα πόδια τους δεμένα, ενόσω Ισραηλινοί στρατιώτες τους ποδοπατούσαν στο κεφάλι και στην πλάτη, τους έφτυναν, τους χτυπούσαν σε τοίχους, τους απειλούσαν, τους προσέβαλλαν, τους ταπείνωναν και σε ορισμένες περιπτώσεις τους υπέβαλαν σε σεξουαλική και έμφυλη βία».

Από τις 7 Οκτώβρη ο ισραηλινός στρατός και οι έποικοι έχουν σκοτώσει 313 Παλαιστινίους (τα 76 παιδιά) στη Δυτική Οχθη, έχουν τραυματίσει 3.450 άλλους και έχουν συλλάβει πάνω από 4.800.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ