Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπνεόμαστε από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης και συνεχίζουμε για να νικήσει ο λαός!

Παρουσιάστηκε η έκδοση «Δίκες στο έκτακτο Στρατοδικείο Βόλου 1946 - 1951» της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

«

Εμπνεόμαστε από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης και συνεχίζουμε την πάλη για να δικαιωθεί το όραμά τους, η πάλη, η θυσία τους, για να νικήσει τελικά ο λαός». Το μήνυμα αυτό στάλθηκε από την παρουσίαση της έκδοσης «Δίκες στο έκτακτο Στρατοδικείο Βόλου 1946 - 1951», που έγινε χτες σε εκδήλωση που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, στο κτίριο Παπαστράτου, στον χώρο που λειτούργησε το Εκτακτο Στρατοδικείο Βόλου.

Για την έκδοση μίλησαν οι Μιχάλης Τσιώνας και Θανάσης Βογιατζής, μέλη της ΤΕ Μαγνησίας, και η Χρυσούλα Τασολάμπρου, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Ο Θανάσης Βογιατζής παρουσίασε ντοκουμέντα και φωτογραφίες από την περίοδο της «λευκής τρομοκρατίας», τις συλλήψεις, τις εξορίες, τις παραπομπές στο Εκτακτο Στρατοδικείο, από τον χώρο συνεδρίασης του Στρατοδικείου, ονόματα καταδικασθέντων, εκτελεσθέντων, επιστολές αγωνιστών μέσα από τη φυλακή λίγο πριν εκτελεστούν, φωτογραφίες από τον χώρο εκτέλεσης και δημοσιεύματα της εποχής.

Ο Μιχάλης Τσιώνας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «με την έκδοση του βιβλίου υλοποιούμε μια δέσμευση που είχαμε αναλάβει ως Τομεακή Επιτροπή, σε εκδήλωση που κάναμε τον Μάη του 2022, όπου αναδείξαμε το ιστορικό παρελθόν αυτού του κτιρίου, το οποίο λειτούργησε ως Εκτακτο Στρατοδικείο την περίοδο 1946-1951 και εντοιχίσαμε αναθηματική πλάκα δίπλα στην τότε είσοδο του κτιρίου. (...) Στόχος μας είναι να διαδοθεί μια άγνωστη, σε πολλούς, πλευρά της Ιστορίας στην περιοχή, σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της νεότερης Ιστορίας της πατρίδας μας, και να συμβάλει στην αξιοποίηση της συνολικής συλλογικής πείρας που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια το Κόμμα μας και είναι καταγεγραμμένη στα Δοκίμια Ιστορίας του ΚΚΕ. Επιδίωξή μας είναι να γνωρίσει ο λαός και η νεολαία του τόπου μας τις ηρωικές παραδόσεις της Οργάνωσής μας. Να γνωρίσουμε μέσα από τα 1.264 καταγεγραμμένα ονόματα, που είναι ορισμένα μόνο από τα τότε μέλη, στελέχη και φίλους του Κόμματος, που αποτελούν τις ρίζες του Κόμματός μας στην περιοχή, αλλά κυρίως τη συνέχεια της Κομματικής μας Οργάνωσης, κάποιον δικό μας ή γνωστό μας αγωνιστή, που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε την ιστορική του διαδρομή».

Συμπεράσματα που θωρακίζουν την ταξική πάλη


Στην ομιλία της η Χρυσούλα Τασολάμπρου τόνισε ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Η έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας είναι μια ειδική έκδοση με ντοκουμέντα και αρχεία, φόρος τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, σε όλους αυτούς που σύρθηκαν στα στρατοδικεία και αντιμετώπισαν το μίσος της αστικής τάξης και του κράτους της. Τιμάμε και υποκλινόμαστε στις θυσίες και την ανιδιοτέλειά τους, στην αντοχή και στη συνέπειά τους. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε και συνεχίζουμε την πάλη για να δικαιωθεί το όραμά τους, η πάλη, η θυσία τους, για να νικήσει τελικά ο λαός. Ταυτόχρονα, μέσα από την έκδοση επιδιώκουμε να φωτίσουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της ταξικής πάλης σήμερα. Τέτοιο είναι, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι το καπιταλιστικό κράτος δεν γίνεται να αλλάξει χαρακτήρα, όπως δεν γίνεται συνολικά ο καπιταλισμός να γίνει ανθρώπινος. (...)

Κοιτάζοντας πίσω την ηρωική μας Ιστορία, όπως καταγράφηκε και σε τούτο εδώ τον ηρωικό τόπο, αναρωτιόμαστε από τι πάστα, από ποιο υλικό, από ποιο μέταλλο ήταν φτιαγμένοι αυτοί οι άνθρωποι. Τι ήταν αυτό που τους έδωσε τη δυνατότητα να αναδειχθούν σε ήρωες, σε αλύγιστους της ταξικής πάλης.

Ολοι αυτοί όμως δεν ήταν υπεράνθρωποι. Ηταν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι με όλες τις αδυναμίες και τους φόβους τους, αγωνίες για το παρόν και το μέλλον, αγάπη για τη ζωή. Κανείς δεν ήταν άφοβος ή ατρόμητος.

Ερχονται όμως στιγμές που οι ίδιες οι συνθήκες, οι ίδιες οι εξελίξεις σε βάζουν μπροστά σε ζητήματα και διλήμματα που μέχρι τότε ίσως ήταν αδιανόητα.

Τέτοια συνειδητή στάση λαϊκού αγωνιστή εκφράζεται μαζικά σε στιγμές κορύφωσης της ταξικής πάλης. Καλλιεργείται όμως στις προηγούμενες, αργές περιόδους, όταν η Ιστορία βηματίζει αργά και ο αγώνας φαίνεται ότι δεν έχει άμεσα αποτελέσματα, όταν ο αντίπαλος φαίνεται παντοδύναμος και η μοιρολατρία, η λογική της αναποτελεσματικότητας τσακίζουν κόκαλα, όπως συμβαίνει και στις δικές μας μέρες.

Τέτοιους ανθρώπους αποδεικνύει ότι γεννά με τη συγκλονιστική ιστορική διαδρομή του το ΚΚΕ. Γιατί εκφράζει το νέο που γεννιέται σε κάθε φάση, συνολικά στη σύγχρονη εποχή. Εξοπλισμένο με την επιστημονική επαναστατική θεωρία, με τις επεξεργασμένες καινοτόμες θέσεις του, αγωνίζεται για να απαλύνονται τα καθημερινά μας βάσανα, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμο για το πιο φωτεινό αύριο.

Για να γίνουν πράξη τα πιο μεγάλα και ωραία ιδανικά, που είναι επιτακτική και ώριμη ανάγκη να πραγματοποιηθούν. Για να ανοίξει ο δρόμος στην κοινωνική εξέλιξη και απελευθέρωση, με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, με τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις, τις αδυναμίες και τα λάθη του παρελθόντος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ