Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Διαβουλεύσεις για τους κρατούμενους και την «επόμενη μέρα» του πολέμου και της κατοχής

Νέα διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται μεταξύ Αιγύπτου, Κατάρ, Ισραήλ και ΗΠΑ, με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τίθεται όλο και περισσότερο η «επόμενη μέρα» του πολέμου και της κατοχής στη Γάζα.

Χτες η αιγυπτιακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι έχει προωθήσει πρόταση - πλαίσιο για τον «τερματισμό» του πολέμου στη Γάζα, στην οποία πρόταση περιλαμβάνεται σχέδιο τριών φάσεων για την κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης της Αιγύπτου, Ντιά Ρασουάν, το Κάιρο δεν έχει λάβει μέχρι τώρα τις απαντήσεις των ενδιαφερόμενων πλευρών και θα δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο όταν θα έχει λάβει τις απαντήσεις αυτές. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρόταση επιδιώκει «την παράθεση απόψεων για την προσέγγιση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, σε μια προσπάθεια για τον τερματισμό της αιματοχυσίας των Παλαιστινίων και της επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας, για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Πηγές των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας έχουν δηλώσει ότι η πρόταση περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός κατά στάδια και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων από τη Χαμάς και το Ισραήλ αντίστοιχα, καθώς και το θέμα της διοίκησης της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Παράλληλα χτες το ισραηλινό «Κανάλι 13» μετέδωσε ότι το Ισραήλ μέσω ΗΠΑ έχει προτείνει μια νέα συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, με μεσολαβητή το Κατάρ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, το Ισραήλ προτείνει να αποσύρει τα στρατεύματά του από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στον θύλακα. Σε δεύτερη φάση προτείνεται η Χαμάς να απελευθερώσει γυναίκες ομήρους (συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών) και να παραδώσει τις σορούς νεκρούς Ισραηλινών, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν την υποχώρηση σε περιοχές που θα καθοριστούν από τη μεσολάβηση των ΗΠΑ - Κατάρ.

Οι πληροφορίες του ισραηλινού καναλιού αναφέρουν ότι η Χαμάς «έχει απορρίψει την πρόταση μέχρι τώρα», καθώς αυτή δεν περιλαμβάνει την εξασφάλιση πλήρους εκεχειρίας κατά τη διάρκεια ανταλλαγής ομήρων.

Νέα επικοινωνία Μακρόν - Νετανιάχου

Στο φόντο αυτό, πραγματοποιήθηκε άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, με τον πρώτο να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν «διαρκής κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Μακρόν εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία του» για τους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων, καθώς επίσης ότι επέμεινε στη «σημασία μέτρων για τερματισμό της βίας» Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη κατά Παλαιστινίων και για αποτροπή νέων εποικισμών.

Στην ίδια ανακοίνωση δίνεται η διαβεβαίωση ότι η Γαλλία «θα εργαστεί τις επόμενες μέρες, μαζί με την Ιορδανία, για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Γάζα».

Από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρθηκε ότι ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Μακρόν για τον ρόλο της Γαλλίας στην «υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», καθώς και για την «προθυμία της να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ασφάλειας στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου».

Συζήτηση μεταξύ των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ - Ισραήλ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες το βράδυ και οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, και του Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς οι «περιφερειακές απειλές», ειδικά η κατάσταση στη Γάζα, και «οι προετοιμασίες με στόχο τη σταθεροποίηση της περιοχής».

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την επικοινωνία Οστιν - Γκάλαντ, ανέφερε πως ο Οστιν επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ ώστε να εξασφαλιστεί «ότι η Χαμάς δεν θα είναι πλέον απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ», και πως κατά τ' άλλα τόνισε την «ανάγκη προστασίας» των αμάχων και αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας...

Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, τις επιθέσεις σιιτικών «φιλοϊρανικών» πολιτοφυλακών εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία και τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αναβλήθηκε το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο για την «επόμενη μέρα»

Για χτες το βράδυ η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε προγραμματίσει συνεδρίαση του στενού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, όπου θα συζητιόταν για πρώτη φορά - επισήμως τουλάχιστον - το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων.

Στη συνεδρίαση επρόκειτο να συμμετάσχει και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, ο οποίος πριν λίγες μέρες είχε εκτενείς συζητήσεις στις ΗΠΑ, με ανώτερους Αμερικανούς διπλωμάτες, γύρω από το μέλλον της περιοχής.

Την τελευταία στιγμή ωστόσο η συνεδρίαση ματαιώθηκε, χωρίς να διευκρινιστεί ο λόγος.

Αντιπαράθεση Ερντογάν - Νετανιάχου

Σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους κινείται η αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνήσεων Ισραήλ και Τουρκίας, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο Ρ. Τ. Ερντογάν, συγκρίνοντας τα εγκλήματα του Νετανιάχου με αυτά του Χίτλερ.

«Κατά ποιον τρόπο είσαι διαφορετικός από τον Χίτλερ; Αυτά που κάνει ο Νετανιάχου είναι λιγότερα από αυτά που έκανε ο Χίτλερ; Οχι», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, με τον Νετανιάχου να απαντά ότι ο Ερντογάν «διαπράττει γενοκτονία κατά των Κούρδων και φυλακίζει δημοσιογράφους. Είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει ηθικό κήρυγμα σε άλλους».

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ελι Κοέν σε χτεσινή συνέντευξη δήλωσε ότι δεν θα διοριστεί ξανά πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία, όσο είναι Πρόεδρός της ο Ερντογάν. Επεσήμανε δε ότι ενώ ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε τη Χαμάς «νέους ναζί», ο Τούρκος Πρόεδρος την αποκαλεί «απελευθερωτική οργάνωση».

Ιταλικό «όχι» στον διορισμό εποίκου ως πρέσβη

Η Ιταλία ενημέρωσε χτες το Ισραήλ ότι αντιτίθεται στον διορισμό, ως πρέσβη του Ισραήλ στη Ρώμη, του δημάρχου ενός από τους μεγαλύτερους εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο Μπένι Κασριέλ, δήμαρχος από το 1992 στη Μααλέ Αντουμίμ, κοντά στην Ιερουσαλήμ, επελέγη από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να διαδεχθεί τον διπλωμάτη Αλόν Μπαρ.

Ο Κασριέλ ηγείται του τοπικού παραρτήματος του κόμματος «Λικούντ» του Νετανιάχου.

Κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των Χούθι

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ενός φυσικού προσώπου και τριών ανταλλακτηρίων συναλλάγματος που φέρονται να διευκόλυναν τη ροή της ιρανικής οικονομικής βοήθειας προς τους Χούθι, εν είδει αντιποίνων για τις επιθέσεις των τελευταίων εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα τρία ανταλλακτήρια συναλλάγματος εδρεύουν στην Τουρκία και στην Υεμένη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου.

«Θετικό μήνυμα» για τον «θαλάσσιο διάδρομο»

Η εφημερίδα «Israel Hayom» αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στην Κύπρο και στη Βρετανία πως «αποδέχεται καταρχήν την εφαρμογή ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου» μέσω του οποίου μελλοντικά θα μεταφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ελι Κοέν «μετέφερε θετικό μήνυμα για το ζήτημα».

Χτες, πάντως, πλοίο με 80 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα, το οποίο ξεκίνησε από την Κύπρο, βρέθηκε τελικά στη Μάλτα, διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν επιλυθεί ορισμένα «προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας».

Στο μεταξύ, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι έφτασε χτες στο αεροδρόμιο «El Arish» της Αιγύπτου ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια με τελικό προορισμό τη Γάζα. Το φορτίο, το οποίο προσέφεραν ΜΚΟ, περιλαμβάνει μονάδα υποδοχής και βασικής περίθαλψης ασθενών, καθώς και είδη ατομικής υγιεινής και πρώτων βοηθειών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ