Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ για τους όρους της στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο

Ενώ νέες κυρώσεις επέβαλε η Ουάσιγκτον σε Ρωσία και άλλα κράτη

Οξύνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ - ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2024 - για τους όρους που θα παραδίδεται η παραπέρα στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, με τους Ρεπουμπλικάνους να επιμένουν και να εγκρίνουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν, ξεχωριστό πακέτο στήριξης μόνο για το Ισραήλ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν την Πέμπτη νομοσχέδιο που προβλέπει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας 14,3 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, αψηφώντας τον Δημοκρατικό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει καταθέσει αίτημα στο Κογκρέσο για να εγκριθεί ενιαίο πακέτο χρηματοδοτήσεων και για την Ουκρανία (61 δισ. δολάρια), την Ταϊβάν και την καταστολή της μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί, που πλειοψηφούν στη Γερουσία, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υιοθετήσουν το νομοσχέδιο για στήριξη μόνο του Ισραήλ, ενώ ο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως ακόμη κι αν περάσει από τη Γερουσία, θα ασκήσει βέτο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ο βασικός προμηθευτής στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο, και με διακομματική συναίνεση έχει διαθέσει οπλισμό αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φλεβάρη του 2022, αλλά και πριν από αυτή.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ένα τμήμα των Ρεπουμπλικάνων ζητά να επιβραδυνθεί η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο, επικαλούμενο μεταξύ άλλων διαφθορά και αδιαφάνεια στην Ουκρανία. Η στάση αυτή σχετίζεται εν μέρει με την αντιπαράθεση ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, αλλά και με άλλους παράγοντες, όπως η επιδίωξη να συμβάλουν περισσότερο άλλοι «σύμμαχοι» στη στήριξη της Ουκρανίας κ.ά.

Στην ψηφοφορία της Πέμπτης 226 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του στρατιωτικού πακέτου μόνο για το Ισραήλ, ανάμεσά τους και λίγοι Δημοκρατικοί, και 196 κατά.

Στη Γερουσία, αντίθετα, που την ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων τάσσεται και αυτή υπέρ της συνέχισης της βοήθειας στο Κίεβο.

Την Παρασκευή, εξάλλου, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο, ύψους 425 εκατ. δολαρίων.

Από αυτά, τα 125 εκατ. δολάρια αφορούν αποστολή όπλων από τα αποθέματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με επιπλέον πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα NASAMS και HIMARS, βλήματα πυροβολικού, αντιαρματικά συστήματα κ.ά.

Τα υπόλοιπα 300 εκατ. αφορούν παραγγελίες σε πολεμικές βιομηχανίες για την παραγωγή και την αποστολή στο Κίεβο τηλεκατευθυνόμενων πυρομαχικών κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η επισήμανση του Πενταγώνου στην ίδια ανακοίνωση ότι «η βοήθεια ασφαλείας για την Ουκρανία είναι μια έξυπνη επένδυση στην εθνική μας ασφάλεια. Βοηθά στην αποτροπή μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης στην περιοχή και αποτρέπει πιθανή επιθετικότητα αλλού, ενώ ενισχύει την αμυντική μας βιομηχανική βάση και δημιουργεί θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης για τον αμερικανικό λαό»...

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και άλλων κρατών

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Πέμπτη νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, στοχεύοντας μελλοντικές ενεργειακές δυνατότητες της Ρωσίας και την οικονομία της.

Εκτός από το έργο «Arctic-2 LNG» (βλέπε αντίστοιχο θέμα στη σελ. 39), οι ΗΠΑ στοχεύουν εκατοντάδες ρωσικές εταιρείες, καθώς επίσης τα drones - καμικάζι KUB-BLA και «Lancet» που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρόσθεσε 13 οντότητες της Ρωσίας και του Ουζμπεκιστάν στον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών, επειδή ενεργούν αντίθετα προς τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας ή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έλαβαν επίσης αυστηρά μέτρα σε σχέση με την παράκαμψη των κυρώσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και την Κίνα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι εταιρείες που εδρεύουν στις χώρες αυτές συνεχίζουν να στέλνουν προϊόντα διπλής χρήσης υψηλής προτεραιότητας στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων για τα οπλικά συστήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε επίσης κυρώσεις σε 7 τράπεζες που έχουν έδρα τη Ρωσία και δεκάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της «Gazpromneft Catalytic Systems LLC», η οποία κατασκευάζει χημικούς παράγοντες για την προηγμένη διύλιση πετρελαίου στη Ρωσία.

Επίσης, κυρώσεις επιβλήθηκαν σε κατασκευαστικές εταιρείες και σε μια εταιρεία μετάλλων και εξόρυξης που υλοποιεί έργο για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος τιτανίου στον κόσμο, που βρίσκεται στη Ρωσία.

«Είναι η συνέχιση της πολιτικής για να πετύχουν (σ.σ. οι ΗΠΑ) αυτό που αποκαλούν στρατηγική ήττα μας», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι «η παγκόσμια πλειοψηφία αντιστέκεται τώρα ενεργά σε αυτό με διάφορους τρόπους».

Συνεχίζεται η «πυρηνική απειλή» στη Ζαπορίζια

Στο μεταξύ, επανήλθε ο κίνδυνος για χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι αναχαιτίστηκαν την Πέμπτη 9 drones της Ουκρανίας καθώς πετούσαν προς την κατεύθυνση του πυρηνικού εργοστασίου, στην πόλη Ενεργκοντάρ.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι συνεχίζει τις «προκλήσεις» και «απειλεί» να προκαλέσει «ανθρωπογενή καταστροφή» στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, καθώς και ότι θέλει να «παρεμποδίσει την εναλλαγή προσωπικού της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)», επιθεωρητές της οποίας βρίσκονται επιτόπου.

Τα δύο εμπόλεμα μέρη έχουν αλληλοκατηγορηθεί επανειλημμένα για βομβαρδισμούς στην εγκατάσταση και ότι θέλουν να προκαλέσουν πυρηνικό δυστύχημα.

Στα τέλη Οκτώβρη, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι έβαλε στο στόχαστρο με drones πυρηνικό σταθμό στην παραμεθόρια ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, πλήττοντας διοικητικό κτίριο και χώρο αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, χωρίς να προκαλέσει αύξηση της ραδιενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ