Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα κλιμακώνοντας τον αγώνα για απεμπλοκή της χώρας από το μακελειό

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση της ΤΟ Κατασκευών της ΚΟ Αττικής

Από την εκδήλωση της περασμένης Πέμπτης
Από την εκδήλωση της περασμένης Πέμπτης
Σε εκδήλωση της ΤΟ Κατασκευών της ΚΟ Αττικής, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του μεγάλου πολιτικού ανοίγματος που πραγματοποιούν οι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλώντας τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες στην Αττική να εκφράσουν τη μαζική αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, με τίτλο: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο μακελειό - Καμία στήριξη και διευκόλυνση σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ισραήλ».

Ο «Ριζοσπάστης» παραθέτει αποσπάσματα από την ομιλία του Μ. Παπαδόπουλου.

Γιατί ανάβει το φιτίλι στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής;

Πολλοί φίλοι ανησυχούν και ρωτούν δικαιολογημένα αν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης του πολέμου. Για να προβλέψουμε τις εξελίξεις πρέπει να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα:

Ποια συμφέροντα οδηγούν στην κλιμάκωση της στρατιωτικής αναμέτρησης στην περιοχή;

Ο στόχος της άρχουσας τάξης του Ισραήλ δεν μπορεί να κρυφτεί. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε παρουσιάσει δημόσια απ' το βήμα του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβρη του 2023, χάρτη μεγάλης εδαφικής επέκτασης, τον χάρτη του μεγάλου Ισραήλ και ενταφιασμού των αποφάσεων για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Δεν κρύβουν ότι ο στόχος τους είναι η μαζική εκτόπιση των Παλαιστινίων απ' τη Γάζα και το οριστικό θάψιμο της λύσης των δύο κρατών.


Τον συγκεκριμένο στόχο υπηρέτησαν και οι προηγούμενες ισραηλινές κυβερνήσεις. Αυτός ο στόχος υπηρετεί πολλαπλά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης του Ισραήλ. Η προσάρτηση της Λωρίδας της Γάζας και η επέκταση της κατοχής μέρους του νότιου Λιβάνου (σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου) αφορά την κατοχή των θαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων «Gaza Marine» και «Οr-1» καθώς και του κοιτάσματος «Qana» (μπλοκ 9), του οποίου τα δικαιώματα έχουν δοθεί στο κράτος του Λιβάνου με τη συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου τον Οκτώβρη του 2022. Τα παράλια της Γάζας έχουν επίσης πολλαπλή οικονομική σημασία για την αξιοποίηση λιμενικών υποδομών και το διαμετακομιστικό εμπόριο.

Το Ισραήλ έχει γενικότερο στόχο να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας και δικά του κοιτάσματα φυσικού αερίου, το «Leviathan», το «Tamar», το «Karish North» και το «Tanin».

Εχει ήδη διασφαλίσει τη συμμετοχή αμερικανικών και βρετανικών ομίλων, όπως της «Chevron», της «Soco», της «Halliburton». Το 2022 υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ και την Αίγυπτο για εξαγωγή ισραηλινού αερίου προς την ΕΕ, στο πλαίσιο του ατλαντικού σχεδίου απεξάρτησης της Ευρώπης απ' το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν αποφασιστικά το Ισραήλ και γι' αυτό συμμετέχουν ήδη στις πολεμικές επιχειρήσεις με αεροπορικές, ναυτικές και ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αποστέλλουν μεγάλα φορτία πυραύλων στο Ισραήλ, διεξάγουν ηλεκτρονικό πόλεμο, αξιοποιούν τα πιο σύγχρονα αεροπλανοφόρα τους. Στηρίζουν στην πράξη την κλιμάκωση προς έναν πιο μεγάλο πόλεμο στην περιοχή. Γι' αυτό αρνούνται και κάθε σχέδιο «κατάπαυσης του πυρός» στον ΟΗΕ.

Αντίθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία

Τα κοιτάσματα στην περιοχή Ισραήλ - Λιβάνου
Τα κοιτάσματα στην περιοχή Ισραήλ - Λιβάνου
Διότι η πολεμική σύγκρουση δεν αφορά μόνο τα σχέδια εδαφικής επέκτασης του Ισραήλ, αλλά την ευρύτερη αναμέτρηση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Οι σφαίρες επιρροής του ευρωατλαντικού και του υπό διαμόρφωση ευρασιατικού άξονα, που θα προκύψουν από αυτήν τη σύγκρουση, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον διεθνή συσχετισμό τα επόμενα χρόνια.

Θα καθορίσουν, για παράδειγμα, αν θα ισχυροποιηθεί ο κινεζικός ή ο ανταγωνιστικός ινδικός δρόμος μεταφοράς εμπορευμάτων απ' την Ασία στην Ευρώπη, που αφορά την επιρροή των ΗΠΑ και της Κίνας στα κράτη διέλευσης αυτών των δρόμων.

Η πολεμική αναμέτρηση θέτει επίσης μπροστά σε κρίσιμες επιλογές μια σειρά από περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, που μέχρι τώρα επιχειρούσαν να διατηρήσουν έναν ενδιάμεσο ρόλο διατηρώντας σχέσεις συνεργασίας και με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, απ' τη μια, και με το Ιράν και την Κίνα, απ' την άλλη.

Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία διαπραγματευόταν με τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή της στο ατλαντικό πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ, αλλά παράλληλα άνοιγε δρόμο για τη συμμετοχή της στους BRICS και συνεργάστηκε με τη Ρωσία στον ΟΠΕΚ για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Τώρα αναγκάστηκε να διακόψει την αποκατάσταση των σχέσεών της με το Ισραήλ.

Οι εμπορικοί δρόμοι που διασταυρώνονται στην περιοχή
Οι εμπορικοί δρόμοι που διασταυρώνονται στην περιοχή
Η Τουρκία, που έχει ήδη διακηρύξει τα σχέδιά της για επέκταση στην Ανατολική Μεσόγειο, διαγωνίζεται τώρα με το Ιράν για να εμφανιστεί ως η ηγετική δύναμη που εγγυάται τα συμφέροντα του μουσουλμανικού κόσμου απέναντι στη Δύση και στο Ισραήλ. Γι' αυτό διέκοψε προσωρινά τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και εγκατέλειψε τα σχέδια μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, ενώ απειλεί ακόμα και με στρατιωτική εμπλοκή.

Την ίδια στιγμή παζαρεύει με τις ΗΠΑ την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ζητά ανταλλάγματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, με αιχμή την επέκταση της τουρκικής ΑΟΖ.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου πιέζεται τώρα απ' το ισραηλινό σχέδιο εκτοπισμού στο έδαφός της εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που θα προστεθούν στα εκατομμύρια προσφύγων που ήδη υπάρχουν στη χώρα και θα επιδράσουν στον πολιτικό συσχετισμό υπέρ του πολιτικού αντιπάλου της στο εσωτερικό των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Το Ιράν δηλώνει επίσης έτοιμο για στρατιωτική εμπλοκή σε περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης, ενώ η Υεμένη κήρυξε ήδη τον πόλεμο στο Ισραήλ. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλα δυτικά γεωπολιτικά ινστιτούτα παρουσιάζουν ήδη σχέδια και χάρτες αλλαγής συνόρων και τεμαχισμού κρατών της περιοχής. Αυτά τα σχέδια είναι στην ουσία παλιά. Φανταστείτε ότι σχετικούς χάρτες είχαμε παρουσιάσει σε ημερίδα του Κόμματος για τη διεθνή κρίση, το 2009.

Δεν χάνουν όλοι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Εκτός όμως απ' το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, υπάρχει ένας βαθύτερος λόγος που αυξάνει τις πιθανότητες να ανάψει το φιτίλι ενός μεγάλου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Φαίνεται όλο και πιο καθαρά η δυσκολία του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος να διαχειριστεί τη μεγάλη συσσώρευση κεφαλαίου που δεν βρίσκει επενδυτική διέξοδο με ικανοποιητική κερδοφορία. Εχουν δοκιμαστεί όλες οι διαχειριστικές λύσεις, χωρίς να μπορούν να ανακόψουν τη νέα μεγάλη καπιταλιστική κρίση που έρχεται. Ηδη η Ευρωζώνη μπαίνει σε τροχιά ύφεσης. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί «απάντηση» στην ανάγκη του συστήματος για καταστροφή, απαξίωση ενός μέρους των κεφαλαίων και δίνει στο κεφάλαιο κερδοφόρα διέξοδο με μεγάλες παραγγελίες στην πολεμική βιομηχανία και με νέα σχέδια ανοικοδόμησης κατεστραμμένων περιοχών.

Την ώρα που έχουμε παγίωση του πολέμου στην Ουκρανία, εμφανίζονται συνεχώς νέες πιθανές εστίες απ' το Κόσοβο έως την Αρμενία και την Ταϊβάν.

Τα μεγάλα προβλήματα που θα προκύψουν απ' τον πόλεμο στην εφοδιαστική αλυσίδα και στη μεταφορά Ενέργειας, απ' τη Διώρυγα του Σουέζ έως την Ανατολική Μεσόγειο, θα μεταφραστούν για τους λαούς σε άνοδο των τιμών, φτώχεια, ενεργειακή ακρίβεια, προσφυγιά και σε μεγάλα κέρδη για τους ενεργειακούς, ναυτιλιακούς και τραπεζικούς ομίλους.

Το αίμα και τα δάκρυα των παιδιών της Παλαιστίνης και των άλλων λαών της περιοχής θα μεταφραστούν σε άνοδο των μετοχών, των μεγαλομετόχων που πυροδοτούν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, για άλλη μια φορά, η πρόβλεψη του Μαρξ ότι το κεφάλαιο δεν διστάζει να διαπράξει το μεγαλύτερο έγκλημα για να διασφαλίσει υψηλό ποσοστό κέρδους.

Αυτά πρέπει να θυμόμαστε όταν βλέπουμε τον Μητσοτάκη να αγκαλιάζει προκλητικά τον Νετανιάχου και να υποστηρίζει χωρίς να ντρέπεται «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», προσθέτοντας υποκριτικά ότι «αυτό πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος», την ώρα που θάβονται ζωντανοί χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα.

Και δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν στέκεται απλώς στη λάθος πλευρά της Ιστορίας ως παρατηρητής. Η αλήθεια είναι ότι μετέχει ενεργά στο έγκλημα.

Βαθαίνει η οικονομική και στρατιωτική εμπλοκή της χώρας

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, απ' την Ουκρανία μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν και τη στήριξη της εγκληματικής επέμβασης του Ισραήλ, με τις δολοφονίες χιλιάδων αμάχων και παιδιών στη Γάζα.

Η κατάπτυστη επιλογή της κυβέρνησης να απόσχει απ' την ψηφοφορία του ψηφίσματος του ΟΗΕ που ζητούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, το οποίο υπερψήφισαν 120 κράτη, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η Ελλάδα εμπλέκεται στρατιωτικά στηρίζοντας ενεργά τις εμπλεκόμενες αμερικανικές δυνάμεις με τη βάση της Σούδας και τις υποδομές της Ελευσίνας. Στέλνει τις φρεγάτες «Ψαρά», «Σαλαμίς» και «Αιγαίον» σε σχετικές αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν εμπλέκεται όμως μόνο στρατιωτικά. Συμμετέχει ενεργά στον ενεργειακό και εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Προσφέρει για την υλοποίηση των ατλαντικών ενεργειακών σχεδίων λιμάνια, όπως της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και του Βόλου, σταθμούς και υποδομές για τη μεταφορά του LNG στην ΕΕ απ' τη Ρεβυθούσα έως την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και με το σχέδιο αγωγού «East Med» (μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω Κύπρου και Ελλάδας).

Αναλαμβάνει παραγγελίες για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ, στις εγχώριες μονάδες της πολεμικής βιομηχανίας, συμμετέχει στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16. Συμμετέχει επίσης στις οικονομικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Κλείνει συμφωνίες ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και για τη διασύνδεση με τη Σαουδική Αραβία. Παίζει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των ατλαντικών σχεδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη απ' τη Μέση Ανατολή (Euro Asia) και απ' τη Βόρεια Αφρική (Euro Africa).

Βάζει επίσης πλάτη για τον ξεριζωμό και τη μεταφορά εκτός Γάζας δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων με τη δημιουργία ενός κατ' όνομα «ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου», με ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο. Στην ουσία, η Ελλάδα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος στυλοβάτης των αμερικανικών αεροναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στα Βαλκάνια.

Αυτή η εγκληματική πολιτική μετατρέπει τη χώρα μας σε πιθανό στόχο αντιποίνων στην περίπτωση μιας ευρύτερης πολεμικής αναμέτρησης και πλήττει άλλους λαούς της περιοχής. Ηδη ενεργοποιήθηκε πρόγραμμα εκπαίδευσης πολιτικής άμυνας για τους δήμους της χώρας. Συνένοχοι σ' αυτήν την εγκληματική πολιτική είναι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνένοχοι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Οι δυνάμεις της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας έχουν συνυπογράψει μαζί με τη ΝΔ όλες τις βασικές αντιδραστικές επιλογές που οδήγησαν στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στο μακελειό που απλώνεται απ' το έδαφος της Ουκρανίας έως τη Μέση Ανατολή.

Ολοι είναι συνένοχοι για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ. Ολοι προβάλλουν στον λαό ως μονόδρομο τη φυλακή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ολοι μαζί στήριξαν την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μυστικές διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας για να επιτύχουν οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» των ΗΠΑ με σημαντικές αραβικές χώρες, που ομολόγησε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.

Ολοι μαζί διασφάλισαν στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να πετούν τα μεταγωγικά αεροπλάνα τους και τα σκάφη ηλεκτρονικού πολέμου απ' τη Σούδα, τα C-130 απ' την Ελευσίνα, τα μη επανδρωμένα απ' τη Λάρισα.

Ολοι μαζί προετοιμάζουν τον λαό να αποδεχτεί την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Καστελόριζο και τη θυσία των δικαιωμάτων της Κύπρου, στα επερχόμενα παζάρια με την κυβέρνηση της Τουρκίας, που ξεκινούν επίσημα στις 7 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

Ελληνοτουρκικά παζάρια

Παζάρια που κάνουν με την κυβέρνηση του Ερντογάν, η οποία απαιτεί την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, δεν αναγνωρίζει ούτε καν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και δηλώνει ότι τα σύνορα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αφορούν όλη τη Θράκη και μπορούν να φτάσουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τον θαλάσσιο χώρο της Κρήτης.

Σ' αυτά τα παζάρια μετέχει πρόθυμα η άρχουσα τάξη της χώρας μας. Συμπλέει με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ να μη διαταραχτεί η συνοχή του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσει η συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Συμπλέει ελπίζοντας ότι έτσι θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο ως πυλώνα και σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Και προσπαθεί να παραπλανήσει τον λαό πως μια νέα συμφωνία ιμπεριαλιστικής ειρήνης θα απομακρύνει τάχα τον κίνδυνο της πολεμικής αναμέτρησης. Η ιστορία δεκαετιών διδάσκει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων, απ' τις Συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι έως σήμερα, δεν μείωσε αλλά γιγάντωσε την τουρκική επιθετικότητα, με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων.

Τώρα που το κουβάρι των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες περιπλέκεται και αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ, στο Ιράν και την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση «παίζει με τη φωτιά» σε βάρος του λαού και των υπόλοιπων λαών της περιοχής.

Αυτός ο δρόμος οδηγεί απ' το κακό στο χειρότερο. Απ' την ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, τη νέα φοροληστεία και ενεργειακή φτώχεια στο μακελειό της πολεμικής αναμέτρησης.

Ο ταξικός πόλεμος διεξάγεται καθημερινά

Φίλες και φίλοι,

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Ο πραγματικός εχθρός μας βρίσκεται μέσα στην ίδια μας τη χώρα. Είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά φτώχεια, ανασφάλεια και πολέμους. Είναι η άρχουσα τάξη και οι σύμμαχοί της, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Είναι το κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Το κράτος του κεφαλαίου που είναι πολύ ικανό να χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια και να στέλνει φρεγάτες στη Μεσόγειο για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των ομίλων και γι' αυτόν τον λόγο εμφανίζεται ανίκανο να μας προστατεύσει απ' την ακρίβεια, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τα εργατικά «ατυχήματα».

Με αυτό το κράτος της άρχουσας τάξης βρισκόμαστε κάθε μέρα σε πόλεμο, αφού απειλεί συνεχώς τα δικαιώματά μας, το εισόδημά μας, την υγεία μας, τη ζωή μας. Δεν χρειάζεται να πέσουν βόμβες για να πεθάνει κανείς περιμένοντας το ΕΚΑΒ, για να πνιγεί στη Θεσσαλία, να καεί στη Δαδιά της Θράκης, να σκοτωθεί σε κάποιο απ' τα εργοδοτικά εγκλήματα που βαφτίζουν εργατικά ατυχήματα, να κλονιστεί η ψυχική του υγεία απ' την ανασφάλεια και τη μακρόχρονη ανεργία. Ο ταξικός πόλεμος διεξάγεται καθημερινά σ' όλα τα κράτη της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Η Ιστορία απέδειξε επίσης ότι δεν υπάρχει κράτος του κεφαλαίου και ιμπεριαλιστική συμμαχία που μπορεί να μην ασκήσει ιμπεριαλιστική πολιτική στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Φυσικά διαφέρει η ληστρική δύναμη κάθε άρχουσας τάξης, κάθε αστικής τάξης στη μάχη για το ξαναμοίρασμα και τον έλεγχο των αγορών.

Ομως, η ίδια η ζωή συντρίβει τους θεωρητικούς τσαρλατάνους, τους οπορτουνιστές, που αναζητούν φιλολαϊκές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και αθωώνουν τις αστικές τάξεις των κρατών που δεν ανήκουν στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Μόνο ένας πολιτικά αφελής θα επιχειρούσε να αναλύσει και να προβλέψει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, περιοριζόμενος μόνο στα συμφέροντα της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ και της Κίνας, χωρίς να συνυπολογίσει τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Ισραήλ, της Τουρκίας, του Ιράν, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ελλάδας, της Αιγύπτου. Καμιά πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει αν δεν συνεκτιμήσουμε το σύνολο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων μέσα στη σημερινή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, τους πιο δυνατούς και πιο αδύνατους κρίκους της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας, τις ανισότιμες αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των αστικών κρατών.

Με το ΚΚΕ για να νικήσει η σωστή πλευρά της Ιστορίας

Φίλες και φίλοι,

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουμε μπροστά για να νικήσει η σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Στηρίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για τη λευτεριά του ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Για μια Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Για την επιστροφή όλων των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Μπροστά στον κίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου απ' τις αστικές κυβερνήσεις, καλούμε όλους τους λαούς της περιοχής για να ακυρώσουμε αυτά τα εγκληματικά σχέδια και να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις.

Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για να απεμπλακεί η Ελλάδα απ' τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει να αποτελεί ορμητήριο των ΗΠΑ, να μη δοθεί καμιά στήριξη στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ. Να γυρίσουν πίσω η φρεγάτα «Ψαρά» και τα υπόλοιπα ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» απ' τη Λιβύη έως τη Σαουδική Αραβία. Να μην αξιοποιηθεί το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Να τερματιστεί η συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας.

Απαιτούμε να διακοπεί κάθε συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Αποκαλύπτουμε τα παζάρια των κυριαρχικών δικαιωμάτων για να προωθηθεί η γραμμή της συνεκμετάλλευσης υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.

Προετοιμαζόμαστε για τα δύσκολα που έρχονται κλιμακώνοντας τον αγώνα μας. Η συμμετοχή της Ελλάδας στα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν θα σταματήσει αν δεν τη σταματήσουμε εμείς. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το νέο συλλαλητήριο, η συναυλία αλληλεγγύης, στις 5 Νοέμβρη στο Σύνταγμα μπορεί και πρέπει να είναι ακόμα πιο μαζικό απ' τα προηγούμενα.

Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα

Φίλες και φίλοι,

Μόνο η πάλη των λαών μπορεί να σβήσει το φιτίλι που άναψαν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής.

Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Αξιοποιούμε τα πολύτιμα διδάγματα της ηρωικής Ιστορίας του Κόμματος, ώστε, αν γενικευτεί η ιμπεριαλιστική σύγκρουση, να μην επιστρέψουμε στον φαύλο κύκλο που γεννά την εκμετάλλευση, τις κρίσεις, τους πολέμους. Να βάλουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη και την εξουσία της.

Η καλύτερη προετοιμασία γι' αυτό είναι η κλιμάκωση του αγώνα, της μάχης που δίνουμε καθημερινά για να κλείσουν οι βάσεις, για την αποδέσμευση απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με τον λαό στην εξουσία. Παλεύουμε αποφασιστικά με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης.

Η ζωή έδειξε ότι κανένας αντίπαλος του λαού δεν είναι παντοδύναμος, όταν αυτός αποφασίσει να σηκώσει το ανάστημά του και να συγκρουστεί μαζί του. Είναι στο χέρι μας να βάλουμε τέλος σ' αυτό το έγκλημα και ο τροχός της Ιστορίας να γυρίσει ξανά μπροστά. Θα νικήσουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ