Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνεται το μακελειό στη Γάζα σε πλήρη συντονισμό με αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις

Πάνω από 9.200 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων πάνω από 3.800 παιδιά

Copyright 2023 The Associated

Η περικύκλωση της πόλης της Γάζας, το βράδυ της Πέμπτης, από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό και η κλιμάκωση των μαχών σε συνοικίες, ήρθαν να συμπληρώσουν το σκηνικό ολέθρου που προκαλούν οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί δολοφονικοί βομβαρδισμοί επί 28 μέρες στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τις 7 Οκτώβρη και ως το μεσημέρι της Παρασκευής, τουλάχιστον 9.227 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα, μεταξύ των οποίων 3.826 παιδιά και 2.045 γυναίκες.

Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 23.516, ενώ χιλιάδες είναι αγνοούμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια ισοπεδωμένων πόλεων και χωριών.

Η θηριωδία του κράτους - δολοφόνου διαπράττεται σε πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ και με στρατιωτικές δυνάμεις τους που επιχειρούν στην περιοχή της Γάζας.

Πέρα από την τεράστια συγκέντρωση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και χώρες της περιοχής - με αεροπλανοφόρα, δεκάδες πολεμικά πλοία, μοίρες πολεμικών αεροσκαφών και ενισχυμένες χερσαίες δυνάμεις - αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν μέσα στη βδομάδα ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί των Ειδικών Δυνάμεων επιχειρούν στο πεδίο, στο όνομα του εντοπισμού και της διάσωσης ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.


Copyright 2023 The Associated

Επιπλέον, την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν πτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Γάζα, επικαλούμενος και σε αυτήν την περίπτωση το θέμα των ομήρων.

Με τις πτήσεις αυτές, ανέφερε χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ «παρέχουν συμβουλές και βοήθεια στους Ισραηλινούς εταίρους»...

Ο κατοχικός στρατός βομβαρδίζει τα πάντα

Σε πλήρη συντονισμό με αυτές τις «συμβουλές και τη βοήθεια» των ΗΠΑ, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός βομβαρδίζει τα πάντα στη Λωρίδα της Γάζας, νοσοκομεία και ασθενοφόρα, σχολεία του ΟΗΕ, προσφυγικούς καταυλισμούς, ισοπεδώνει ολόκληρες πόλεις και συνοικίες.

Χαρακτηριστική θηριωδία ήταν ο διπλός βομβαρδισμός (με διαφορά περίπου 12 ωρών) του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια, στον οποίο κατοικούν πάνω από 100.000 άτομα, σε περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ο διπλός βομβαρδισμός την Τρίτη και την Τετάρτη προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους και τραυματίες, με τους επιζήσαντες να αναζητούν με πόνο κάτω από τα συντρίμμια οικογένεια, γείτονες, φίλους...

Η σφαγή ήταν τέτοια που ανάγκασε και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να επισημάνουν ότι τα χτυπήματα αυτά πιθανόν να συνιστούν έγκλημα πολέμου...

Αλλο ένα αποτρόπαιο έγκλημα σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην είσοδο του Νοσοκομείου αλ Σίφα της πόλης της Γάζας. Ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν κομβόι ασθενοφόρων που μετέφεραν βαριά τραυματίες προκαλώντας νέα σφαγή. Από το χτύπημα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά.

Τα νοσοκομεία παραμένουν σταθερά στο στόχαστρο των ισραηλινών βομβαρδιστικών, ενώ το 50% από αυτά έχουν ήδη κλείσει, κυρίως λόγω έλλειψης καυσίμων για τις γεννήτριες ρεύματος και έλλειψης ιατροφαρμακευτικών προμηθειών.

Στο στόχαστρο βρίσκονται και τα σχολεία της Οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), που φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους εκτοπισμένους. Τέσσερα από αυτά βομβαρδίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Βαρύ φόρο αίματος πληρώνουν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αφού το Ισραήλ θέλει να επιβάλει «μαύρο» στην ενημέρωση για τη θηριωδία του. Ανάμεσα στους νεκρούς δημοσιογράφους είναι από την Παρασκευή και ο δημοσιογράφος του «Palestine TV» Μοχάμαντ Αμπού Χατάμπ, μαζί με 11 μέλη της οικογένειάς του, που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό της πόλης Χαν Γιουνίς.

Χωρίς δρόμους διαφυγής οι άμαχοι

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δείχνουν κεντρικούς δρόμους της πόλης της Γάζας, από όπου πέρασαν ισραηλινά άρματα μάχης και ομάδες στρατιωτών, να είναι γεμάτοι με πτώματα αμάχων σχεδόν κάθε ηλικίας.

Την ίδια ώρα, ακόμα και οι άμαχοι που προσπαθούν να φύγουν από την πόλη της Γάζας και τα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα βρίσκονται μπλοκαρισμένοι χωρίς δρόμους διαφυγής, καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει μπλοκάρει τους δύο μεγάλους δρόμους που συνδέουν τον βορρά με τον νότο της Λωρίδας της Γάζας.

Ο βασικός οδικός άξονας, η λεωφόρος Salah al-Din, είναι πλήρως μπλοκαρισμένος. Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται πάνω στον δρόμο και πυροβολούν ό,τι κινείται. Η δε λεωφόρος Al-Rashid, η παραλιακή λεωφόρος, όχι μόνο είναι μπλοκαρισμένη από ισραηλινά άρματα, αλλά και πλοία του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, που πλέουν κατά μήκος της Γάζας, καταστρέφοντας ό,τι βρίσκεται πάνω στον δρόμο.

Μετά από νέα τρομοκρατικά μηνύματα που δέχθηκαν στα κινητά τους από τις ισραηλινές δυνάμεις, άμαχοι επιχειρούν από την Παρασκευή και πάλι να εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας, και να κατευθυνθούν νότια του ποταμού Wadi Gaza, που είναι το όριο που έχει θέσει ο ισραηλινός στρατός. Παρ' όλα αυτά, ΙΧ, ασθενοφόρα, αλλά και αυτοκίνητα του ΟΗΕ έχουν δεχτεί πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις και στους δύο αυτοκινητόδρομους, πολύ πριν από τον ποταμό...

Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος έχουν απευθύνει εκκλήσεις για τη διασφάλιση ασφαλούς περάσματος των αμάχων προς τον νότο, αλλά ο ισραηλινός στρατός δεν έχει απαντήσει.

Σε κάθε περίπτωση, τα ισραηλινά τελεσίγραφα και οι κινήσεις του κατοχικού στρατού δεν είναι άσχετα και με ένα από τα σενάρια της «επόμενης μέρας», δηλαδή τον εγκλωβισμό των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας στο νότιο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, σε ακόμα πιο εφιαλτικές συνθήκες, και τη δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» στο βόρειο τμήμα.

Το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο μεσοβδόμαδα ελάχιστη ανακούφιση προσέφερε. Μερικές εκατοντάδες ξένοι κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Λωρίδα της Γάζας και μαζί τους μερικές δεκάδες τραυματίες Παλαιστίνιοι ή πολύ σοβαρά άρρωστοι. Ωστόσο, καμία ουσιαστική βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα δεν εισήλθε στον θύλακα.

Μπροστά στο μαρτύριο των βομβαρδισμών ακόμη μεγαλύτερο αποδεικνύεται το μαρτύριο της πείνας, της δίψας, του πόνου χωρίς φάρμακα για το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Εισηγητές του ΟΗΕ και αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών προειδοποιούν ή μιλούν για «κίνδυνο» γενοκτονίας, για εγκλήματα πολέμου, δίχως τίποτε να σταματά το κράτος - δολοφόνο και τους συμμάχους του.

Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί, που γίνονται με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, μεγεθύνουν μέρα τη μέρα το δράμα των Παλαιστινίων του θύλακα της Γάζας.

Ανελέητα πογκρόμ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εξαπολύει διαδοχικές αιματηρές εισβολές σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης, ενώ και οι Εβραίοι έποικοι συνεχίζουν να εξαπολύουν πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, δολοφονώντας, κλέβοντας, λεηλατώντας περιουσίες, τρομοκρατώντας με την πλήρη στήριξη του στρατού.

Από τις 7 Οκτώβρη μέχρι τις 3 Νοέμβρη, δολοφονήθηκαν από τον κατοχικό στρατό και από Εβραίους εποίκους τουλάχιστον 144 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη, οι περισσότεροι έφηβοι και νέοι.

Μόνο από το βράδυ της Πέμπτης ως τα ξημερώματα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά 10 Παλαιστίνιοι...

Οι τραυματίες είναι χιλιάδες, όπως και οι συλληφθέντες που οδηγούνται μαζικά σε χώρους ανάκρισης και στη φυλακή δίχως κατηγορίες.

Δεν λείπουν από τις θηριωδίες αυτές ούτε τα σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια όσων Παλαιστινίων πέσουν στα χέρια στρατού και εποίκων.

Δεκάδες βίντεο που ανέβηκαν τις τελευταίες μέρες στην πλατφόρμα Χ (πρώην Τwitter) δείχνουν άγριους ξυλοδαρμούς, ταπεινώσεις και οικτρά βασανιστήρια, προκαλώντας οργή και αγανάκτηση...


Δ. Ορφ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόλαση όλη η Λωρίδα της Γάζας(2023-12-07 00:00:00.0)
Επανέναρξη των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων αμέσως μετά τη λήξη της εκεχειρίας(2023-12-02 00:00:00.0)
Νοσοκομεία, σχολεία του ΟΗΕ και καταφύγια εκτοπισμένων στο στόχαστρο του κατοχικού στρατού(2023-11-21 00:00:00.0)
Ισραηλινό έγκλημα διαρκείας στα αποκλεισμένα νοσοκομεία της Γάζας(2023-11-15 00:00:00.0)
Πάνω από 10.000 νεκροί στη Γάζα - Περισσότερα από 4.000 σκοτωμένα παιδιά(2023-11-07 00:00:00.0)
Προ των πυλών η χερσαία εισβολή του κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας(2023-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ