Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, αυξάνουμε την επαγρύπνηση μπροστά στις εξελίξεις

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση κλαδικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, την περασμένη Τετάρτη

Copyright 2023 The Associated

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, οι συμπορευόμενοι, οι φίλοι και οι φίλες του Κόμματος, με το κεφάλι ψηλά, μαζί με τον λαό και τη νεολαία εκφράζουμε στην πράξη την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό και παλεύουμε για μια πολύ δίκαιη υπόθεση, να σταματήσει τώρα η βάρβαρη ισραηλινή επίθεση και η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, να τερματιστεί η πολύχρονη κατοχή του ισραηλινού κράτους στα παλαιστινιακά εδάφη που επιβάλλεται με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Καταγγέλλουμε τη φιλοκατοχική στάση της κυβέρνησης της ΝΔ και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά και ισραηλινά σχέδια, τη χρησιμοποίηση των στρατιωτικών βάσεων και υποδομών για τη δολοφονία του λαού της Παλαιστίνης.

Πάνω σ' αυτούς τους βασικούς άξονες δίνουμε τη μάχη και εμπλουτίζουμε την επιχειρηματολογία μας με στόχο να κλιμακωθούν οι εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις. Η αλληλεγγύη είναι όπλο των λαών, ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, τη βάρβαρη κατοχή. Κι αυτό το όπλο χρησιμοποιείται σήμερα στην Ελλάδα, σε όλες τις χώρες, σε όλες τις ηπείρους με διαδηλώσεις εκατομμυρίων εργαζομένων και νεολαίας, ξεπερνώντας την αστική καταστολή, απαγορεύσεις και διώξεις διαδηλωτών που σηκώνουν ψηλά τα λάβαρα του παλαιστινιακού αγώνα.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Motionteam.gr

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Οι κομμουνιστές είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης. Το ΚΚΕ βρίσκεται κι αυτήν τη φορά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με ταξικό κριτήριο βγαλμένο μέσα από την κοσμοθεωρία του, δοκιμασμένο στο καμίνι της ηρωικής Ιστορίας των 105 χρόνων που συμπληρώνει το Κόμμα μας σε λίγες μέρες, της εποποιίας της αντίστασης ενάντια στη ναζιστική κατοχή, των αγώνων του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σηκώσαμε εμπόδια στην επιχείρηση άλωσης συνειδήσεων που οργάνωσε ο άθλιος προπαγανδιστικός μηχανισμός του κατοχικού ισραηλινού κράτους, των υποστηριχτών και συμμάχων του.

Η συκοφαντία περί τρομοκρατίας που έχει στόχο να ενοχοποιήσει, να σπιλώσει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, δεν περνάει, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Εντείνουμε τη διαφωτιστική δουλειά και τη δράση για να αγκαλιάσει πλατιές λαϊκές δυνάμεις, ακόμα περισσότερους νέους και νέες, δουλεύουμε αποφασιστικά στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Μαχητικά, αφοπλίζοντας τις παγίδες και τα ψεύτικα διλήμματα που πλασάρει ο ισραηλινός μηχανισμός παραπλάνησης των λαών, με τη στήριξη των αμερικανοΝΑΤΟικών εργαστηρίων, των μυστικών υπηρεσιών που αναμασούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τα ακροδεξιά μορφώματα και τα αμαρτωλά κανάλια της παραπληροφόρησης.


Δεν μπορούν να θάψουν την αλήθεια!

Πρόκειται για γενοκτονία! Κι αυτήν τη γενοκτονία στηρίζουν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, με το χυδαίο πρόσχημα περί «δικαιώματος» στην αυτοάμυνα του εγκληματία κατακτητή, όχι γιατί είναι υποτελείς στους Αμερικανούς, αλλά γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που υπηρετούν, οι στρατηγικές σχέσεις και η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, που φτάνει ακόμα και σε ασκήσεις προσομοίωσης, για να γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικές οι επιθέσεις του ισραηλινού κράτους στα παλαιστινιακά εδάφη και να προετοιμαστεί για πόλεμο με το Ιράν.

Το «εθνικό συμφέρον» στο οποίο αναφέρεται η κυβέρνηση είναι ταυτισμένο με τα συμφέροντα και τα κέρδη των εκμεταλλευτών του λαού μας. Η αναβάθμιση του ρόλου των ελληνικών μονοπωλίων βρίσκεται πίσω από την εμπλοκή στην ισραηλινή σφαγή των Παλαιστινίων, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και καπιταλιστική Ρωσία, στη συμμετοχή πολεμικών πλοίων στις αποστολές του ΝΑΤΟ, στη διάθεση των βάσεων της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και της Μαγνησίας, στην παραχώρηση της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα στους Αμερικανούς.

Η κυβέρνηση είναι συνένοχη στο έγκλημα και βάζει τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Στη συνάντησή του με τον σφαγέα Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ, ο Μητσοτάκης προσέβαλε τον ελληνικό λαό που περήφανα εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Παλαιστινίων. Προσβολή στον λαό μας αποτελεί επίσης η αποχή στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση και να κηρυχτεί εκεχειρία στη Γάζα.

Το λέμε καθαρά: Μία κυβέρνηση που στηρίζει την ισραηλινή κατοχική δύναμη δεν μπορεί να αντιταχθεί στην τουρκική κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους, δεν μπορεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο που αμφισβητεί η τουρκική αστική τάξη. Θα απολογηθούν για όλα αυτά, γιατί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έγραψαν «στα παλιά τους τα παπούτσια» την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής το 2015 για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Η ρετσινιά της «τρομοκρατίας» δεν αγγίζει τον παλαιστινιακό αγώνα

Για να γίνει η πάλη αποτελεσματική χρειάζεται καλός εξοπλισμός και ετοιμότητα, σαφείς απαντήσεις σε ερωτήματα που βάζουν λαϊκές δυνάμεις.

Πρώτο, η βασική γραμμή που ακολούθησαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα ακροδεξιά μορφώματα, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και την ΕΕ και τη χρησιμοποίηση των «αμαρτωλών» καναλιών - με πρωτοστάτη της παραπληροφόρησης την ΕΡΤ- είναι η προβολή της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, για να συκοφαντήσουν με τη ρετσινιά της τρομοκρατίας τον παλαιστινιακό αγώνα. Με αυτό επιδιώκουν να διαγράψουν την ιστορία και να δικαιολογήσουν την κατοχή.

Πώς έχει το θέμα;

Η σφαγή του παλαιστινιακού λαού κρατά πάνω από 7 δεκαετίες και ξεκίνησε με τη διαίρεση της παλαιστινιακής γης στα 1947 - 1948. Αυτός ήταν ο βασικός σχεδιασμός της Βρετανίας, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε ερείσματα, μετά τη σφαγή του ισραηλινού λαού από τους ναζί. Με απόφαση του ΟΗΕ, προκρίθηκε η λύση των δύο κρατών στην Παλαιστίνη, με την οποία ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, που στη συνέχεια, προκλητικά καταπάτησε κάθε δικαίωμα του λαού της Παλαιστίνης και άρπαξε μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών εδαφών, ξεριζώνοντας αρχικά 1,5 εκατομμύριο και μέχρι σήμερα πάνω από 7 εκατομμύρια Παλαιστίνιους από τη γη τους.

774 παλαιστινιακές πόλεις και χωριά πέρασαν στα χέρια του Ισραήλ, 531 καταστράφηκαν.

Εκατομμύρια άνθρωποι, που έμειναν στον τόπο τους στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, βιώνουν καθεστώς αποκλεισμού, στερήσεων, ρατσιστικών διακρίσεων - απαρτχάιντ, κλεισμένοι μέσα στο τείχος του αίσχους που σήκωσε το κατοχικό κράτος.

Στα παλαιστινιακά εδάφη, που κατέλαβε το Ισραήλ, χτίστηκαν και χτίζονται εποικισμοί, που είναι εργαλεία επέκτασης και εδραίωσης της κατοχής και της καταπίεσης ενός ολόκληρου λαού. Το 40% περίπου της Δυτικής Οχθης που είναι χωρισμένη κι αυτή σε 3 «ζώνες ασφαλείας» από τις κατοχικές δυνάμεις, βρίσκεται στα χέρια των εποίκων που έχουν πολλαπλασιαστεί επτά φορές από την υπογραφή των Συμφωνιών του Οσλο το 1993 μέχρι σήμερα και από 115.000 οι έποικοι έφτασαν τις 750.000.

Τη γη της Λωρίδας της Γάζας την καταπάτησαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες και οι έποικοι μέχρι το 2005 και στη συνέχεια ο λαός υποφέρει από τον βάρβαρο αποκλεισμό και τις επιθέσεις. Μόνο την περίοδο 2008 - 2022 είχε δεχτεί για 93 μέρες θανατηφόρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς με τραγικά αποτελέσματα, χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.

Μπροστά στη σημερινή τραγωδία, ο γγ του ΟΗΕ αναγκάστηκε να πει πως «η επίθεση της Χαμάς δεν έγινε στο κενό» και δέχτηκε τη χυδαία επίθεση του κατοχικού μηχανισμού που, με τη στήριξη των ΗΠΑ, πετάει στα σκουπίδια τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το Ισραήλ δεν ανέχεται δίπλα του παλαιστινιακό κράτος και στο εσωτερικό της χώρας καταστέλλει κάθε φωνή αντίστασης. Οπως έκανε πρόσφατα, που απαγόρευσε στον βουλευτή της ισραηλινής Βουλής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ Οφερ Κασίφ να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Κνεσέτ, ενώ επιβάλλει νομοθεσία καθιέρωσης «εβραϊκού κράτους», ποδοπατώντας κάθε δικαίωμα εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων, που ζούνε εκεί και έχουν άλλη εθνική καταγωγή, άλλες θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις.

Κι από αυτό το βήμα χαιρετίζουμε τη στάση του ΚΚ Ισραήλ, που εκθέτει τα αστικά «παπαγαλάκια» και στη χώρα μας, ότι δήθεν «όλοι οι πολίτες» του Ισραήλ στηρίζουν αυτήν τη δολοφονική στάση της αντιδραστικής κυβέρνησης Νετανιάχου και της αστικής τάξης, κατά του λαού της Παλαιστίνης, από την οποία υποφέρει και ο ισραηλινός λαός.

Τρομοκράτης είναι ο κατακτητής, το κράτος του Ισραήλ!

Δεύτερο, η αποκαλούμενη αντιτρομοκρατική στρατηγική αποτελεί βασικό εργαλείο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ για να προετοιμάζουν το έδαφος και να εξαπολύουν ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως αυτούς που ζήσαμε στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη και τη Συρία, με οδυνηρές συνέπειες κατά των λαών.

Αυτό κάνει δεκαετίες και το ισραηλινό κράτος κατά των Παλαιστινίων για να θωρακίσει και να διαιωνίσει την κατοχή. Αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική την παλαιστινιακή αντίσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική όχθη. Τρομοκράτη αποκαλούσε την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, τον ίδιο τον ηγέτη της Γιασέρ Αραφάτ για τον θάνατο του οποίου το 2004, ο τότε πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είπε αυτολεξεί πως θα «κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μείνει στην ιστορία ως επικεφαλής της τρομοκρατίας».

Η Χαμάς είναι μια πολιτικοστρατιωτική, ισλαμική οργάνωση, με την οποία το ΚΚΕ δεν έχει σχέσεις, γιατί είναι εκ διαμέτρου αντίθετες οι φιλοσοφικές, ιδεολογικές και πολιτικές του θέσεις. Η οργάνωση αυτή κατόρθωσε να έχει ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ερείσματα κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη στις εκλογές του 2006, εκφράζοντας την αγανάκτηση του λαού από την ισραηλινή επιθετικότητα και τη χρόνια κατοχή, στο καθεστώς απαρτχάιντ.

Βγήκε στο προσκήνιο μετά το 1987, στις συνθήκες της πρώτης Ιντιφάντα, της εξέγερσης του λαού της Παλαιστίνης, ενισχύθηκε στη 2η Ιντιφάντα το 2000, κάλυψε το κενό της δράσης των ονομαζόμενων «κοσμικών» δυνάμεων, του ίδιου του κομμουνιστικού κινήματος, αξιοποιώντας και τη στήριξη από ορισμένες αστικές τάξεις της περιοχής.

Είναι στον αέρα η εκτίμηση που αναπαράγουν και στη χώρα μας τα αστικά ΜΜΕ, ότι στόχος του μακελειού, που ξεκίνησε το Ισραήλ στη Γάζα, είναι δήθεν «η καταστροφή της Χαμάς». Ο σχεδιασμός της αστικής τάξης του Ισραήλ είναι ευρύτερος, θέλει να συκοφαντήσει τη λαϊκή πάλη και να ενταφιάσει τη λύση των δύο κρατών, να αρπάξει τη Γάζα και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους υδρογονάνθρακες, να διώξει μαζικά τους Παλαιστίνιους από τα εδάφη τους.

Οι δυνάμεις που «έπεσαν από τα σύννεφα» μετά την επίθεση της Χαμάς στα ισραηλινά σύνορα προσποιούνται πως ανακάλυψαν σήμερα ότι γίνεται πόλεμος, στον οποίο το ισραηλινό καθεστώς χρησιμοποιεί όλα τα βίαια μέσα, σφαγιάζει έναν λαό και σε αυτές τις συνθήκες ο σκλαβωμένος λαός δεν σκύβει το κεφάλι, δεν υποτάσσεται, αλλά πολεμά τον κατακτητή και με ένοπλη πάλη, που οι δυνάστες προσπαθούν να εξοβελίσουν από το προσκήνιο της Ιστορίας και να χρησιμοποιούν τα όπλα για να απειλούν, να καταπιέζουν και να σκοτώνουν τους λαούς.

Πού ήταν όλοι αυτοί που παρελαύνουν στα κανάλια, όταν το Ισραήλ όλα τα προηγούμενα χρόνια ταπείνωνε, βασάνιζε και δολοφονούσε ακόμα και μικρά παιδιά που αντιστέκονταν με τις σφεντόνες στον πάνοπλο κατακτητή;

Οι δεκαετίες καταπίεσης, εξαθλίωσης γεννούν τη δικαιολογημένη οργή των καταπιεσμένων που θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα στην αναμέτρηση με τον δυνάστη.

Ποιος θα κρίνει αν ένας αγώνας είναι τρομοκρατικός; Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ ή μήπως οι αστικές τάξεις; Μα, τα κριτήρια που θέτουν υπηρετούν κάθε φορά τον σχεδιασμό τους για να ενοχοποιούν και να καταστείλουν τη λαϊκή πάλη και γι' αυτό το λόγο ισχυροποιούν το λεγόμενο αντιτρομοκρατικό οπλοστάσιο.

Τρομοκράτης είναι ο κατακτητής, το κράτος του Ισραήλ!

Οι διαρκείς αναφορές στη Χαμάς, η απλουστευτική και εξωπραγματική ταύτισή της με τους Ταλιμπάν, που είναι παλιό κατασκεύασμα των ΗΠΑ στην αναμέτρηση με τη Σοβιετική Ενωση, αποσκοπούν να «δηλητηριάσουν» τις λαϊκές συνειδήσεις, να ακυρώσουν την αλληλεγγύη των άλλων λαών στον λαό της Παλαιστίνης, αλλά δεν θα τα καταφέρουν! Θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντι! Με περισσότερες δυνάμεις στο δρόμο του αγώνα.

Αιτία για τα βάσανα των λαών είναι ο καπιταλισμός

Τρίτο, ο λαός της Παλαιστίνης δεν έχει πατρίδα, έχει θρηνήσει περισσότερους από εκατό χιλιάδες νεκρούς από τα ισραηλινά πυρά και έχει δικαίωμα και καθήκον να διεκδικήσει και να κατακτήσει τη λευτεριά του, να ανοίξει τον δρόμο για να χτίσει μια κοινωνία στο «ύψος των ονείρων του», χωρίς κατοχή και εκμετάλλευση.

Ο αγώνας του είναι δίκαιος και η στήριξη των λαών δεν μπορεί να επισκιαστεί από το γεγονός ότι στην παλαιστινιακή γη υπάρχουν καπιταλιστές που κυνηγούν το κέρδος και πλουτίζουν μέσα σ' αυτή την κατάσταση όπως κάνουν οι εκμεταλλευτές παντού. Εμείς στηρίζουμε τον φυλακισμένο λαό, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Αυτοί είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας!

Η ιδεολογική - πολιτική αναμέτρηση διεξάγεται σε όλες τις συνθήκες και οι απολογητές του καπιταλισμού που δουλεύουν ασταμάτητα για να διασπάσουν την εργατική τάξη, να διαιρέσουν τους λαούς και να αλώσουν εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις ανασύρουν τις αντιδραστικές θεωρίες, όπως αυτή περί «πολέμου των θρησκειών» ή του «πολέμου των πολιτισμών», σύμφωνα με την οποία η σύγκρουση στην περιοχή οφείλεται στη διαπάλη του εβραϊκού ή ακόμη και του εβραιο-χριστιανικού πολιτισμού με τον μουσουλμανικό. Γι' αυτόν τον κάλπικο διαχωρισμό αξιοποιούν πότε τις δηλώσεις του Νετανιάχου και πότε του Ερντογάν.

Με αυτή την απάτη αποσκοπούν να κρύψουν πως η αιτία για τα βάσανα των λαών είναι ο καπιταλισμός, η ταξική διαίρεση της κοινωνίας, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Επιχειρούν μάταια να διαγράψουν τις ταξικές αντιθέσεις που διαπερνούν το εκμεταλλευτικό σύστημα, μισούν και φοβούνται την πάλη των τάξεων, που είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη της Ιστορίας.

Ομως, δεν τους βγαίνει. Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Οι διάφορες «Συμφωνίες του Αβραάμ», που υπέγραψαν τα τελευταία χρόνια μια σειρά αραβικές, μουσουλμανικές χώρες με το Ισραήλ, για να αυξηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών (Αράβων και Εβραίων) από μόνες τους ακυρώνουν αυτές τις αναλύσεις, όπως και η πρόσφατη βοήθεια που έδωσε το εβραϊκό Ισραήλ στο μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν για να κατατροπώσει τους χριστιανούς Αρμένιους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επιμένουμε! Μέσα σ' αυτό το βάρβαρο, εκμεταλλευτικό σύστημα, στο σημερινό ιμπεριαλιστικό στάδιο που κυριαρχούν τα μονοπώλια, εντείνεται ο ανταγωνισμός για το καπιταλιστικό κέρδος και την απόκτηση γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων. Σ' αυτόν τον δρόμο οι ΗΠΑ, που βγήκαν ενισχυμένες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναζήτησαν νέα πεδία κερδοφορίας των μονοπωλίων τους, έριξαν βάρος στη Μέση Ανατολή.

ΗΠΑ και ΕΕ βρήκαν στο Ισραήλ τον «σύμμαχο» που χρειάζονταν για να παρεμβαίνουν, να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στο μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, να μεσολαβούν στον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων της περιοχής, να αποκτούν νέους συμμάχους, φέρνοντας κοντά το κράτος του Ισραήλ με αρκετά αραβικά κράτη, ενώ άλλα, μαζί με την αστική τάξη της Τουρκίας και του Ιράν, για την προώθηση των δικών τους γεωπολιτικών σχεδιασμών επιδιώκουν να εμφανιστούν ως «προστάτες» του λαού της Παλαιστίνης.

Αλλά αυτό το σχέδιο, που προωθείται με ακόμη πιο επικίνδυνο τρόπο μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, έχει ως θύμα του έναν ολόκληρο λαό - τον λαό της Παλαιστίνης, που παραμένει χωρίς πατρίδα.

Εμείς πιστεύουμε στον προλεταριακό διεθνισμό και για άλλη μια φορά εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργάτες και τις λαϊκές δυνάμεις, στους κομμουνιστές του Ισραήλ, Εβραίους και Αραβες, που παλεύουν αυτήν την ώρα σε πολύ σκληρές συνθήκες και υψώνουν φωνή αντίστασης στη βαρβαρότητα κατά του λαού της Παλαιστίνης.

Καζάνι που βράζει το ιμπεριαλιστικό σύστημα

Τέταρτο, μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, «καζάνι που βράζει» από τους οξυμένους ανταγωνισμούς κι ενώ λίγα χιλιόμετρα μακριά είναι σε εξέλιξη ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν για κανένα κράτος «στεγανά».

Οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις επιδρούν στις εξελίξεις στην Παλαιστίνη, στην περιοχή, ειδικά αυτές που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, στον Περσικό Κόλπο, στην Κασπία, στον Καύκασο, στα Βαλκάνια. Επιδρά γενικότερα η αναμέτρηση για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ανάμεσα στις δύο μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ και Κίνας), αξιοποιούνται γεγονότα, ή διαμορφώνονται καταστάσεις για την εξυπηρέτηση του ενός ή άλλου σχεδιασμού.

Είναι φανερό πως οι ΗΠΑ στήριξαν τις λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ» ανάμεσα στο ισραηλινό κράτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, το Σουδάν, που προωθούνταν και με τη Σαουδική Αραβία το τελευταίο διάστημα.

Οχι μόνο επειδή οι συμφωνίες αυτές οδηγούσαν στην ενίσχυση της θέσης του Ισραήλ ως παραδοσιακού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, που ήδη έχει σχετικές συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιορδανία, αλλά και γιατί οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» συνδέονταν με τους ευρύτερους σχεδιασμούς τους στην αντιπαράθεση με την Κίνα, στη μάχη για τα μερίδια των αγορών στη Μέση Ανατολή και Ευρώπη, όπου εμπλέκεται ο λεγόμενος εμπορικός «Ινδικός δρόμος», που ακουμπά σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Ισραήλ, σε ανταγωνισμό με τον κινέζικο «δρόμο του μεταξιού».

Την ίδια ώρα, μια τέτοια εξέλιξη, που οδηγούσε στην περιθωριοποίηση και το θάψιμο του παλαιστινιακού ζητήματος, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στους λαούς της περιοχής και τώρα φαίνεται - παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ - πως τόσο η επίθεση της Χαμάς όσο και η συνεχιζόμενη βαρβαρότητα του κράτους - δολοφόνου, του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας επιφέρει την αναστολή της παραπέρα αραβο-ισραηλινής προσέγγισης, ή της τουρκο-ισραηλινής προσέγγισης και των σχεδιασμών τροφοδότησης της Ευρώπης με ισραηλινό φυσικό αέριο, που αντικειμενικά θα μείωνε τον ρόλο της ρωσικής «Γκαζπρόμ», η οποία και τώρα στέλνει ημερησίως στην ΕΕ πάνω από 40 δισ. κυβικά μέτρα.

Παίρνουμε υπόψη πως, όπως σε κάθε σύγκρουση, ισχυρά και άλλα καπιταλιστικά κράτη παρεμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν για δικούς τους λόγους, για τα δικά τους συμφέροντα, τις εξελίξεις.

Πάντα θα υπάρχουν αστικές δυνάμεις που θα κοιτάνε να επωφεληθούν από λαϊκά ξεσπάσματα και από εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Κι έχει μεγάλη σημασία η θέση του ΚΚΕ πως είναι αναγκαιότητα οι λαοί να οργανώνουν την αυτοτελή τους πάλη μακριά από τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων και των συμμαχιών τους, αξιοποιώντας και τις διάφορες αντιθέσεις τους. Τα παραπάνω κάνουν πιο επιτακτικό το δικό μας καθήκον, να σταθούμε αλληλέγγυοι στην πάλη των λαών, στη δίκαιη πάλη του λαού της Παλαιστίνης!

Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα στον απελευθερωτικό αγώνα

Πέμπτο, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ακόμα περισσότερο μια πολύ σοβαρή, καθοριστική πλευρά των εξελίξεων. Ο παλαιστινιακός λαός, που στενάζει κάτω από την μπότα της κατοχής και του κατακτητή, έχει δικαίωμα στον απελευθερωτικό αγώνα. Και το σημειώνουμε αυτό για να αποφεύγονται μπερδέματα και συγχύσεις, γιατί ήδη έχουν εμφανιστεί απόψεις που «θολώνουν τα νερά».

Η μια άποψη που διακινεί π.χ. το ΜέΡΑ25 και οι σύμμαχοί του στην Ευρώπη λέει πως «η λύση των δύο κρατών είναι πλέον ανέφικτη». Τι σημαίνει όμως αυτό; Πως ο παλαιστινιακός λαός καλείται να υποταχθεί στη λύση του ενός κράτους, να αποδεχθεί να ζει σε μια προσαρτημένη και κατεχόμενη γεωγραφική περιφέρεια του ισραηλινού κράτους, να μείνει για πάντα χωρίς πατρίδα.

Η άλλη άποψη, δήθεν «ριζοσπαστική», διαγράφει το εθνικό πεδίο της πάλης και τους απελευθερωτικούς αγώνες για τον τερματισμό της ξένης κατοχής και την απόκτηση πατρίδας στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Ο κοινός παρονομαστής αυτών των απόψεων είναι η καλλιέργεια της υποταγής στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης και η αποδοχή της κατοχής, της καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού.

Για τη δήθεν «ριζοσπαστική» άποψη θα σημειώσουμε επιπλέον πως στην εποχή μας, εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό, δεν χαράζεις στα τυφλά στρατηγική.

Μελετάς τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται ο εργατικός - λαϊκός αγώνας, επιλέγεις τους σημαντικούς «κρίκους» που θα δώσουν ώθηση στην ταξική πάλη και αυτό είναι καθοριστικό ζήτημα για το Κομμουνιστικό Κόμμα, για το εργατικό κίνημα για την προετοιμασία, συσπείρωση και κινητοποίηση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων. Και στην Παλαιστίνη σήμερα ο βασικός «κρίκος» είναι η αποτίναξη της ξενικής ισραηλινής κατοχής, η συγκρότηση του Παλαιστινιακού κράτους.

Συνεπώς, είναι υπόθεση της εργατικής τάξης της Παλαιστίνης και της πρωτοπορίας της, του ΚΚ, να διαμορφώσει μια τέτοια γραμμή, που θα συνδέσει αυτόν τον «κρίκο» με την υπόθεση της πάλης για την κοινωνική απελευθέρωση, την εργατική εξουσία, την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Δική μας υπόθεση, των εργαζομένων και της νεολαίας στις άλλες χώρες, είναι να στηρίξουμε αυτή την πάλη και να βρεθούμε τώρα στο πλευρό του στη σύγκρουση με τις δυνάμεις κατοχής.

Επαγρυπνούμε και συνεχίζουμε!

Επαγρυπνούμε! Οι εξελίξεις διαμορφώνουν όρους ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και γενίκευσης του πολέμου. Είναι παραμύθι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως η χώρα μας είναι «πυλώνας σταθερότητας». Η αλήθεια είναι πως είναι «σφήνα» ανάμεσα σε δύο εξελισσόμενους πολέμους, έναν στην Ανατολική Ευρώπη και έναν στη Μέση Ανατολή, που μπορούν οικονομικά και στρατιωτικά να «κατακάψουν» και τον λαό μας.

Συνεχίζουμε! Ο αγώνας έχει μεγάλες απαιτήσεις και θα είναι συνδυασμένος. Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού, στην πρώτη γραμμή ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στην πρώτη γραμμή για το δικαίωμα στη δουλειά, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ενάντια στην ακρίβεια, στους πλειστηριασμούς, για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, για κάθε εργατικό - λαϊκό πρόβλημα.

Αξιοποιώντας τα θετικά αποτελέσματα που είχε το ΚΚΕ στις βουλευτικές και τις τοπικές εκλογές, για να κερδίσουμε, να συσπειρώσουμε νέες δυνάμεις, να αλλάξουμε τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, να περάσουμε στην αντεπίθεση, για να φουντώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης ενάντια στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή Ανακοίνωση αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης (2023-10-21 00:00:00.0)
Εκφράζουν αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και καταδικάζουν την κατοχή της Παλαιστίνης (2023-10-11 00:00:00.0)
Παρέμβαση από τους βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΚΚΕ (2014-07-10 00:00:00.0)
Ερώτηση στην Κ. Αστον για τις ισραηλινές επιδρομές (2014-07-05 00:00:00.0)
Καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση (2008-12-31 00:00:00.0)
«Να σταματήσουν τώρα τα εγκλήματα πολέμου του Σαρόν» (2004-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ