Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ
Βαθαίνει η εμπλοκή με ανυπολόγιστους κινδύνους

Σε προκεχωρημένο φυλάκιο εξελίσσεται η Σούδα και η χώρα γενικότερα, για τις αμερικανικές επιχειρήσεις υποστήριξης των νέων εγκλημάτων του κράτους του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, αλλά και ευρύτερα στις κόντρες του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την ώρα που στην περιοχή καταπλέουν η μια μετά την άλλη οι αρμάδες του θανάτου, χαράζοντας ρότα για γενίκευση της αντιπαράθεσης.

Θυμίζουμε, στο αεροπορικό σκέλος της βάσης έχουν μετασταθμεύσει επιπλέον μεταγωγικά και ιπτάμενα τάνκερ των Αμερικανών, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, όπως και κατασκοπευτικό αεροσκάφος της USAF με ενισχυμένες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, ηλεκτρονικού πολέμου και αναγνώρισης στόχων, κάνοντας συνεχώς πτήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο πάνω από την περιοχή όπου επιχειρούν αμερικανικά πολεμικά πλοία, όσο και στα ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ και της Γάζας, μεταδίδοντας συνεχώς εικόνα για την κατάσταση στο πεδίο.

Εξάλλου, συνεχίζεται αδιάκοπα ο ανεφοδιασμός του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Gerald R. Ford», που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή με αρμάδα συνοδείας, από ειδικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού «Grumman C-2 Greyhound» που απογειώνονται από τη Σούδα για να προσνηωθούν στο κατάστρωμά του. Στο μεταξύ, φρακαρισμένο παραμένει και το ναυτικό σκέλος της βάσης, που υποστηρίζει το ένα μετά το άλλο τα αμερικανοΝΑΤΟικά πλοία που έχουν συρρεύσει στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αμερικανοί σπεύδουν να ενισχύσουν και παραπέρα τις δυνατότητες των υποδομών τους εκεί. Ενδεικτικά αναζητούν εργολάβους για να υπογράψουν συμβόλαια Υπηρεσιών Υποστήριξης Βάσης Επιχειρήσεων (Base Operations Support -BOS- Services Contract) για υπηρεσίες όπως «Διαχείριση και Διοίκηση, Ασφάλεια λιμανιού, Υπηρεσίες συντήρησης και υποστήριξης λειτουργιών λιμένων, Υπηρεσίες προμηθειών, ηθική ευημερία και αναψυχή (Morale Welfare and Recreation - MWR), στέγαση οικογενειών» κ.λπ.

Επιπλέον, θυμίζουμε, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη βδομάδα ο «Ριζοσπάστης», μέσα στον Νοέμβρη αναμένονται εξελίξεις στην υλοποίηση του σχεδιασμού τους για ένα νέο, φαραωνικό Ενιαίο Κέντρο Διαχείρισης Μεταφορών («Joint Mobility Center at NSA Souda Bay, Greece» - κωδικός υποδομής P-903) που θέλουν να κατασκευάσουν. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο 8.970,26 τ.μ. που «θα ενοποιήσει τις βασικές λειτουργίες αεροπορικών επιχειρήσεων και αεροπορικών μεταφορών της εγκατάστασης, ώστε να υποστηρίξει την αύξηση της κυκλοφορίας», όπως αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα, σε άλλο ένα δείγμα της ακόμα εντατικότερης χρήσης της βάσης από τους Αμερικανούς. Εξάλλου, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η νέα εγκατάσταση θα «πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται τουλάχιστον 30.000 επιβάτες ετησίως», διευρύνοντας παραπέρα τις δυνατότητες της βάσης. Διόλου τυχαία, στα σχέδιά τους εμφανίζουν τουλάχιστον 12 μεταγωγικά σταθμευμένα μπροστά στο σχεδιαζόμενο κτίριο P-903, όπου δίνεται και ο χώρος μιας «προτεινόμενης επέκτασης του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών», με κωδικό εγκατάστασης P-911 («Proposed P-911 apron expansion project»).

Ετσι κι αλλιώς, πατώντας πάνω στην κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA) και τη σύμφωνη γνώμη των άλλων αστικών κομμάτων, με χαρακτηριστική εν προκειμένω την ...αφωνία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, στη βάση επικρατεί οργασμός εργασιών εδώ και πολλούς μήνες. Π.χ. το 2022 ολοκληρώθηκε εκεί έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων, που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών, επιτρέποντας τον ταυτόχρονο ανεφοδιασμό πολλαπλάσιων αεροσκαφών και μια «στρατηγική» - όπως χαρακτηρίζεται αρμοδίως - επέκταση του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση, στάθμευση και υποστήριξή τους, καθώς και ο αποτελεσματικότερος χειρισμός του φορτίου των μεταγωγικών.

Διόλου τυχαία η αρμόδια Ναυτική Διοίκηση των Αμερικανών (Naval Facilities Engineering Command - NAVFAC - Europe Africa Central - EURAFCENT) βράβευσε για το 2022 δύο μηχανικούς της, συγκεκριμένα ένα στέλεχός της στη Σούδα, ενταγμένο στο Τμήμα Δημοσίων Εργων της (Public Works Department - PWD) της Βάσης) κι ένα στη βάση της στη Ρότα της Ισπανίας, για το έργο που διεκπεραίωσαν. Δίνεται, δε, το στοιχείο ότι ο βραβευθείς στην Ελλάδα μηχανικός «παρέδωσε με επιτυχία πάνω από 16 κατασκευαστικά έργα αξίας άνω των 21 εκατομμυρίων δολαρίων».

Στο ίδιο πλαίσιο ενίσχυσης των θέσεών τους στην Ανατ. Μεσόγειο και με «προβολή ισχύος» και προς τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα, οι Αμερικανοί έχουν μετασταθμεύσει επιπλέον δυνάμεις τους, αεροσκάφη, ελικόπτερα και προσωπικό, στις Αεροπορικές Βάσεις Ελευσίνας και Νέας Αγχιάλου.

Βουτηγμένες μέχρι τα μπούνια

Στο μεταξύ, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι βουτηγμένες μέχρι τα μπούνια σε τέτοια σχέδια εμπλοκής, υπηρετώντας κατ' εντολή των κυβερνήσεων τους στόχους γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Εξ ου και η κυβέρνηση ανανέωσε τη συμμετοχή της χώρας στην επιχείρηση UNIFIL, η οποία «επιβλέπει» το εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ, αποσύροντας τη φρεγάτα «Σαλαμίς» και στέλνοντας στη θέση της τη φρεγάτα «Αδρίας», την ώρα που πυκνώνουν οι συγκρούσεις και στον Λίβανο κι ενώ ήδη βάση της αποστολής του ΟΗΕ κοντά στο χωριό Χούλα, στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ, επλήγη από οβίδες.

Διόλου τυχαία, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», όπως λέγεται αρμοδίως, η «Αδρίας» να αποσυρθεί πέραν των 75 ν.μ. από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Εξάλλου, η φρεγάτα «Ψαρά» παραμένει ενταγμένη στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG2 και πλέει ασταμάτητα όλο αυτό το διάστημα στην Ανατ. Μεσόγειο. Να καταγραφεί και η παρουσία της φρεγάτας «Αιγαίον», ενταγμένης στην «IRINI», επιχείρηση της ΕΕ, η οποία επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, στην Κεντρική Μεσόγειο, ενώ για τις ανάγκες της επιχείρησης διατίθεται και ιπτάμενο ραντάρ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου EMB-145. Αναπτύξεις όλες που σηματοδοτούν την «ντε φάκτο» εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, ο οποίος στηρίζει το κράτος - δολοφόνο.

Τέλος, την ώρα που οι Ισραηλινοί έστειλαν πολεμικά τους πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας τέθηκε σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά τις πρόσφατες φονικές συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης, στο στόμα του λύκου παραμένουν και τα δεκάδες στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία, στην περιοχή Yanbu, στο πλαίσιο της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας» (ΕΛΔΥΣΑ).

Σημειωτέον, καθώς μπίζνες και πόλεμος πάνε μαζί, η αποστολή και η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που παρέχει, καλύπτει μεταξύ άλλων το σχέδιο Σαουδαράβων και άλλων μεγαλοκεφαλαιούχων για την οικοδόμηση, έως το 2039, ενός νέου επιχειρηματικού κέντρου (το «Neom City project», κόστους 500 δισ. δολαρίων), από επιθέσεις δυνάμεων που φέρονται ως υποστηριζόμενες από το Ιράν.

Επισήμως, βέβαια, η ανάπτυξη εκεί Πυροβολαρχίας Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Patriot» «τρέχει», ήδη, από τα τέλη του 2021, «για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου», στο πλαίσιο υλοποίησης της ΝΑΤΟικής κοπής «διεθνούς πρωτοβουλίας» «Integrated Air and Missile Defence Concept» («Πολυεθνική Πρωτοβουλία Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αμυνας»). Αλλωστε, στον αναβρασμό που επικρατεί γενικά στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, οι Αμερικανοί σπεύδουν να αναπτύξουν πρόσθετα συστήματα αεράμυνας στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ άλλων για τα στρατεύματά τους που υπηρετούν σε Ιράκ, Συρία, Κουβέιτ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς ήδη βάσεις τους σε Συρία και Ιράκ δέχτηκαν επιθέσεις τις προηγούμενες μέρες, οι οποίες αποδίδονται σε δυνάμεις που έχουν «συνεργασία» με την Τεχεράνη.

Συσκοτίζει η κυβέρνηση για το σχέδιο εκτοπισμού

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά σχετικά με τη συμμετοχή της στην υλοποίηση ισραηλινού σχεδίου για βίαιο εκτοπισμό των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας. Θυμίζουμε, σύμφωνα με έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών, που διέρρευσε σε ισραηλινά ΜΜΕ, προκρίνεται ο εκτοπισμός τους στη Χερσόνησο του Σινά συν απορρόφησή τους και από άλλες χώρες, αναφέροντας συγκεκριμένα Ελλάδα, Καναδά, Ισπανία και χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Ερωτηθείς σχετικά, την Πέμπτη στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, έλεγε ότι δεν έχει «καμία τέτοια ενημέρωση, καμία τέτοια πληροφόρηση», «ούτε έχει κάποια τέτοια συμμετοχή σε κάποια τέτοια επιχείρηση η ελληνική κυβέρνηση», σπεύδοντας να προσθέσει ότι «παρακολουθούμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (...) και με βάση τις εξελίξεις θα κινηθούμε με γνώμονα την τήρηση μιας σωστής, δίκαιης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα προφανώς, πολιτικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος», με ό,τι αυτό σημαίνει για την υλοποίηση του σχεδιασμού της ισραηλινής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ουκρανίας είχε ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας. Ακριβώς την προηγούμενη, είχε συνάντηση στην Αθήνα με τους πρέσβεις ΗΠΑ, Βρετανίας και Ουκρανίας, εξελίξεις που προϊδεάζουν για κλιμάκωση της ελληνικής βοήθειας στην πολεμική μηχανή του Κιέβου.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ