Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Χέρι χέρι με το κράτος - δολοφόνο για λογαριασμό του κεφαλαίου

INTIME NEWS

Μόνο απ' τον «ουρανό» δεν έπεσε η κατάπτυστη απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή να απόσχει από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, κάνοντας με τον πιο επαίσχυντο τρόπο πλάτες στο Ισραήλ.

Σταθερά και συστηματικά εδώ και περίπου μια δεκαετία όλα τα αστικά κόμματα και επιτελεία, σε ευρωΝΑΤΟική ευθυγράμμιση, έχτισαν στενή «συνεργασία» σε ζητήματα «ασφάλειας και σταθερότητας» αλλά και μπίζνες με το κράτος - δολοφόνο.

Ηδη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πριν από οχτώ χρόνια, υλοποιώντας σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα, και τις βλέψεις των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση στην Ανατ. Μεσόγειο, έστησαν ένα «τριμερές φόρουμ» με συμμετοχή και της Λευκωσίας.

Πολύ χαρακτηριστικά, άλλωστε, για το υπόβαθρο της «τριμερούς», στην πορεία την διασυνέδεσαν και επισήμως με τις ΗΠΑ (σχήμα 3+1) και τα σχέδιά τους στην περιοχή, εξ ου και στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής (20/3/2019 στην Ιερουσαλήμ, με συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα) μετείχε και ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Κατέληξαν τότε σε Κοινή Διακήρυξη των τεσσάρων μερών, όπου τονιζόταν ότι συναντήθηκαν «για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», με το περιεχόμενο βέβαια που οι ιμπεριαλιστές δίνουν σε αυτές τις έννοιες, το οποίο «λάμπει» τις μέρες αυτές στη Γάζα.

Στη Διακήρυξη τονίζεται ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας», ενώ «οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας, και να αμυνθούν ενάντια στις εξωτερικές κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή», παραπέμποντας στις κλιμακούμενες κόντρες με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για την επιρροή στην περιοχή και τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Αλλωστε, σε αυτό το φόντο, τα τέσσερα μέρη «εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τα πρόσφατα ευρήματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητες να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση».

Η Διακήρυξη αποκάλυπτε, δηλαδή, πως η τριμερής αποτελεί «αιχμή του δόρατος» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών απέναντι στην «κακόβουλη επιρροή» Κίνας, Ρωσίας, Ιράν και για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής που ρίχνει λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών.

Σκυτάλη ΣΥΡΙΖΑ στον Μητσοτάκη

Περιττό να πούμε ότι σε αυτήν την πορεία τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα πήραν οι ΝΔ και Μητσοτάκης. Οι επαφές και συναντήσεις συνεχίστηκαν, η «στρατηγική σχέση» βάθυνε κι άλλο - με «μπούσουλα» και τον αμερικανικό νόμο για την Ανατολική Μεσόγειο East Med Act - και η πιο πρόσφατη, 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής έγινε στη Λευκωσία στις 4/9/23 με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού και των Νετανιάχου και Χριστοδουλίδη, οπότε και επιβεβαίωσαν σχέδια αξιοποίησης της τριμερούς συνεργασίας ως άξονα αναβάθμισης ευρύτερων σχεδιασμών και σχημάτων, με ΝΑΤΟικό πατρόν και αντάλλαγμα «απτά παραδοτέα» στην Ενέργεια και αλλού.

Ηταν ενδεικτική η Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, όπου ρητά τονίζεται: «Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη δυναμική συνεργασία της πλατφόρμας της τριμερούς μας εταιρικής σχέσης. Η δέσμευσή μας αντανακλά τις κοινές μας αξίες και τα συνεχώς αυξανόμενα κοινά μας συμφέροντα». Επίσης, «επαναβεβαιώσαμε τον στόχο μας να προωθήσουμε τις συνεργασίες σε βασικούς τομείς, όπως η Ενέργεια, η άμυνα, η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών» κ.λπ.

Και παρακάτω: «Επαναβεβαιώσαμε επίσης την αξία του σχήματος 3+1 με τις ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να προσφέρει απτά παραδοτέα, μεταξύ άλλων, στους τομείς της Ενέργειας, της οικονομίας, της δράσης για το κλίμα, της ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας ότι στον κόσμο του κεφαλαίου κάθε συμβιβασμός τους είναι πρόσκαιρος καθώς εμπεριέχει τον σπόρο της επόμενης αντιπαράθεσης, όπως και ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος «γεννιέται» ακριβώς από την ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών που συσσωρεύει αντιθέσεις και «καύσιμη ύλη», ισχυρίζονται ότι «η ενίσχυση και η διεύρυνση του κύκλου της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου, πράγμα αδιανόητο μόλις πριν από λίγα χρόνια, υπόσχεται μια πιο ασφαλή και ευημερούσα περιοχή».

...με «αντιτρομοκρατικές» δεσμεύσεις

Σε κάθε περίπτωση, αποσιωπώντας την πολύχρονη κατοχή της Παλαιστίνης από το ισραηλινό κράτος, με τις πλάτες των ΗΠΑ, ΕΕ και των συμμάχων τους, και δίνοντας «πράσινο φως» για τα συνεχώς εντεινόμενα εγκλήματα των κατοχικών δυνάμεων, με τις δολοφονίες, τις φυλακίσεις και τους εποικισμούς να επιταχύνονται το ίδιο διάστημα σε Δ. Οχθη και Γάζα, δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν «σταθερά και απερίφραστα όλες τις μορφές τρομοκρατίας, καθώς και την υποκίνηση σε βία και μίσος». «Βάφτισαν» έτσι ήδη από τότε, όπως και σήμερα, «τρομοκρατία» το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να αγωνίζεται για τη δική του ελεύθερη πατρίδα με τον ίδιο «νοικοκύρη».

Επιπλέον, κάλεσαν «τους περιφερειακούς εταίρους μας και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της τρομοκρατίας και να καταστήσουν υπόλογους όλους τους φορείς που την προωθούν και την υποστηρίζουν».

Στο φόντο μάλιστα τέτοιων επεισοδίων τότε, είπαν ότι «οι πρόσφατες τρομοκρατικές συνωμοσίες κατά ισραηλινών και εβραϊκών στόχων ενθαρρύνθηκαν από ξένους παράγοντες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Αυτές οι κακόβουλες απόπειρες αποτράπηκαν χάρη στις ελληνικές και κυπριακές αρχές και κατέδειξαν την κοινή απειλή της τρομοκρατίας και τη σημασία της στενής μας συνεργασίας στον αγώνα εναντίον της». Η επισήμανση παραπέμπει ευθέως σε παρακολουθήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των τριών χωρών, όπως πλέον και επισήμως παραδέχεται σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Να λοιπόν που η «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία, στην οποία σήμερα «ηγείται» η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον πρωθυπουργό από την ΕΕ ως τη Σύνοδο του Καΐρου να πρωτοστατεί «φωτογραφίζοντας» ως τρομοκρατία το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να έχει τη δική του πατρίδα, έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, ενώ μεταφράζεται σε σαφή σχέδια και δεσμεύσεις για «έκτακτες καταστάσεις» με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, σχέδια που τώρα ενεργοποιούνται φτάνοντας ως και στις συζητήσεις η Ελλάδα να διευκολύνει το ξερίζωμα του Παλαιστινιακού λαού από τη Λωρίδα της Γάζας!

Να και τι είδους δεσμεύσεις δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση ούτε κι αυτό το ελάχιστο, να στηρίξει ένα ψήφισμα που μιλάει για κατάπαυση πυρός, αν αυτό δεν καταδικάζει ταυτόχρονα και τη «Χαμάς» ως «τρομοκρατική οργάνωση»!

Συμβολή στην εκπαίδευση των Ισραηλινών φονιάδων

Ταυτόχρονα, μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ κάθε χρόνο «τρέχει» «Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ» («Defence Cooperation Program»). Αυτό που αναπτυσσόταν για φέτος περιλάμβανε 58 δραστηριότητες, εκ των οποίων 25 ασκήσεις, 15 εκπαιδεύσεις και 18 λοιπές δράσεις που θα λάβουν χώρα και στις δύο χώρες, και αφορούν μεταξύ άλλων σε:

Συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις, όπως και σε αντίστοιχες των επιμέρους Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Συμμετοχή εκπαιδευομένων σε εθνικές - διακλαδικές σχολές και πολυεθνικά σχολεία, καθώς και σε σεμινάρια. Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα Διαχείρισης Κρίσεων, Ηλεκτρονικού Πολέμου, καθώς και Ερευνας και Διάσωσης.

«Η υπογραφή του εν λόγω Προγράμματος επιβεβαιώνει την ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ και εμβαθύνει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεών τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν οι δύο χώρες για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής», τονίστηκε σχετικά από το ΓΕΕΘΑ, επιβεβαιώνοντας την ελληνική συμβολή στην όξυνση των ικανοτήτων των Ισραηλινών φονιάδων.

Ενώ η ενεργοποίηση των συμφωνιών που μετατρέπουν όλη τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, η αποστολή φρεγατών στην Ανατ. Μεσόγειο και μονάδας «Patriot» στη Σ. Αραβία, έρχεται να «σφραγίσει» την εμπλοκή στο πλευρό του κράτους - δολοφόνου.

Μπίζνες και εμπλοκή πάνε μαζί

Στο μεταξύ, καθώς εμπλοκή και μπίζνες πάνε μαζί, η κυβέρνηση ξορκίζει σε κάθε ενδεχόμενο λόγω της «πρόκλησης αστάθειας» να λοξοδρομήσουν μεγαλεπήβολα σχέδια. Αλλωστε, για την ντόπια αστική τάξη ιεραρχούνται κατά προτεραιότητα «πρότζεκτς» όπως ο Διάδρομος IMEC (Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης, ανταγωνιστικός προς τον «One Road - One Belt» των Κινέζων, διάδρομος που περνά μέσα από τη φλεγόμενη σήμερα περιοχή), αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου με Ελλάδα.

Αλλά και σε επιμέρους τομείς, σύμφωνα με έκθεση που ολοκλήρωσε τον Ιούλη φέτος η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, πανηγυρίζει γιατί «το επενδυτικό ενδιαφέρον των ισραηλινών εταιρειών για την Ελλάδα είναι αυξημένο».

Διευκρινίζει ότι «οι καταγεγραμμένες άμεσες επενδύσεις από το Ισραήλ στην Ελλάδα συγκεντρώνονται κυρίως στους κλάδους της αμυντικής βιομηχανίας, των ακινήτων, των τουριστικών υποδομών και ξενοδοχείων και των χρηματοπιστωτικών - ασφαλιστικών δραστηριοτήτων». Εξηγεί ότι «στον τομέα των ακινήτων και των ξενοδοχειακών υποδομών, οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται να επωφεληθούν τόσο από τις ευκαιρίες που προσφέρονται από το πρόγραμμα "Χρυσή Βίζα", που αφορά στη χορήγηση άδειας παραμονής στους επενδυτές εκτός EE, όσο και στη δημοφιλία των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η αναζήτηση συνεργασίας στους τομείς έρευνας και καινοτομίας, φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς και των ΑΠΕ».

Ως «παραδείγματα σημαντικών ισραηλινών εταιρειών που έχουν επενδύσει ή έχουν συνέργειες με ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς στην Ελλάδα, ανά κλάδο», δίνει τα εξής: «Brown Hotels», «Frank Group», «Fattal Group», «Zoia Fund», «Ficus Investments», G4 BZPW σε ξενοδοχειακές μονάδες και εν γένει εγκαταστάσεις για τουριστική αξιοποίηση. «Tikun Olam» στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. «SK Group - Plasan» και «Elbit Systems» στον τομέα της άμυνας. «Israel Shipyards» στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις. «Vtool» στις υπηρεσίες λογισμικού. «Checkpoint» στην κυβερνοασφάλεια. «Rivulis» στην αγροτική τεχνολογία. YVS και «Nofar» στις ΑΠΕ.

Η έκθεση δίνει επίσης ως πρόσφορο για «προσέλκυση επενδύσεων από το Ισραήλ» τον κλάδο Ακίνητα - Τουρισμός: «Οι υπεραξίες στον κλάδο ακινήτων Ισραήλ έχουν περιοριστεί ένεκα της σημαντικής αύξησης της αξίας τους. Η Ελλάδα είναι κοντινός επενδυτικός προορισμός για μικρούς και μεσαίους επενδυτές και παρέχει το δέλεαρ της μακράς άδειας παραμονής για αγορές άνω των 250.000 ευρώ, ενώ οι μεγάλοι επενδυτές προσβλέπουν στην πρόσκτηση υπεραξιών από τη δημιουργία και διαχείριση μεγάλων πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων».

Προτείνει τις «ΑΠΕ - Διαχείριση υδάτων»: «Το ενδιαφέρον των ισραηλινών εταιρειών για επενδύσεις στις ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι υπαρκτό και εκδηλωμένο. Ιδιαίτερα οι ισραηλινές εταιρείες ενδιαφέρονται για φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και για άλλες μορφές καθαρής Ενέργειας, όπως η γεωθερμική και κυματική. Παράλληλα, δεδομένης της εξαιρετικής τεχνογνωσίας των Ισραηλινών στις τεχνολογίες διαχείρισης υδάτων, υφίστανται προοπτικές συνεργασίας, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα», αναφέρει το ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ