Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Σχέδια και «πιθανοί συνδυασμοί» για την «επόμενη μέρα» της κατοχής

Στο τραπέζι και το σενάριο βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Ισραηλινό πρόεδρο
Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Ισραηλινό πρόεδρο
Πλάι στο ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ μαζί με τους συμμάχους τους αναπτύσσουν έντονη διπλωματική κινητικότητα, στο πλαίσιο σχεδιασμών για την «επόμενη μέρα» της κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη, όπως και για πιθανές μεθοδεύσεις προς δήθεν «επίλυση» του Παλαιστινιακού οι οποίες θα διατηρούν ντε φάκτο την κατοχή.

Την ίδια ώρα, όλες οι πλευρές εντείνουν προετοιμασίες και κινήσεις μπροστά στο υπαρκτό ενδεχόμενο διάχυσης της σύγκρουσης.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ξεκίνησε την Παρασκευή νέο γύρο διαβουλεύσεων σε Ισραήλ και Ιορδανία.

Μετά από 27 μέρες δολοφονικών βομβαρδισμών από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό και περισσότερους από 9.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, ο Μπλίνκεν επανέλαβε για μια ακόμα φορά κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό Πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του»...

Καθώς ωστόσο το μέγεθος της σφαγής προκαλεί ευρύτερες αντιδράσεις, ακόμα και σε λαούς χωρών της Δύσης, αλλά και σε λαούς χωρών της περιοχής που είναι συμμαχικές στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να εμφανιστεί με ένα λίγο πιο «ανθρωπιστικό» πρόσωπο.

Ετσι ο Μπλινκεν ισχυρίστηκε στην ίδια συνάντηση ότι «είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τα πάντα για την προστασία των αμάχων που βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά των μαχών στη Γάζα», προειδοποιώντας ότι «η αποτυχία να το κάνουμε γίνεται παιχνίδι στα χέρια της Χαμάς».

Αναφέρθηκε δε ξανά στη δημιουργία ενός «καλύτερου μέλλοντος» που θα περιλαμβάνει μια «λύση δύο κρατών», όταν στην πραγματικότητα όλα τα σχετικά σχέδια των ΗΠΑ διαιωνίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την κατοχή και δεν έχουν καμία σχέση με ένα πραγματικά ανεξάρτητο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος.

Στο ίδιο πλαίσιο της καλλιέργειας «ανθρωπιστικού» προφίλ, η κυβέρνηση Μπάιντεν συζητά για προσωρινές και μικρές «παύσεις» των σφοδρότατων βομβαρδισμών με στόχο την απελευθέρωση Αμερικανών και άλλων ομήρων - και όχι για γενική κατάπαυση του πυρός, για «αύξηση του ρυθμού και του όγκου ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα.

Μιλούν δε για κινήσεις «αποτροπής της επέκτασης της σύγκρουσης», την ίδια ώρα με την επικίνδυνη ανάπτυξη τεράστιων αμερικανικών στρατιωτικών, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην Ιορδανία, ο Μπλίνκεν επρόκειτο (σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) να τονίσει ξανά τη σημασία προστασίας της ζωής αμάχων και την «κοινή δέσμευση» για τη διευκόλυνση και αύξηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, διαβεβαιώνοντας πως οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπιστούν βιαίως. Θα επιχειρούσε βολιδοσκόπηση των προθέσεων της ιορδανικής μοναρχίας σε σχέση με μία μελλοντική διπλωματική διαδικασία που θα οδηγήσει σε «μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή», για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους», που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πλήρως εξαρτώμενο από το Ισραήλ και από περιφερειακές (αραβικές και ευρωπαϊκές) δυνάμεις.

Τα σχέδια των ΗΠΑ

Σε κάθε περίπτωση, «μαύρη» αναμένεται να είναι και η «επόμενη μέρα» που σχεδιάζουν οι δυνάμεις που αιματοκυλούν τον παλαιστινιακό λαό.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εξετάζουν «σειρά πιθανών συνδυασμών» για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε την Τρίτη μιλώντας σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και ότι ούτε το Ισραήλ επιθυμεί να το πράξει.

Μεταξύ των δύο αυτών επιλογών, ανέφερε, «υπάρχει μια σειρά ενδεχόμενων συνδυασμών τους οποίους εξετάζουμε πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή εμείς, όπως και άλλες χώρες».

«Σε κάποια δεδομένη στιγμή, αυτό που θα είχε περισσότερο νόημα θα ήταν μια αποτελεσματική και αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης και, τελικά, της ασφάλειας της Γάζας», είπε ο Μπλίνκεν, παραπέμποντας ουσιαστικά στο «μοντέλο» που εφαρμόζεται στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας, πρόσθεσε, «τότε υπάρχουν άλλες προσωρινές διευθετήσεις οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν έναν αριθμό άλλων χωρών της περιοχής. Μπορεί να περιλαμβάνουν διεθνείς υπηρεσίες οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο στη διακυβέρνηση όσο και στην ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο σχέδιο «παλαιστινιακού κράτους» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ το 2020 (επί προεδρίας Τραμπ) ήταν το μοντέλο ενός κρατιδίου τύπου «ελβετικού τυριού» που θα εξαρτάται από το κράτος δυνάστη (Ισραήλ) και άλλες δυνάμεις.

Ο πρώην διαπραγματευτής των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και σύμβουλος στον Λευκό Οίκο Ντένις Ρος στις 27 Οκτώβρη με άρθρο του στους «New York Times» με την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για τη Εγγύς Ανατολή πρότεινε (και αυτός...) τον εξοστρακισμό της Χαμάς από κάθε ρόλο στη μεταπολεμική Λωρίδα της Γάζας, «αποστρατιωτικοποίηση» του θύλακα, προσωρινή διοίκηση από παλαιστινιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό κάποιου είδους διεθνή ή περιφερειακή εποπτεία.

Εκτιμά πως αυτό θα απαιτήσει την σύνθετη συνεργασία των ΗΠΑ με την Παλαιστινιακή Αρχή και άλλων «μεγάλων παιχτών», ρίχνοντας στο τραπέζι την ιδέα να αναλάβει την αστυνόμευση του θύλακα, αμέσως μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, μία ομάδα πέντε αραβικών χωρών που έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης ή σύναψης σχέσεων με το Ισραήλ (Αίγυπτος, Ιορδανία, ΗΑΕ, Μπαχρέιν και Μαρόκο).

Προτείνει επίσης η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κατάρ να παράσχουν τη μερίδα του λέοντος στα κεφάλαια χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης του θύλακα αλλά και ρόλο στην ανακούφιση των πολιτών της Γάζας, ενώ ο Καναδάς «και άλλοι» θα μπορούσαν να παράσχουν «ελεγκτικούς μηχανισμούς» για να εξασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή θα πάει για τους σκοπούς που αποφασίστηκε.

Τα σχέδια του Ισραήλ

Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ εξυφαίνονται παράλληλα με εκείνους στο Ισραήλ. Στο συρτάρι του πολεμικού επιτελείου της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπήρχαν και υπάρχουν διάφορα σενάρια, με πολλά από αυτά να συγκλίνουν στο σενάριο διωγμού («μετατόπισης») των Παλαιστινίων της Γάζας προς τη μεριά της Αιγύπτου με πιθανό, παράλληλο πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης προς τη μεριά της Ιορδανίας.

Πριν λίγες μέρες η ιστοσελίδα Mekomit δημοσίευσε έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών με ημερομηνία 13/10/2023(δηλαδή μόλις 4 μέρες από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη) στο οποίο προτείνεται ο διωγμός των Παλαιστινίων και η μετεγκατάστασή τους στη Χερσόνησο του Σινά σε τέσσερα στάδια.

Στο πρώτο στάδιο, που στην πραγματικότητα έχει ήδη υλοποιηθεί, το Ισραήλ δίνει εντολή στον άμαχο πληθυσμό να εκκενώσει τη βόρεια Γάζα προς τον νότο του παλαιστινιακού θύλακα, ενόψει των χερσαίων επιχειρήσεων του κατοχικού στρατού. Στο δεύτερο στάδιο ξεκινούν ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, από βορρά προς νότο. Στο τρίτο στάδιο δίνεται εντολή στους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Γάζα προς την Αίγυπτο και στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο προβλέπεται η δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών και «νέων πόλεων» στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά, καθώς και η εγκαθίδρυση «νεκρής ζώνης» αρκετών χιλιομέτρων εντός του αιγυπτιακού εδάφους, ώστε να αποτρέπεται η επιστροφή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο τέταρτο στάδιο εισάγεται και η ελληνική εμπλοκή, αφού το ισραηλινό σχέδιο προβλέπει - με τη στήριξη των ΗΠΑ - την απορρόφηση εκτοπισμένων Παλαιστινίων και από άλλες χώρες, κάνοντας μάλιστα ονομαστική αναφορά στην Ελλάδα, καθώς επίσης στον Καναδά, στην Ισπανία και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Πρόσφατο ρεπορτάζ των «Financial Times» επανάφερε συναφείς σχεδιασμούς, τονίζοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει τους ηγέτες της ΕΕ να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο για να δεχτεί Παλαιστίνιους από τη Γάζα στη χώρα του, με οικονομικά ανταλλάγματα, μολονότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α.Φ. Σίσι επανειλημμένα απορρίπτει τέτοιο ενδεχόμενο με το επιχείρημα πως το Ισραήλ θα αρνηθεί την επιστροφή τους στην περιοχή.

Προτάσεις και αντιδράσεις άλλων δυνάμεων

Η Τουρκία 10 μέρες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ πρότεινε να γίνει η χώρα «εγγυήτρια δύναμη» της Παλαιστίνης. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, «και άλλες χώρες από την περιοχή» θα πρέπει να είναι εγγυήτριες για την Παλαιστίνη «και άλλες για το Ισραήλ», υποστηρίζοντας την άσκηση πιέσεων στο τελευταίο ώστε να δεχθεί λύση δύο κρατών.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενδιαφέρον η κοινή πρόταση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ιράν (μετά τη συνάντησή τους τη Τρίτη στην Αγκυρα) Χακάν Φιντάν και Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποφευχθεί επέκταση της σύγκρουσης και του πολέμου. Ο Ιρανός υπουργός μάλιστα πρότεινε και μια συνάντηση με περιφερειακούς ηγέτες, μουσουλμανικές και αραβικές χώρες το συντομότερο δυνατό, για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί και η πρότερη πρόταση του Ιρανού ανώτατου Σιίτη ιερωμένου, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προς τις μουσουλμανικές χώρες για την επιβολή εμπάργκο τροφίμων και καυσίμων στο Ισραήλ με την ακόλουθη επισήμανση: «Ο ισλαμικός κόσμος δεν πρέπει να ξεχνά ότι στο κρίσιμο ζήτημα της Γάζας, αυτοί που στάθηκαν ενάντια στο καταπιεσμένο παλαιστινιακό έθνος ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ