Τρίτη 3 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Δεσμεύσεις ασφαλείας» και παραγωγή όπλων προωθούν ΕΕ - ΝΑΤΟ

Από τη χτεσινή άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Κίεβο

Ukrainian Presidential Press O

Από τη χτεσινή άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Κίεβο
Με «δεσμεύσεις ασφαλείας», προμήθεια εξοπλισμών, παραγωγή όπλων και εκπαίδευση στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος προωθεί η «Δύση» την ντε φάκτο ΝΑΤΟποίηση της Ουκρανίας και κλιμακώνει τη σύγκρουση με τη Ρωσία, όπως προκύπτει και από το χτεσινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που έγινε στο Κίεβο, με προφανή συμβολισμό.

Από την πλευρά της η Μόσχα απειλεί ότι θα χτυπήσει τις «δυτικές» μονάδες παραγωγής όπλων στην Ουκρανία και προχωράει βήμα βήμα στην προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών.

Για τη «συνεχή στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ» στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις συζήτησαν στο Κίεβο ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, Ρ. Ουμέροφ.

«Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερες δυνατότητες και τις χρειάζεται γρηγορότερα», τόνισε ο Μπορέλ και πρόσθεσε: «Ετοιμάζουμε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ασφαλείας για την Ουκρανία».

Το G7 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, είχε ανακοινώσει ότι τα μέλη της θα διαπραγματευτούν με την Ουκρανία για μακροπρόθεσμες «δεσμεύσεις ασφαλείας», που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παραγωγή όπλων σε ουκρανικό έδαφος, εκπαιδεύσεις στρατιωτών, σύγχρονο ΝΑΤΟικού τύπου εξοπλισμό. Στην πορεία η σχετική δήλωση του G7 υπογράφηκε και από άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, οι συζητήσεις για τη στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία αφορούσαν μεταξύ άλλων «πυροβολικό και πυρομαχικά, αεροπορική άμυνα, μακροπρόθεσμα προγράμματα βοήθειας, όπως στον ηλεκτρονικό πόλεμο, εκπαιδεύσεις και εντοπισμό της αμυντικής βιομηχανίας» στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο, στην πρώτη εκτός ΕΕ συνάντηση των ΥΠΕΞ, τα κράτη - μέλη δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία, αν και χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις καθώς ήταν άτυπο συμβούλιο. Ο Μπορέλ χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία «υπαρξιακή απειλή για τους Ευρωπαίους».

Μια ουκρανική νίκη στον πόλεμο με τη Ρωσία εξαρτάται από τη συνεργασία με την ΕΕ, δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Εκτός από την περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια και την κοινή παραγωγή όπλων, η πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι μεταξύ των σημαντικών βημάτων που πρέπει να γίνουν, καθώς και «η έναρξη των διαπραγματεύσεων φέτος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ».

Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην ΕΕ, σημείωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, και «με κάθε μέτρο που απελευθερώνει η Ουκρανία ανοίγει τον δρόμο της προς την ΕΕ».

Σάλος από τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Αμυνας

Σε μια δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις προχώρησε ο Βρετανός υπουργός Γκραντ Σαπς, ζητώντας «περισσότερες βρετανικές αμυντικές εταιρείες να δημιουργήσουν εργοστάσια στην Ουκρανία», ενώ άφησε να εννοηθεί πως η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών θα μεταφερθεί «πιο κοντά, και ουσιαστικά στην Ουκρανία».

Ο Σαπς είπε ότι είχε συνομιλίες με διοικητές του βρετανικού στρατού σχετικά με τη μεταφορά του επίσημου προγράμματος εκπαίδευσης υπό την ηγεσία της Βρετανίας στην Ουκρανία, αντί να υλοποιείται σε βάσεις στη Βρετανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Οπως πρόσθεσε, αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη δυτική Ουκρανία, όπου η Βρετανία μπορεί να κάνει «περισσότερα» από την απλή εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης στρατιωτικής παραγωγής εκεί.

Η ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα σήμαινε σημαντική κλιμάκωση αφού η Βρετανία θα είχε άμεση στρατιωτική συμμετοχή στη σύγκρουση.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, είπε ότι ήθελε να καταστήσει την κατάσταση «απόλυτα ξεκάθαρη» και ισχυρίστηκε πως «ο Σαπς δεν εννοούσε ότι Βρετανοί στρατιώτες θα σταθμεύουν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Το Ηνωμένο Βασίλειο εκπαιδεύει από καιρό Ουκρανούς στρατιώτες αλλά σε βρετανικό έδαφος», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο υπουργός Αμυνας στην πραγματικότητα εννοούσε ότι ίσως είναι πιθανό πως μια μέρα στο μέλλον θα μπορούσαμε να διεξάγουμε μέρος αυτής της εκπαίδευσης στην Ουκρανία». Αλλά αυτό είναι «κάτι μακροπρόθεσμο, όχι κάτι για εδώ και τώρα», πρόσθεσε.

Το Κίεβο προσπαθεί να προσελκύσει στρατιωτικές βιομηχανίες

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εγκαινίασε στο Κίεβο Διεθνές φόρουμ αφιερωμένο στην «αμυντική» βιομηχανία, για να προσελκύσει στρατιωτικές βιομηχανίες στη χώρα και να τη βοηθήσουν να «δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο» για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ουκρανία συγκέντρωσε στο Κίεβο 252 εταιρείες του «αμυντικού» τομέα από 30 χώρες.

«Ενδιαφερόμαστε να μεταφέρουμε στην Ουκρανία την παραγωγή του απαραίτητου εξοπλισμού για την άμυνά μας (...) και των προηγμένων αμυντικών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι στρατιώτες μας», επισήμανε ο Ζελένσκι, την ώρα που η Ρωσία προσπαθεί επίσης να ενισχύσει τις ικανότητές της παραγωγής όπλων.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «Συμμαχίας αμυντικών βιομηχανιών», στην οποία ήδη συμμετέχουν «13 εταιρείες», όπως διαβεβαίωσε. Επίσης, υποσχέθηκε ένα «ειδικό οικονομικό καθεστώς» για εταιρείες που θα εγκατασταθούν στην Ουκρανία.

Ανέφερε ότι θα συσταθεί «ένα ειδικό ταμείο για την άμυνα» με στόχο την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κυρίως «από τα έσοδα από τις πωλήσεις κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων».

Το ζήτημα της εγκατάστασης στην Ουκρανία αμυντικών βιομηχανιών είχε συζητηθεί και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, ενώ ήδη «δυτικοί» όμιλοι της πολεμικής βιομηχανίας έχουν ανακοινώσει μεταφορά της παραγωγής τους στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: Χωρίς δαπάνες για την Ουκρανία ο έκτακτος προϋπολογισμός

Το Σάββατο το αμερικανικό Κογκρέσο, μετά από πολυήμερα παζάρια Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων, ενέκρινε νομοσχέδιο για την έκτακτη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στον νόμο αυτό πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, διαβεβαίωσε ωστόσο τον Ουκρανό ομόλογό του ότι το Κίεβο θα λάβει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι το Κίεβο εργάζεται με τους Αμερικανούς εταίρους του «προκειμένου να διασφαλίσει πως η νέα απόφαση σχετικά με τον αμερικανικό προϋπολογισμό, που θα ληφθεί τις προσεχείς 45 ημέρες, θα περιλαμβάνει νέες χρηματοδοτήσεις ώστε να βοηθηθεί η Ουκρανία», ενώ «δεν θα επηρεαστούν κονδύλια που είχαν εγκριθεί προγενέστερα».

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει στο Κίεβο περίπου 110 δισ. δολάρια σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τον Φλεβάρη του 2022.

Εξάλλου, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως οι Ρεπουμπλικάνοι δεσμεύτηκαν να εγκρίνουν την επιπρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία, μέσω ξεχωριστής ψηφοφορίας.

Τα μέλη του Κογκρέσου πρέπει τώρα να εξετάσουν διακριτό νομοσχέδιο για τη νέα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 24 δισ. δολαρίων, που έχει ζητήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Μια ομάδα Ρεπουμπλικανών που υποστηρίζουν τον πρώην Πρόεδρο Ντ. Τραμπ αρνούνται να αποδεσμεύσουν οποιαδήποτε νέα βοήθεια για το Κίεβο, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν για τη «διαχείριση» της μετανάστευσης.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα κουραστούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση, εκτίμησε το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας τις παραπάνω εξελίξεις στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ανοικοδόμηση των κατακτημένων εδαφών ανακοίνωσε ο Πούτιν

Στην πρώτη επέτειο προσάρτησης στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δεσμεύτηκε για την ανοικοδόμησή τους.

«Σχολεία, νοσοκομεία, κτίρια κατοικιών και δρόμοι, μουσεία και μνημεία», που έχουν καταστραφεί, θα ανοικοδομηθούν και θα ανακατασκευαστούν, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Στις 30/9/2022 ο Πούτιν υπέγραψε τα έγγραφα με τα οποία οι ουκρανικές επαρχίες προσαρτήθηκαν στη Ρωσία και την ανακήρυξε «Μέρα της Επανένωσης».

Ωστόσο η Ρωσία εξακολουθεί να μην ελέγχει πλήρως αυτές τις τέσσερις επαρχίες και τους τελευταίους μήνες το Κίεβο διεξάγει αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών.

Με αφορμή την επέτειο ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι «περισσότερες νέες περιοχές θα ενταχθούν στη Ρωσία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που δείχνει τους κινδύνους επέκτασης της σύγκρουσης, η Ρουμανία ανέφερε το Σάββατο πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου της στη διάρκεια νυχτερινών ρωσικών πληγμάτων εναντίον ουκρανικών υποδομών στην περιοχή του Δούναβη.

«Μετά τον εντοπισμό ομάδων drones που κατευθύνονταν στο ουκρανικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, οι κάτοικοι των πόλεων Τούλτσα και Γκαλάτσι τέθηκαν σε συναγερμό», σύμφωνα με το ρουμανικό υπουργείο Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ