Τρίτη 3 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Αποστολή του ΟΗΕ έφτασε στον θύλακα

...την ώρα που σχεδόν το σύνολο του αρμενικού πληθυσμού έχει πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς

Αποστολή του ΟΗΕ έφθασε την Κυριακή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν, την ώρα ωστόσο που η μεγάλη πλειοψηφία του τοπικού αρμενικού πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τον θύλακα μετά την ανακατάληψή του από το Μπακού.

Εως την Κυριακή είχαν αποχωρήσει από τον θύλακα τουλάχιστον 100.500 Αρμένιοι πρόσφυγες, καταφεύγοντας στην Αρμενία, από τους συνολικά περίπου 120.000 κατοίκους του.

Εκπρόσωπος της αζέρικης προεδρίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έφτασε η αποστολή του ΟΗΕ, με κύρια αποστολή να αποτιμήσει τις «ανθρωπιστικές ανάγκες επιτόπου».

Η Γαλλία σχολίασε ότι «το Αζερμπαϊτζάν δέχθηκε να επιτρέψει την περιορισμένη αυτή πρόσβαση» στην αποστολή του ΟΗΕ, «μόνο αφού 100.000 Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγκάστηκαν να διαφύγουν στην Αρμενία υπό το συνένοχο βλέμμα της Ρωσίας».

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κ. Κολονά, μεταβαίνει σήμερα στην Αρμενία για να «επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Γαλλίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας». Εκεί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Ν. Πασινιάν, τον ομόλογό της, Αρ. Μιρζογιάν, και με Αρμένιους πρόσφυγες. Οπως αναφέρεται, θα εξετάσει «μαζί με τις αρμενικές αρχές συγκεκριμένους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς».

Το Παρίσι ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα μια έκτακτη οικονομική βοήθεια προς το Γερεβάν, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ.

Η δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πασινιάν, δηλώντας ότι «η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Αρμενίας στην παροχή βοήθειας για τους εκτοπισμένους». Η ίδια ανακοίνωσε ότι η ΕΕ ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, κινητοποιώντας ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 5,2 εκατ. ευρώ. «Ο επίτροπος Γιάνες Λέναρσιτς θα ταξιδέψει για να εκτιμήσει περαιτέρω ανάγκες την Παρασκευή», πρόσθεσε.

Η Αρμενία είχε ζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τους πρόσφυγες. Το Γερεβάν έχει ζητήσει από την ΕΕ προσωρινά καταλύματα και ιατρικές προμήθειες, ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς η οργάνωση της υποδοχής των προσφύγων διεξάγεται με δυσκολία, το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία.

Επιπλέον, χιλιάδες Αρμένιοι, ταξιδεύοντας από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν τη «συνενοχή» της ΕΕ μετά τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο μεταξύ, ένας Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε το Σάββατο από σκοπευτή που είχε στήσει ενέδρα από τις θέσεις των αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σύνορα των δύο χωρών, ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν που διαψεύστηκε αμέσως από το Γερεβάν.

Η Αρμενία ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης της σκοτώθηκε χθες και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, όταν το όχημά τους δέχθηκε πυρά από αζέρικες δυνάμεις στη μεθόριο.

Χτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, μια μεικτή περίπολος Ρώσων και Αζέρων δέχτηκε πυρά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, «από ένα άγνωστο άτομο που χρησιμοποιούσε όπλο ελεύθερου σκοπευτή», χωρίς να υπάρξουν θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ