Τρίτη 3 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Νέα τροφή σε διεργασίες εντός και εκτός συνόρων στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας»

Το PKK ανέλαβε την ευθύνη - Η Αγκυρα προχώρησε σε στρατιωτικά πλήγματα και στο βόρειο Ιράκ

Από τη στιγμή της έκρηξης έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Από τη στιγμή της έκρηξης έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Νέα τροφή σε διεργασίες και παζάρια εντός και εκτός συνόρων στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» έδωσε η επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην Αγκυρα, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, πολύ κοντά στο Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, δύο άτομα με ένα επιβατηγό αυτοκίνητο - το οποίο σύμφωνα με τις αρχές είχε κλαπεί και ο ιδιοκτήτης του δολοφονήθηκε - προσέγγισαν την είσοδο του υπουργείου. Ο ένας επιβάτης βγήκε από το αυτοκίνητο οπλισμένος και ανατινάχθηκε όταν προσέγγισε την είσοδο, ενώ ο άλλος σκοτώθηκε μετά από ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε με την αστυνομία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλλά χωρίς σοβαρό κίνδυνο.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το PKK, επισημαίνοντας ότι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ενέργεια να γίνει «την ημέρα των εγκαινίων της Βουλής, πολύ κοντά στη Βουλή, ενάντια σε ένα κέντρο σφαγής και βασανιστηρίων».

Στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» που ακολούθησαν, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δεκάδων ατόμων, μεταξύ άλλων σε Κωνσταντινούπολη και Κιρκλαρελί, στοχοποιώντας άτομα που φέρεται να συμμετείχαν στη «συλλογή βοήθειας για κρατούμενα ή καταδικασμένα μέλη του PKK και στη δημιουργία ασφαλών σπιτιών για αυτά».

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και αξιωματούχοι του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται αντιμέτωπο ξανά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης της δράσης του, εξαιτίας κατηγοριών για «σχέσεις με την τρομοκρατία».

Επιπλέον, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής βομβαρδισμούς κατά θέσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, καταστράφηκαν 20 στόχοι του PKK, σε βάσεις του σε Γκάρα, Χακούρκ, Μετίνα και Καντίλ.

Το απόγευμα της Κυριακής η Βουλή ξεκίνησε κανονικά τις συνεδριάσεις, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, να διαμηνύει ότι «οι κακούργοι που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών δεν πέτυχαν τους σκοπούς τους και δεν θα τους επιτύχουν ποτέ».

Τα γεγονότα στην Αγκυρα καταδίκασε το ΝΑΤΟ, με τον γγ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να δηλώνει πως η λυκοσυμμαχία «στέκεται αλληλέγγυα με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Την αλληλεγγύη του στην Τουρκία εξέφρασε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που δήλωσε «σοκαρισμένος από την τρομοκρατική επίθεση».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον - με φόντο τα «αντιτρομοκρατικά» παζάρια με την Αγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - επιβεβαίωσε «για άλλη μια φορά τη δέσμευσή μας για μακροχρόνια συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκίας» διαμήνυσε η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων κυβερνήσεων της ΕΕ, το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε «την τρομοκρατική επίθεση» και εξέφρασε «αλληλεγγύη στον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας».

ΕΕ - Τουρκία: «Σημαντικές συναντήσεις» μέσα στο επόμενο δίμηνο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αναμοχλεύτηκε και η συζήτηση για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.

Στη συνεδρίαση της τουρκικής Βουλής, ο Ρ. Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την ΕΕ που μας έκανε να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια (...) Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην ΕΕ, όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους». Μεταξύ άλλων κατέληξε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να ανεχθεί «νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Φ. Καϊμακτζί, δήλωσε ότι παράγοντες όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η διεξαγωγή εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα, η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και η διαδικασία «πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού» έχουν δημιουργήσει μια νέα ευκαιρία αναζωογόνησης στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν εκείνοι που κάνουν το λάθος να μην αναφέρονται στην Τουρκία» όταν συζητιέται η διεύρυνση της ΕΕ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η υποψήφια χώρα της οποίας η ένταξη είναι πιο πολύτιμη είναι η Τουρκία. Το να μην το βλέπουμε αυτό είναι πραγματικά έλλειψη οράματος και λαϊκισμός για την ΕΕ». Εκτίμησε δε ότι «μια αναζωογόνηση και ανάκαμψη στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ είναι πιθανή. Σημαντικές επισκέψεις και συναντήσεις προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο».

Ο Καϊμακτζί σημείωσε ότι στις συναντήσεις διαλόγου θα συζητηθούν τα θέματα της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ενωσης, της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων και της διευκόλυνσης των θεωρήσεων μέχρι να επιτευχθεί αυτό. Πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν η μετανάστευση και η ασφάλεια, καθώς και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η δε εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αννα Πισονέρο, δήλωσε στο «Αναντολού» ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για μια «εποικοδομητική σχέση για κοινή ευημερία και σταθερότητα», αλλά και ότι η ΕΕ «έχει στρατηγικό συμφέρον να συνεχίσει μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας υποστηρίζει ένα «σταθερό, ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ γνωστοποίησε ότι μετά από απόφαση της Συνόδου Κορυφής η Κομισιόν εργάζεται σε μια «έκθεση για την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας» που θα δημοσιευθεί μέσα στο φθινόπωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ