Τρίτη 3 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Δεν θα αγοράζει πλέον φυσικό αέριο από την «Gazprom»

Μεγάλο μέρος της Μολδαβίας δεν θα αγοράζει πλέον αέριο από το ρωσικό μονοπώλιο «Gazprom», δήλωσε χτες ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, αναφερόμενος σε τμήματά της που είναι υπό τον έλεγχο του Κισινάου και όχι σε αποσχισθείσες περιοχές, εννοώντας την Υπερδνειστερία.

Ο υπουργός είπε ότι η Μολδαβία μπορεί να αγοράζει φυσικό αέριο από Ευρωπαίους προμηθευτές σε καλύτερη τιμή από αυτή της «Gazprom». Η Μολδαβία σταμάτησε να αγοράζει φυσικό αέριο από την «Gazprom» τον Δεκέμβρη, χωρίς να είναι σαφές τότε πόσο μόνιμη θα ήταν η απόφαση.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι επαφές μεταξύ Μολδαβίας και «Gazprom» συνεχίζονται, καθώς η Μολδαβία χρωστάει χρήματα.

Η Μολδαβία εξακολουθεί να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Υπερδνειστερία χρησιμοποιώντας το αέριο της «Gazprom». Ο Μολδαβός υπουργός δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι αυτό θα αλλάξει.

Η «Gazprom» εξακολουθεί να προμηθεύει με 5,7 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τη μέρα την Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα επαρχία της Μολδαβίας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Η «Gazprom» είπε ότι εξακολουθεί να λαμβάνει καθημερινά αιτήματα για φυσικό αέριο από τον διανομέα φυσικού αερίου της Μολδαβίας «Moldovagaz» και τα ικανοποιεί στέλνοντας καύσιμο μέσω Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ