Τρίτη 3 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΟΒΟ
Ενισχύεται με εκατοντάδες στρατιώτες η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR

Ενώ οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «άνευ προηγουμένου» κινητοποίηση σερβικών στρατευμάτων στα σύνορα

Από τις πρόσφατες συλλήψεις που έκανε η αστυνομία της Πρίστινας για τα γεγονότα στο Μπάνισκο

Copyright 2023 The Associated

Από τις πρόσφατες συλλήψεις που έκανε η αστυνομία της Πρίστινας για τα γεγονότα στο Μπάνισκο
Σε ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων προχωρά η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR στο Κόσοβο, με φόντο τον νέο γύρο έντασης, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο χωριό Μπάνισκο, όπου ένοπλοι Σέρβοι συγκρούστηκαν για ώρες με αστυνομικές δυνάμεις της Πρίστινας, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αστυνομικού και τουλάχιστον τεσσάρων από τους ενόπλους.

Μετά και από καταγγελίες της ηγεσίας του προτεκτοράτου ότι «το Κόσοβο δέχεται επίθεση», την Παρασκευή το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «εξουσιοδότησε την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης» στην περιοχή, ενώ την ίδια μέρα το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας μεταβίβασε τη διοίκηση ενός τάγματος στο ΝΑΤΟ.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία «θα αναπτύξει περίπου 200 στρατιωτικούς από το 1ο τάγμα του βασιλικού συντάγματος της πριγκίπισσας της Ουαλίας, που θα ενωθούν με άλλους 400 Βρετανούς στρατιωτικούς ήδη παρόντες στο Κόσοβο για γυμνάσια».

Πρόσθεσε δε ότι «θα ακολουθήσουν ενισχύσεις και από άλλες χώρες της Συμμαχίας».

Σε συγκέντρωση περισσότερων δυνάμεων στη μεθόριο με το Κόσοβο προχώρησε και η Σερβία, θέμα το οποίο συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλ. Βούτσιτς.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, ο Μπλίνκεν προέτρεψε το Βελιγράδι σε εκτόνωση της κατάστασης και χαρακτήρισε την «άνευ προηγουμένου συγκέντρωση» πυροβολικού και προσωπικού από τη Σερβία «μια πολύ αποσταθεροποιητική εξέλιξη».

Από τη μεριά του, ο Βούτσιτς είπε ότι «τα πράγματα στα οποία συμφωνήσαμε είναι η ανάγκη για αποκλιμάκωση», αλλά και ότι «απαιτείται μεγαλύτερος ρόλος της KFOR». Την ίδια στιγμή, ο Σέρβος ηγέτης είπε ότι απέρριψε «τιμωρητικά μέτρα» με τα οποία προειδοποίησε η Ουάσιγκτον το Βελιγράδι, λέγοντας στον Αμερικανό υπουργό ότι «είσαι υπερδύναμη και μπορείς να κάνεις ή να λες ό,τι θέλεις, αλλά είμαι εντελώς αντίθετος».

Χτες, ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Μ. Βούτσεβιτς, δήλωσε ότι «εάν ο σερβικός στρατός λάβει εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ανώτατο διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων, να εισέλθει στο Κόσοβο που αποτελεί έδαφος της Σερβίας, θα εκτελέσει τη διαταγή αποτελεσματικά, επαγγελματικά και με επιτυχία», προσθέτοντας ότι «ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση θα ενημερώσουμε προηγουμένως τη διοίκηση της KFOR» αλλά και ότι «τέτοια διαταγή δεν λάβαμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διαφύλαξη της ειρήνης και την αναζήτηση λύσης με πολιτικά μέσα».

Ο δε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Σερβίας, στρατηγός Μ. Μοϊσίλοβιτς, απέρριψε καταγγελίες της Πρίστινας ότι οι ένοπλοι Σέρβοι που προκάλεσαν τις συγκρούσεις στο Μπάνισκο εκπαιδεύτηκαν σε σερβική στρατιωτική βάση, ενώ ανέφερε ότι το Βελιγράδι μείωσε σημαντικά τη στρατιωτική δύναμη που διατηρεί κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο (από 8.350 στρατιώτες σε 4.500).

Πάντως, ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου, «Σερβική Λίστα», Μ. Ραντοΐσιτς, αναγνώρισε ουσιαστικά εμπλοκή στα πρόσφατα γεγονότα. Μέσω επιστολής του δικηγόρου του, ανέφερε ότι ήρθε στο Κόσοβο «για να ενθαρρύνει τον σερβικό λαό να αντισταθεί στο τρομοκρατικό καθεστώς του (Κοσοβάρου πρωθυπουργού) Κούρτι» και ότι ετοίμασε «προσωπικά υλικοτεχνική υποστήριξη για την άμυνα του σερβικού λαού», υποστηρίζοντας κατά τ' άλλα ότι δεν είχε ενημερώσει τις σερβικές αρχές για τις δραστηριότητές του ούτε έλαβε βοήθεια από αυτές. Χαρακτήρισε μάλιστα «ήρωες» τους Σέρβους ενόπλους που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις της Πρίστινας.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ, Αντρέας Μικαέλις, έκανε λόγο για «άλλη μια πυριτιδαποθήκη στην Ευρώπη» και έναν κίνδυνο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ