Τρίτη 3 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Πρώτο κόμμα το «φιλορωσικό» κόμμα του Φίτσο

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SMER-SSD του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές το Σάββατο στη Σλοβακία και χτες έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της χώρας, Ζουσάνα Τσαπούτοβα.

Αναλυτικά, το SMER-SSD πήρε το 23,37% των ψήφων και 42 έδρες, το φιλελεύθερο Προοδευτική Σλοβακία (PS) το 18% και 32 έδρες, το σοσιαλδημοκρατικό HLAS (Φωνή) 14,7% και 27 έδρες. Αλλα τέσσερα κόμματα ξεπέρασαν το όριο του 5% και εισέρχονται στο κοινοβούλιο.

Καθοριστική θα είναι η στάση του κόμματος HLAS, του πρώην πρωθυπουργού Π. Πελεγκρίνι, το οποίο δημιουργήθηκε το 2020 μετά από διάσπαση του SMER-SSD. Το HLAS θα μπορούσε είτε να σχηματίσει κυβέρνηση με το SMER είτε να επιδιώξει έναν πιο «φιλοδυτικό συνασπισμό» με άλλα κόμματα, ενδεχομένως αναλαμβάνοντας και πρωθυπουργική θέση.

Ολο το προηγούμενο διάστημα ο Φίτσο υποστήριζε πως θα σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αναφέροντας ότι έτσι «μόνο παρατείνεται η σύγκρουση» και υποσχέθηκε να αγωνιστεί ενάντια στις «κυρώσεις που βλάπτουν την ΕΕ περισσότερο παρά τη Ρωσία».

Χτες, μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της χώρας, ο Φίτσο ανακοίνωσε ότι έχει στη διάθεσή του προθεσμία δύο εβδομάδων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν θα είναι εύκολη διαδικασία αλλά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας κατηγόρησε χτες τη Ρωσία για ανάμειξη στις εκλογές και κάλεσε αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας για να διαμαρτυρηθεί για δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR), Σ. Ναρίσκιν. Κατηγορεί τον Ναρίσκιν για ψευδή σχόλια την παραμονή των βουλευτικών εκλογών, «θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα των ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στη Σλοβακία».

Τη νίκη του Φίτσο έσπευσε να χαιρετίσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, εκφράζοντας ικανοποίηση που θα συνεργαστεί με έναν «πατριώτη».

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει την Παρασκευή βέβαιος ότι τόσο η Πολωνία όσο και η Σλοβακία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία μετά τις επικείμενες εκλογές, παρά τη «σκληρή ρητορική» προς το Κίεβο.

Εκλογές σε δυο βδομάδες και στην Πολωνία

Η Πολωνία, η οποία εκλέγει νέο κοινοβούλιο στις 15 Οκτώβρη, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι δεν θα συμφωνούσε πλέον σε νέες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, αλλά θα επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση των δικών της ένοπλων δυνάμεων με στόχο να γίνουν οι ισχυρότερες στην Ευρώπη.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ουκρανία και η Πολωνία θα βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Την Κυριακή εκατοντάδες χιλιάδες από όλη την Πολωνία διαδήλωσαν στη Βαρσοβία, μετά από κάλεσμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της φιλελεύθερης Πολιτικής Πλατφόρμας (PO).

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές, αλλά μπορεί να δυσκολευτεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ