Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι ΗΠΑ εξετάζουν εξοπλισμό του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Ενώ αναμένονται συζητήσεις Πούτιν - Κιμ για στρατιωτική συνεργασία και προμήθεια της Μόσχας με πυρομαχικά

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Κίεβο

AFP or licensors

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Κίεβο
Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εξετάζουν να στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, την ώρα που η Μόσχα φαίνεται να στρέφεται προς τη Βόρεια Κορέα για την προμήθεια βλημάτων, καθώς τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, προετοιμάζονται για ένταση της σύγκρουσης.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο αξιωματούχους, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την έγκριση νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με πυρομαχικά διασποράς, προκειμένου να δώσει στο Κίεβο τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα πίσω από τις πρώτες γραμμές άμυνας των ρωσικών στρατευμάτων, στα κατεχόμενα εδάφη της ουκρανικής επικράτειας.

Εχοντας διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα των οβίδων διασποράς 155 χιλιοστών που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ εξετάζουν την παράδοση πυραύλων ATACMS (Army Tactical Missile Systems) με βεληνεκές 306 χλμ. ή/και GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) με βεληνεκές 72 χλμ. οι οποίοι θα φέρουν πυρομαχικά διασποράς.

Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ήδη οβίδες πυροβολικού 155 χιλιοστών, οι οποίες μπορούν να διασπείρουν έως και 48 βομβίδια σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων.

Οι πύραυλοι ATACMS έχουν τη δυνατότητα να φέρουν περίπου 300 τέτοια βομβίδια διασποράς, ενώ οι GMLRS έως και 404.

Οριστική απόφαση για παράδοση πυραύλων ATACMS ή GMLRS - ή και των δύο - δεν έχει ληφθεί, υπογραμμίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέταζε εδώ και μήνες το ενδεχόμενο παράδοσης πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία, καθώς υπήρχαν «ανησυχίες» ότι θα εκλαμβανόταν ως «υπερβολικά» εχθρική κίνηση εναντίον της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε και την παράδοση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου για τα άρματα μάχης «Abrams» που αναμένεται να φτάσουν μέσα στο φθινόπωρο, ενώ έχει προχωρήσει και σε αποστολές πυρομαχικών διασποράς.

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έχουν παραδώσει στο Κίεβο η Βρετανία και η Γαλλία (τους γαλλοβρετανικούς πυραύλους «Storm Shadow» / SCALP-EG).

Την ίδια στιγμή το Κίεβο συνεχίζει τις πιέσεις στη Γερμανία για να παραλάβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Taurus».

«Δεν καταλαβαίνω γιατί χάνουμε χρόνο», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, στην Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, κατά την προχτεσινή επίσκεψή της στο Κίεβο, προεξοφλώντας ουσιαστικά ότι η γερμανική κυβέρνηση θα σπάσει και αυτό το «ταμπού» και τελικά θα στείλει τους πυραύλους.

«Σεβόμαστε τις συζητήσεις και διαδικασίες σας στη γερμανική κυβέρνηση, αλλά εξ όσων γνωρίζουμε για τους πυραύλους "Taurus", δεν υπάρχει ούτε ένα επιχείρημα κατά», πρόσθεσε ο Κουλέμπα, την ώρα που το Κίεβο ζητά ακατάπαυστα περισσότερα ΝΑΤΟικά όπλα εν μέσω της αντεπίθεσής του που έχει αποφέρει μικρά εδαφικά κέρδη.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, είχε αναφερθεί νωρίτερα στην αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας, που σταματά την ουκρανική αντεπίθεση, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Παράλληλα, εξέφρασε δυσαρέσκεια για την επιβράδυνση της «δυτικής» στρατιωτικής βοήθειας και έκανε λόγο για καθυστερήσεις στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Αφού δεν έχουμε αεροπορικές δυνάμεις και η Ρωσία έχει, μας εμποδίζουν από αέρος. Σταματούν την αντεπίθεσή μας», τόνισε.

Ο Ζελένσκι τόνισε για άλλη μια φορά ότι αν η «Δύση» παραδώσει πιο γρήγορα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία καθιστούν εφικτά πλήγματα κατά ρωσικών θέσεων στα μετόπισθεν και κατά της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, ο ουκρανικός στρατός θα προχωρήσει επίσης πιο γρήγορα.

Ο Κιμ έφτασε στη Ρωσία - Αναμένεται συνάντηση με τον Πούτιν

Στο άλλο στρατόπεδο, η Ρωσία ενισχύει τις συμμαχίες της και αναζητά να προμηθευτεί πυρομαχικά για τις μεγάλες ανάγκες του πολέμου.

Χτες τα ξημερώματα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έφτασε με τεθωρακισμένο τρένο στη Ρωσία.

Πηγή δήλωσε στο «Ρόιτερς» πως, φθάνοντας στη Ρωσία, ο Κιμ βγήκε από το τρένο του για να συναντήσει τοπικούς αξιωματούχους στον ρωσικό μεθοριακό σταθμό του Χάσαν - στα σύνορα Ρωσίας, Κίνας, Β. Κορέας - πριν συνεχίσει το ταξίδι του για το Βλαδιβοστόκ, όπου διεξάγεται αυτές τις μέρες το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε χτες ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ενώ στις συνομιλίες αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, υπογράμμισε ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα δεν ενδιαφέρονται για τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον εναντίον της πώλησης όπλων από την Πιονγιάνγκ στη Μόσχα.

«Στις σχέσεις με τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι τα συμφέροντα των χωρών μας, όχι οι προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον», είπε.

Η εμβάθυνση της στρατιωτικής, οικονομικής και γεωπολιτικής συνεργασίας βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών. Η στρατιωτική συνεργασία είχε συζητηθεί και κατά τη διήμερη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας στην Πιονγιάνγκ τον Ιούλη, ενώ πρόσφατα ο Σόιγκου είπε πως οι δύο χώρες θα συζητήσουν την πιθανότητα να διοργανώσουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

Οι ΗΠΑ απειλούν με περαιτέρω κυρώσεις κατά της Β. Κορέας

Πριν από την άφιξη του Κιμ στη Ρωσία, το αμερικανικό Πεντάγωνο επανέλαβε τις «ανησυχίες» των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο η Βόρεια Κορέα «να παράσχει κάθε είδους πυρομαχικά ή υλική υποστήριξη στη Ρωσία, για την υποστήριξη του πολέμου της κατά της Ουκρανίας».

Εδώ και μέρες εκφράζονται «ανησυχίες» από τη Δύση ότι η Πιονγιάνγκ ενδέχεται να παράσχει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού, ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και πυρομαχικών για μικρά όπλα.

Υπάρχουν επίσης φόβοι τι θα μπορούσε να προσφέρει η Μόσχα σε αντάλλαγμα. Ο Κιμ φέρεται να επιδιώκει την εξασφάλιση ρωσικής τεχνολογίας όσον αφορά τους δορυφόρους και τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε τη Δευτέρα ότι οποιαδήποτε συμφωνία όπλων ή στρατιωτική υποστήριξη για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα παραβίαζε μια σειρά από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας χωρίς δισταγμό.

«Εμείς, φυσικά, εντείναμε τις κυρώσεις μας σε βάρος οντοτήτων που χρηματοδοτούν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις κυρώσεις αυτές και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε νέες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Μίλερ.

Στο μεταξύ, στο ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας στις ΗΠΑ μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024, αναφέρθηκε χτες ο Βλ. Πούτιν, εκτιμώντας ότι «είναι απίθανο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές όποιος και αν είναι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί τη Μόσχα μόνιμο εχθρό». Ωστόσο «χαιρέτισε» τη δήλωση του Ντ. Τραμπ ότι μπορεί να λύσει την «ουκρανική κρίση».

Παράλληλα, για τη δίωξη του Τραμπ είπε ότι έχει «πολιτικά κίνητρα» και «αυτό είναι καλό για τη Ρωσία. Αυτό δείχνει πόσο σάπιο είναι το σύστημα των ΗΠΑ».

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας βρίσκονται σε «πρωτοφανές επίπεδο», τόνισε ακόμη ο Ρώσος Πρόεδρος. «Η Ρωσία και η Κίνα ενδέχεται να φτάσουν τον εμπορικό τζίρο των 200 δισ. δολαρίων φέτος», πρόσθεσε, ενώ ισχυρίστηκε ότι «η Ρωσία και η Κίνα δεν δημιουργούν στρατιωτικές συμμαχίες».

Ο Πούτιν καλεί το Κίεβο να ακυρώσει νόμο που απαγορεύει διαπραγματεύσεις

Η Ουκρανία δεν έχει σημειώσει αποτελέσματα στην αντεπίθεσή της και «υφίσταται βαριές απώλειες», δήλωσε χτες ο Βλ. Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι «μόλις η Ουκρανία βρεθεί κοντά στην εξάντληση των πόρων της, ίσως θελήσει να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες». «Η Ουκρανία πρέπει να ακυρώσει τον νόμο που απαγορεύει τις ειρηνευτικές συνομιλίες», συνέχισε, αναφερόμενος σε νόμο που απαγορεύει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσο στην ηγεσία της βρίσκεται ο ίδιος.

Επίσης, δήλωσε ότι η FSB συνέλαβε Ουκρανούς σαμποτέρ «που προσπαθούσαν να πλήξουν πυρηνικό σταθμό μας» λαμβάνοντας οδηγίες από τις βρετανικές υπηρεσίες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία χρειάζεται να προχωρήσει σε μια νέα υποχρεωτική επιστράτευση, ο Πούτιν δήλωσε ότι 1.000 - 1.500 Ρώσοι υπογράφουν εθελοντικά συμβόλαια για να καταταγούν στον στρατό κάθε μέρα και τους τελευταίους 6 - 7 μήνες, 270.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει συμβόλαια.

Ο Μασκ απέτρεψε ουκρανική επίθεση στην Κριμαία

Ο Ιλον Μασκ δήλωσε την Παρασκευή ότι εμπόδισε μια επίθεση της Ουκρανίας κατά μιας ναυτικής βάσης της Ρωσίας τον περασμένο χρόνο στην Κριμαία, επειδή απέρριψε το αίτημα του Κιέβου να αποκτήσει πρόσβαση στο ίντερνετ στη Μαύρη Θάλασσα μέσω Starlink.

«Λάβαμε επείγον αίτημα κυβερνητικών αρχών για την ενεργοποίηση του Starlink μέχρι τη Σεβαστούπολη. Ο προφανής στόχος ήταν η βύθιση του μεγαλύτερου μέρους του στόλου της Ρωσίας που σταθμεύει εκεί», έγραψε ο Μασκ στο Twitter (X).

Η υπηρεσία ίντερνετ μέσω του Starlink - μέσω της εταιρείας «SpaceX» του Μασκ - αναπτύχθηκε στην Ουκρανία λίγο μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φλεβάρη του 2022.

«Αν είχα δεχτεί το αίτημά τους, τότε η "SpaceX" θα ήταν καθαρά συνεργός σε έναν μεγάλο πόλεμο και στην κλιμάκωση της σύρραξης», δήλωσε ο Μασκ, απαντώντας σε απόσπασμα βιογραφίας του που πριν κυκλοφορήσει επίσημα, είχε δημοσιευτεί στην «Washington Post».

Στο απόσπασμα αναφέρεται ότι τον Σεπτέμβρη 2022, «ο ουκρανικός στρατός επιχειρούσε μυστική επίθεση κατά του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη, στέλνοντας έξι μικρά υποβρύχια drones γεμάτα εκρηκτικά, χρησιμοποιώντας το Starlink για την καθοδήγησή τους προς τον στόχο». Ο Μασκ φέρεται να είχε μιλήσει τότε «στον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ... ο οποίος τον είχε βεβαιώσει απερίφραστα ότι μία ουκρανική επίθεση κατά της Κριμαίας θα προκαλούσε πυρηνική απόκριση».

Ετσι, ο Μασκ «είπε μυστικά στους μηχανικούς του να απενεργοποιήσουν την κάλυψη περιοχής σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κριμαίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περισσότερα και πιο σύγχρονα όπλα θα παραδοθούν στα ρωσικά στρατεύματα(2024-05-02 00:00:00.0)
Για περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τη «Δύση» καλεί η Πολωνία(2024-01-04 00:00:00.0)
Στα σκαριά οι προετοιμασίες για μακροπρόθεσμη στρατιωτική κλιμάκωση(2023-08-15 00:00:00.0)
Η Βρετανία θα εξοπλίσει το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς(2023-05-12 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για νέο γύρο επιθετικότητας τους επόμενους μήνες(2023-02-02 00:00:00.0)
Η Πολωνία «στριμώχνει» τη Γερμανία με τις ανακοινώσεις για τα «Leopard»(2023-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ