Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Διεκδικήσεις για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη

Σε πλαίσιο αιτημάτων και διεκδίκησης για την προστασία των εργαζομένων, με μέτρα μεταξύ άλλων για το εισόδημα και το μεροκάματο, την προστασία στους χώρους δουλειάς κ.ά. κατέληξε η σύσκεψη που οργάνωσε χτες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με σωματεία και φορείς του νομού, παράλληλα με τη δράση για την ανακούφιση και αποκατάσταση των πληγέντων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε και η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των εργατικών σωματείων το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία, ενώ άμεσα θα συνεδριάσουν τα ΔΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την κλιμάκωση της πάλης και της διεκδίκησης.

Εισηγητικά, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής, εστιάζοντας μεταξύ άλλων και σε όσα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με πλήγμα στο μεροκάματο, με ανασφάλεια και με την εργοδοτική ασυδοσία, ως αποτέλεσμα των μέτρων της κυβέρνησης (π.χ. με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας).

Στο πλαίσιο αυτό, οι διεκδικήσεις των σωματείων περιλαμβάνουν και τα εξής:

-- Να διευκολυνθούν όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.

-- Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να σταματήσουν οι εργασίες στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι.

-- Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο, η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.ά. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους σωματείων και φορέων με τον Φ. Παπανικολάου, μέλος του ΔΣ του ΕΚ Λάρισας και του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, να μιλάει για τη μάχη που δίνεται η αλληλεγγύη να δεθεί με τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, σημείωσε τις ανυπολόγιστες ζημιές στα χωράφια, στα ζώα, στον εξοπλισμό και ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις και τα επόμενα χρόνια και σε άλλους κλάδους.

Ο Αχ. Σίμος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ και γραμματέας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες των καλλιτεχνών, αφού έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές σε μουσικά όργανα, στούντιο, εξοπλισμό αλλά και σε σπίτια.

Ο Κλ. Καλιάμπας, από το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σημείωσε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη διεκδίκηση αιτημάτων που αφορούν εργαζόμενους επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πλημμύρα και οι οποίοι θα βγουν σε αναστολή. «Δεν είναι δυνατόν», τόνισε, «να ζήσουν με τα 500 ευρώ του επιδόματος».

Στην υγειονομική κατάσταση και στην ανάγκη ενίσχυσης των υποστελεχωμένων μονάδων αναφέρθηκε ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τη μεταφορά ασθενών από αποκλεισμένες λόγω πλημμύρας περιοχές στα νοσοκομεία της πόλης.

Στη σύσκεψη μίλησαν επίσης εκπρόσωποι μαθητών, φοιτητών, συνταξιούχων, γονέων και κηδεμόνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ