Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πίσω από υποδείξεις για «ατομική ευθύνη» κρύβουν την κρατική «γύμνια» και στην Υγεία

Αποδεκατισμένα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, πολλές ζημιές και από την πλημμύρα | Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Ισοπεδωμένο το Κέντρο Υγείας Παλαμά
Ισοπεδωμένο το Κέντρο Υγείας Παλαμά
Ολο και μεγαλώνει η υγειονομική επιβάρυνση του λαού της Θεσσαλίας, με τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες να δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στο σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ετσι, τα υπάρχοντα προβλήματα πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τώρα πολλαπλασιάζονται, αφού ανάμεσα στις δομές που έχουν ισοπεδωθεί είναι και δομές Υγείας.

Αιτία γι' αυτήν την κατάσταση είναι η ούτως ή άλλως και πριν τις πλημμύρες ανεπαρκέστατη υγειονομική περίθαλψη και οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, που τώρα έρχονται με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα στην επιφάνεια, αφού από τη μία οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται και από την άλλη «μένουν πίσω» μια σειρά ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν.

Για παράδειγμα, με τον λαό να μαζεύει τα κομμάτια του και οικογένειες να έχουν χάσει τα πάντα είναι σοβαρό το πρόβλημα με ανθρώπους που αφήνουν στη μέση θεραπείες, δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους, αναβάλλουν εξετάσεις, χειρουργεία κ.λπ.

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η επίθεση στη ζωή και την υγεία του λαού και στη Θεσσαλία, από μια πολιτική που ζυγίζει τις ανάγκες του με τη λογική «κόστους - οφέλους», κλιμακώνεται.

Ετσι, σε μια περιοχή όπου τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ...νοσούν βαριά από την υποχρηματοδότηση, αποκλείοντας χιλιάδες ανθρώπους από ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες, οι μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες προσθέτουν και νέες ανάγκες, που όσο δεν καλύπτονται μετατρέπουν πόλεις και χωριά σε υγειονομικές βόμβες.

Τραγική η κατάσταση με τα πτώματα ζώων σε όλη την περιοχή
Τραγική η κατάσταση με τα πτώματα ζώων σε όλη την περιοχή
Ο πνιγμός ζώων, που είναι χιλιάδες και σε πολλά σημεία, τα λιμνάζοντα μολυσμένα νερά, η μόλυνση όμβριων υδάτων, τα ποτάμια που έγιναν λίμνες, τα έλη που δημιουργήθηκαν, η ύπαρξη κουνουπιών στην περιοχή και η άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας δημιουργούν μια αφόρητη κατάσταση, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Ηδη, 46 άτομα είχαν διαγνωστεί μέχρι χτες με γαστρεντερίτιδα στη Θεσσαλία και 6 απ' αυτούς νοσηλεύονται. Ανάμεσα στους 3 που έγινε μικροβιακή ανάλυση βρέθηκε το παθογόνο EPEC - σχετίζεται με συγκεκριμένο κολοβακτηρίδιο - και σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών, το οποίο είναι καλή κατάσταση.

Αλλοι 24 ασθενείς έχουν διαγνωστεί με λοίμωξη του αναπνευστικού, σύμφωνα με ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, η οποία παρέπεμψε όσους έχουν συμπτώματα εμπύρετης γαστρεντερίτιδας (εμετό, ναυτία, διάρροια και πυρετό), ή απλού κρυολογήματος, ή δερματικών εξανθημάτων, να επισκέπτονται τις κατά τόπους - αποδεκατισμένες - μονάδες Υγείας.

Πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλες σοβαρές ασθένειες στον πληθυσμό της περιοχής, πολλές εκ των οποίων μπορεί να εκδηλωθούν και πιο μακροπρόθεσμα. Το ψυχολογικό αποτύπωμα είναι επίσης έντονο, αφού άνθρωποι είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά και οριστικά.

«Ατομική ευθύνη» για κάθε νόσο

Η κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές κινούνται ξανά στην πεπατημένη της επίκλησης της «ατομικής ευθύνης», κάνοντας συστάσεις που δεν αποτελούν τίποτα άλλο από «οδηγίες προς ναυτιλλομένους». Ετσι, την ώρα που τα λασπόνερα παραμένουν, τα κουφάρια των ζώων δεν έχουν απομακρυνθεί, σε πόλεις και χωριά δεν υπάρχει πόσιμο νερό και σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται καν η αποκομιδή απορριμμάτων, οι κρατικές αρχές περιορίζονται σε συστάσεις τύπου «φροντίζουμε ώστε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού». Χαρακτηριστικό είναι το «αλαλούμ» σε σχέση με την απομάκρυνση των ψόφιων ζώων, με τις κρατικές υπηρεσίες και τις δημοτικές - περιφερειακές αρχές να πετάνε η μία το μπαλάκι στην άλλη.

Την ίδια ώρα δεν προχωράνε ουσιαστικά η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

Τα πράγματα δυσκολεύει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες μονάδες Υγείας σε όλη την περιοχή, αλλά και η αδυναμία πρόσβασης χιλιάδων ανθρώπων σε αυτές, λόγω των μεγάλων ζημιών στο οδικό δίκτυο. Ηδη αυτές τις μέρες άρρωστοι άνθρωποι και άλλοι που τραυματίστηκαν σε ατυχήματα δεν μπόρεσαν να φτάσουν ποτέ στα νοσοκομεία των πόλεων, ή ευπαθείς ομάδες μεταφέρονταν πάνω σε μπουλντόζες.

Ενδεικτικά είναι όσα καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θεσσαλίας: «Εχουμε διαπιστώσει ότι ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μια φορά βρίσκεται χωρίς συντονισμό και οργάνωση, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα και άμεσα τις ανάγκες του λαού από μια φυσική καταστροφή».

Και αναδεικνύει επιγραμματικά τα πιο φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας της Θεσσαλίας:

  • Το Νοσοκομείο Βόλου βρέθηκε χωρίς νερό για αρκετές μέρες, με αποκλεισμένη πρόσβαση από το μεγαλύτερο μέρος του νομού.
  • Το Κέντρο Υγείας Παλαμά είναι πλημμυρισμένο, χωρίς καν να έχει καθαριστεί, 5 μέρες μετά την πλημμύρα, στεγαζόμενο σε πρόχειρη, ανεπαρκή έως και επικίνδυνη υγειονομικά εγκατάσταση στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, μαζί με δεκάδες φιλοξενούμενους.
  • Το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό για 6 μέρες.
  • Σε όλα τα νοσοκομεία το ήδη εξαντλημένο και ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό δέχεται μεγάλη πίεση, με ενισχυμένη προσφορά και αυξημένους αριθμούς προσέλευσης και νοσηλειών.
  • Τα τακτικά χειρουργεία στα περισσότερα νοσοκομεία σταμάτησαν για μέρες, εξυπηρετώντας μόνο επείγοντα περιστατικά.
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης από υγειονομικούς

Από αυτήν τη σκοπιά οι πρωτοβουλίες και οι διεκδικήσεις που προβάλλουν από την πρώτη μέρα η ΟΕΝΓΕ και οι τοπικές Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ενώσεις Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή έχουν επικοινωνήσει με εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων, τις διοικήσεις των νοσοκομείων και της Υγειονομικής Περιφέρειας, με δημάρχους και την Πολιτική Προστασία, διατυπώνοντας αιτήματα, παρεμβαίνοντας επίμονα για να δοθούν λύσεις σε ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα έχουν προχωρήσει στη σύσταση υγειονομικών κλιμακίων που παρεμβαίνουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές.

Μόνο αντίβαρο σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση, οι γιατροί και οι άλλοι υγειονομικοί που με αυταπάρνηση καταθέτουν αυτές τις μέρες όλες τους τις δυνάμεις για να προστατεύσουν την υγεία του λαού.

Αυτές τις προσπάθειες χαιρετίζουν η ΕΙΝΚΥΝ Καρδίτσας, η ΕΙΝΚΥ Λάρισας, η ΕΙΝΚΥ Μαγνησίας, η ΕΙΝΚΥΝ Τρικάλων και ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝ Λάρισας.

Παράλληλα, ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή και αξιοποίηση της χρηματικής βοήθειας που έχει αποστείλει η ΟΕΝΓΕ μέσω της ΕΙΝΚΥΝ Καρδίτσας για τους πληγέντες πλημμυροπαθείς.

Επίσης, τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων ήδη έχουν επισκεφτεί και επικοινωνήσει με τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας της Θεσσαλίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα και τη συνολική κατάσταση που επικρατεί. Επιπλέον, έχουν επισκεφτεί χώρους φιλοξενίας απεγκλωβισμένων και αστέγων και έχουν ενημερωθεί για την υπάρχουσα κατάσταση.

Οι Ενώσεις Γιατρών Νοσοκομείων και ΚΥ συντάσσονται με τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ και απαιτούν μια σειρά άμεσων μέτρων, όπως κατεπείγουσες προσλήψεις σε νοσοκομεία, ΚΥ και ΕΚΑΒ. Επίσης, να εξασφαλιστούν Κινητές Μονάδες Υγείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού που δεν μπορεί να μετακινηθεί.

Να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν το ΚΥ Παλαμά. Αμεσα να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στρατιωτικού τύπου, για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας και τη διάθεση φαρμάκων σε όσους χρειάζονται, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ.

Απαιτούν επίσης την επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας, όπως και ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των πλημμυροπαθών για όσο διάστημα απαιτηθεί. Αμεσα και χωρίς καθυστέρηση να ενισχυθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υποστελεχωμένες δημόσιες μονάδες Υγείας, για να εξασφαλιστούν η αναγκαία παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών στην υγεία του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές για τη μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ