Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να σημάνει «κόκκινος συναγερμός» για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, των κομμάτων που κυβέρνησαν, περιφερειακών και δημοτικών αρχών που αφήνουν τον λαό απροστάτευτο γιατί θεωρούν κόστος, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση, ανέδειξε ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η Ελένη Τσιτσιρούδη, υποψήφια δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

«Πρέπει να σημάνει "κόκκινος συναγερμός" και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας! Η αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή μας χαρακτηρίζεται από την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με διασφαλισμένη χρηματοδότηση και ένα σαφές και σύντομο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αναγκαίων έργων, από καθυστερήσεις χρόνων ακόμα και για γνωστά και "ώριμα" έργα», σημείωσε ο Σ. Αβραμόπουλος.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της σύμβασης που υπογράφηκε μόλις τον Ιούλη του 2022 για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Λαχαναγοράς έναντι του ποσού των 19 εκατ. ευρώ, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε 31 εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) και το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 (ΥΜΕΠΕΡΑΑ). «Πρόκειται για έργο με βασικό ρόλο στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης και συνολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, το οποίο εκκρεμούσε για δεκαετίες και στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμο το 2025!», είπε.

Πρόσθεσε ότι και στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, μόλις πέρυσι «έτρεξε» ένα έργο καθαρισμού του Δενδροπόταμου και ρεμάτων που καταλήγουν σε αυτόν. Παρ' όλα αυτά, εκκρεμούν επιπλέον έργα διευθέτησης του Δενδροπόταμου και ρεμάτων, όπως του χειμάρρου «Ρέμα Μύλος», που ενώ είναι αναγκαία σήμερα, ο χρόνος υλοποίησής τους εξαρτάται από την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Υπογράμμισε ότι «το προηγούμενο διάστημα είχαμε στο επίκεντρο των διεκδικήσεων και προτάσεών μας όλα τα απαραίτητα έργα και υποδομές που λείπουν τώρα από την ΠΕ Θεσσαλονίκης. Οχι βεβαίως με τα στάνταρ του περιφερειάρχη και των άλλων δυνάμεων που έχουν τον λαό για τα λίγα. Αλλά με τους όρους της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης στον 21ο αιώνα, των μεγάλων δυνατοτήτων που υπάρχουν αν φύγει από τη μέση το κέρδος των λίγων».

Οι δυτικές συνοικίες έχουν μετατραπεί σε χαβούζα

Μιλώντας ειδικά για τις δυτικές συνοικίες, σημείωσε ότι «για δεκαετίες οι επιχειρηματικοί όμιλοι, συνολικά ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, αντιμετωπίζουν περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, μέσα σε αυτές και του δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, ως την "πίσω αυλή" της πόλης.

Τις έχουν μετατρέψει σε χαβούζα, σε χώρους ανεξέλεγκτης απόρριψης των αποβλήτων τους, επειδή έτσι μεγαλώνουν τα κέρδη τους. Κυβερνήσεις, διοικήσεις των δήμων και της Περιφέρειας, που υποστηρίζουν αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης, είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης τους. Είναι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση».

Μίλησε ακόμα για την ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα οι επεκτάσεις του μετρό προς τα δυτικά αλλά και ο δυτικός προαστιακός και δήλωσε την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην παράδοση της λειτουργίας του μετρό στους ιδιωτικούς ομίλους που θα επιφέρει και μεγαλύτερο κόστος για τον λαό.

Ειδική αναφορά έκανε στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του δυτικού παραλιακού μετώπου που επικαλούνται η κυβέρνηση και η διοίκηση της Περιφέρειας, τονίζοντας ότι πρόκειται για «κούφια λόγια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Οπως είπε, «οι ρυπογόνες βιομηχανίες παραμένουν στη θέση τους και δεν αντιμετωπίζεται η υποβάθμιση του Θερμαϊκού Κόλπου. Το δήθεν ενιαίο παραλιακό μέτωπο, στα δυτικά περιορίζεται σε μια διαδρομή με θέα τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Διαιωνίζεται η αναρχία στις χρήσεις γης, η γειτνίαση κατοικημένων περιοχών με βιομηχανίες, που μπορεί να αποβεί και μοιραία σε περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης. Οι όποιες θετικές παρεμβάσεις γίνονται με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού εμπορεύματος της πόλης, την παράδοση χώρων - φιλέτα σε επιχειρηματικούς ομίλους και όχι τις σύγχρονες ανάγκες σε πράσινο, αναψυχή, υποδομές μετακίνησης. Εμείς διεκδικούμε αναβάθμιση και αξιοποίηση προς όφελος του λαού σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, ιδιαίτερες παρεμβάσεις στο δυτικό παράκτιο μέτωπο που υποφέρει από τη διαχρονική αξιοποίησή του από το κεφάλαιο ως πίσω αυλή και χαβούζα, διεύρυνση του δημόσιου χώρου, απαλλοτριώσεις».

Τέλος, κάλεσε σε ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να δυναμώσει η πραγματική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα, για «να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από καλύτερες θέσεις ανακούφιση και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και στην Περιφέρειά μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ