Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
«Γολγοθάς» για δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες

Οι πληγέντες συνεχίζουν να δίνουν αγώνα για να ορθοποδήσουν, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από το κράτος

Στη Λάρισα μέλη του ΚΚΕ βοηθούν στο καθάρισμα των σπιτιών
Στη Λάρισα μέλη του ΚΚΕ βοηθούν στο καθάρισμα των σπιτιών
Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη Θεσσαλία συνεχίζουν να βιώνουν τον δικό τους «Γολγοθά», αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν, αφού η απίστευτη έκταση των καταστροφών αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο όσο υποχωρεί το νερό. Ακόμα κι αυτοί που γλίτωσαν από τα ορμητικά νερά νιώθουν πλέον να απειλείται η υγεία τους, καθώς τα χιλιάδες νεκρά ζώα που ήδη αποσυντίθενται, τα λιμνάζοντα νερά, η καταστροφή των δομών ύδρευσης, η απουσία πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, τα κουνούπια, συνιστούν μια υγειονομική βόμβα, με σοβαρό τον κίνδυνο να υπάρξει διάδοση μολυσματικών ασθενειών. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη εκδηλώθηκαν πάνω από 40 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, όπως και περιστατικά με εξανθήματα.

Ταυτόχρονα οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το εχθρικό κράτος, που αφού τους έπνιξε τώρα δεν τους διαθέτει τα αναγκαία μέσα για να απομακρύνουν τα νεκρά ζώα και αναγκάζονται να το κάνουν οι ίδιοι, με κίνδυνο της ζωής τους. Το ίδιο κινδυνεύουν και όσοι μέσα στα λασπόνερα προσπαθούν με τα λιγοστά εφόδια να ταΐσουν όσα ζώα τους έχουν απομείνει.

Την ίδια ώρα οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, ακόμα και στις πρωτεύουσες των νομών, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή για χιλιάδες ανθρώπους.

Τα νεκρά ζώα αναγκάζονται να τα συλλέξουν οι ίδιοι οι πλημμυροπαθείς αγρότες στην Καρδίτσα, στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές
Τα νεκρά ζώα αναγκάζονται να τα συλλέξουν οι ίδιοι οι πλημμυροπαθείς αγρότες στην Καρδίτσα, στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές
Πολλές περιοχές της Θεσσαλίας είναι αποκομμένες από τις μεγάλες ζημιές στις υποδομές, ενώ κομμένη είναι και η Εθνική οδός από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη.

Ο «Ριζοσπάστης» και το «902.gr» βρίσκονται καθημερινά στον πλημμυρισμένο Θεσσαλικό Κάμπο και ταυτόχρονα καταγράφουν το μεγαλείο της λαϊκής αλληλεγγύης και διεκδίκησης που αναπτύσσεται, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Πνιγμένες παραμένουν συνοικίες της Λάρισας

Αν και η στάθμη του Πηνειού ποταμού έπεσε σε πολλές συνοικίες της Λάρισας, τα νερά και οι λάσπες παραμένουν. Πρόκειται για τις συνοικίες του Αγίου Θωμά, της Νέας Σμύρνης και της περιοχής γύρω από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ).

Χθες, μετά τη συνάντηση με τη δημοτική αρχή (συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), η Συντονιστική Επιτροπή του Αγίου Θωμά και τα μέλη της ανέλαβαν τη διανομή μερίδων φαγητού που είχε προσφέρει όχι κάποιος φορέας του κράτους, αλλά ένα σουβλατζίδικο της περιοχής.

Ακόμα και η διαδικασία της διανομής ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ενδεικτική ενός κλίματος αλληλοϋποστήριξης, καθώς οικογένεια αρνήθηκε να πάρει φαγητό, λέγοντας ότι είχε ήδη εξασφαλίσει ό,τι χρειαζόταν, ενώ άλλη οικογένεια προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διανομή.

Ο «Ριζοσπάστης» ήταν παρών, μίλησε με πλημμυροπαθείς, ύστερα από πρόσκλησή τους μπήκε στα σπίτια τους και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής. Το νερό να φτάνει το ένα και ενάμιση μέτρο, ανάλογα με την τοποθεσία του σπιτιού, μετακινώντας και καταστρέφοντας ογκώδη έπιπλα και σκεύη, σπάζοντας τζάμια και πόρτες, πλημμυρίζοντας μποστάνια, αυλές, οικόπεδα.

Από την κουβέντα μαζί τους διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις σπίτια δεν πλημμύρισαν, τουλάχιστον στην αρχή απέξω, καθώς πολλοί κάτοικοι είχαν προλάβει και είχαν πάρει κάποια μέτρα (σακιά στις εισόδους των σπιτιών, σφράγισμα των πορτών με σιλικόνες, αφρούς πολυουρεθάνης κ.ά.). Ομως πλημμύρισαν από μέσα (!), καθώς έβγαιναν τα νερά από τα σιφόνια της αποχέτευσης μέσα στα σπίτια! Αποτέλεσμα ήταν πολλά σπίτια να έχουν γεμίσει λυματολάσπη, που αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την εμφάνιση μολύνσεων.

Πολλοί από τους πλημμυροπαθείς μάς είπαν πως όταν ξεκίνησε η πλημμύρα αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και επέστρεψαν σε αυτά χθες και προχθές. Και πάλι, σε αυτές τις δύο μέρες κανένας φορέας, θεσμός ή υπηρεσία του κράτους δεν εμφανίστηκε για να κάνει οτιδήποτε χρειάζεται.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στην περιοχή της Γιάννουλης, όπου η γέφυρα ακόμα έχει νερά, και έτσι για 6η μέρα παρέμενε αποκλεισμένη από την υπόλοιπη Λάρισα. Οσοι θέλουν να περάσουν από τη Λάρισα προς τη Γιάννουλη και τον Τύρναβο, επιβιβάζονται σε έναν τεράστιο φορτωτή.

Μέχρι και χθες παρέμενε αποκομμένος από τη Λάρισα ο δήμος Τεμπών, καθώς εξακολουθεί να είναι κλειστό το οδικό δίκτυο, ενώ υπάρχει διακοπή της υδροδότησης στους οικισμούς της Γυρτώνης και της Ιτέας.

Περιοδεία σε χωριά των Φαρσάλων πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Ρίζο Μαρούδα και Θανάση Χρηστίδη, μέλη της ΚΕ, και τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του Κόμματος. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Αποστόλης Αναγνώστου, υποψήφιος δήμαρχος Φαρσάλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας διαπίστωσαν τις μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, καταστήματα, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, υποδομές, ενώ συζήτησαν και με κατοίκους των χωριών. Σε πολύ δύσκολη κατάσταση είναι οι αγρότες της περιοχής, αφού τα νερά έπνιξαν τεράστιες καλλιεργούμενες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει άμεσα παραγωγή.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ανέδειξε τις ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών για την έλλειψη αναγκαίων υποδομών και κάλεσε τους κατοίκους να καταδικάσουν την επικίνδυνη πολιτική, να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς για πλήρη αποζημίωση, αποκατάσταση και υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Χωρίς πόσιμο νερό στον Βόλο

Στο μεταξύ, χωρίς νερό παρέμενε και χτες, για 8η συνεχόμενη μέρα, ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, ενώ συγχρόνως δεκάδες είναι τα χωριά του Πηλίου που στερούνται για πολλοστή μέρα το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και δεν έχουν οδική σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού, η σκόνη που καλύπτει την πόλη, το διαλυμένο οδικό δίκτυο και η δυσκολία πρόσβασης ακόμα σε αρκετές περιοχές αποτυπώνουν το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και το σπάσιμο πολλών χειμάρρων.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο αγώνας για χιλιάδες νοικοκυριά να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τη λάσπη που κάλυψε ολόκληρες συνοικίες γύρω από τον χείμαρρο Κραυσίδωνα, όπως το Παλιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, η Παπαδιαμάντη, ο Αγιος Παντελεήμονας και η Νεάπολη. Μέλη της ΚΝΕ βοηθούν την προσπάθεια αυτή, ενώ όταν βρέθηκε σε μια τέτοια γειτονιά ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, οι κάτοικοι τον αποδοκίμασαν, με τον ίδιο στον γνωστό ρόλο να πουλάει νταϊλίκι και χυδαιότητες. Την προκλητική παρουσία Μπέου κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, τονίζοντας πως αντί να απολογηθεί που άφησε τον Βόλο «απροστάτευτη πόλη» επί 8 χρόνια και «επί μέρες σε πλήρη εγκατάλειψη ολόκληρες γειτονιές που πνίγηκαν μέσα στο νερό και τη λάσπη, τολμάει να πιάνει στο στόμα του τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, βρίζοντας χυδαία και πουλώντας νταϊλίκι». Καλεί τα σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος να συνεχίσουν και να εντείνουν πολύμορφα την αλληλεγγύη στους πληγέντες, υπογραμμίζοντας ότι «το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Τα παραληρήματα του κ. Μπέου τα αφήνουμε για το σινάφι του!».

Με το πέρασμα των ημερών αποκαλύπτεται και το μέγεθος της καταστροφής, αφού έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές εκατοντάδες επιχειρήσεις από τη λάσπη, όπως ξενοδοχεία, εκθέσεις αυτοκινήτων, εταιρείες μεταφορών, μεγάλα καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης, σούπερ μάρκετ και χιλιάδες σπίτια.

Πλήρως κατεστραμμένο είναι το σχολικό συγκρότημα του 1ου, του 4ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και του 1ου Δημόσιου ΙΕΚ Βόλου. Οχι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και το εσωτερικό, με τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τα εργαστήρια.

Στο Πήλιο η κατάσταση είναι τραγική τόσο στα ανατολικά όσο και στα νότια, όπου είναι σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση σε Ζαγορά, Πουρί, Χορευτό, Μακρυρράχη, Μούρεσι, Ανήλιο, Αγιο Δημήτριο, Ξουρίχτι, Ανάληψη, καθώς έχουν πέσει γέφυρες και σε πολλά σημεία έχει χαθεί το οδόστρωμα. Στη Ζαγορά χθες έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους κατοίκους, που απαιτούν να αποκατασταθούν οι δρόμοι, για να σωθεί ό,τι γίνεται από τη σοδειά σε μήλα και άλλα προϊόντα.

Στο Νότιο Πήλιο αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση Μηλίνας - Τρίκερι και Βόλου - Μηλίνας, με την τοποθέτηση στρατιωτικής γέφυρας κοντά στα Καλά Νερά, αλλά είναι μεγάλες οι καταστροφές στο Μικρό, στον Πλατανιά και στον Κατηγιώργη, όπου ακόμα δεν υπάρχει οδική πρόσβαση.

Χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον Παγασητικό είναι ότι όλες οι ακτές είναι γεμάτες με τεράστιες ποσότητες φερτών υλών.

Ξεσπιτωμένες εκατοντάδες οικογένειες στα Τρίκαλα

Στον νομό Τρικάλων εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν ξεσπιτωμένες. Η στάθμη των νερών έχει κατέβει στη Φαρκαδόνα, από τα δύο και τα τρία μέτρα όπου έφτασαν, αλλά όχι τελείως. Οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε αντίσκηνα που στήθηκαν από τον στρατό και σε δομές, στο Κέντρο Υγείας, σε σχολεία. Δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και καθημερινά ανακύπτουν κι άλλα προβλήματα, όπως η έλλειψη σε φάρμακα και σε ζωοτροφές. Εντονη είναι η δυσοσμία από τα νεκρά ζώα, ενώ το νερό είναι ακατάλληλο για πόση αλλά και για προσωπική χρήση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ