Πέμπτη 2 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Περισσότερα και πιο σύγχρονα όπλα θα παραδοθούν στα ρωσικά στρατεύματα

Την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις καλούν να επισπευστούν οι «δυτικές» προμήθειες, αλλιώς θα χαθούν περισσότερα εδάφη

Russian Defense Ministry Press

Σε συνεχή αύξηση, επέκταση και «εκσυγχρονισμό» των οπλικών συστημάτων που ρίχνουν στο πεδίο της μάχης προχωρούν και τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» και εντείνοντας τους κινδύνους γενίκευσης του πολέμου.

Περισσότερα όπλα στις ρωσικές δυνάμεις για να κλιμακώσουν την επίθεση σε ανατολική και νότια Ουκρανία θα στείλει η Μόσχα προκειμένου να διατηρήσει και να επεκτείνει τα εδαφικά της κέρδη, ενώ στο Κίεβο έχουν αρχίσει να φτάνουν όπλα και πυρομαχικά από το αμερικανικό στρατιωτικό πακέτο - μαμούθ των 61 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε πρόσφατα, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η Κριμαία - που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014, αλλά διεθνώς αναγνωρίζεται ως ουκρανικό έδαφος - χτυπήθηκε με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, που εστάλησαν πρόσφατα στην Ουκρανία.

Σοϊγκού: Περισσότερα όπλα για τη «στρατιωτική επιχείρηση»

Εντολή να παραδοθούν άμεσα περισσότερα όπλα για τη «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού.

Οπως αναφέρει έκθεση που παρέδωσε στον Σοϊγκού ο Β. Γερασίμοφ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και υπεύθυνος για τη «στρατιωτική επιχείρηση», «για να διατηρηθεί ο απαιτούμενος ρυθμός της επίθεσης είναι απαραίτητο να αυξηθούν ο όγκος και η ποιότητα των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέχονται στα στρατεύματα».

Με την Ουκρανία να αντιμετωπίζει ελλείψεις σε στρατιωτικό εξοπλισμό και να εντείνει τις εκκλήσεις προς τη «Δύση» για παράδοση περισσότερων όπλων άμεσα, οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να προωθούνται κατά μήκος του νοτιοανατολικού μετώπου τις τελευταίες βδομάδες. Εχουν καταλάβει επιπλέον χωριά στην περιοχή του Ντονέτσκ και έχουν σταθεροποιήσει θέσεις τους στο Χάρκοβο.

Σύμφωνα με ουκρανικές και άλλες πληροφορίες, η Ρωσία αναμένεται να ξεκινήσει μια καλοκαιρινή επίθεση και βρίσκεται στη διαδικασία κινητοποίησης επιπλέον 100.000 στρατιωτών.

Χθες οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν το αρχηγείο της Επιχειρησιακής Διοίκησης Νότου της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, τα στρατεύματα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Ουκρανίας χτυπήθηκαν σε 112 περιοχές.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε για άλλη μια φορά ότι χρειάζεται «σημαντική επιτάχυνση» στις παραδόσεις όπλων. «Βασιζόμαστε πολύ στις έγκαιρες παραδόσεις από τις ΗΠΑ» και «αυτές οι προμήθειες πρέπει να γίνουν αισθητές, διαταράσσοντας την επιμελητεία των κατακτητών, κάνοντάς τους να φοβούνται να σταθούν οπουδήποτε στα κατεχόμενα εδάφη», είπε.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ακόμα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ τη Δευτέρα στο Κίεβο, ότι δεν τρέφει ελπίδες για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πριν το τέλος του πολέμου.

«Κατά την προσωπική μου άποψη, θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ μόνο μετά τη νίκη μας στον πόλεμο», είπε, προσθέτοντας: «Δεν πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θα μας δεχτεί ενόσω διαρκεί ο πόλεμος. Για ορισμένα μέλη είναι επικίνδυνο, άλλα το αντιμετωπίζουν απλώς με σκεπτικισμό».

«Με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS» τα πλήγματα στην Κριμαία

Τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία επιτέθηκε σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία με αμερικανικούς πυραύλους διατύπωσε προχθές το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Για τις ΗΠΑ η Κριμαία δεν θεωρείται ρωσικό έδαφος.

Στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο αναφέρει ότι «10 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 6 τακτικοί πύραυλοι ATACMS των ΗΠΑ και 2 κατευθυνόμενα αεροσκάφη Hammer από τη Γαλλία καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επλήγησαν 3 στρατιωτικές βάσεις τη νύχτα της Δευτέρας, προκαλώντας αρκετούς τραυματίες. Αρκετοί στρατιώτες φέρεται να τραυματίστηκαν εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε κατά τη διάρκεια επίθεσης σε θέση αεράμυνας κοντά στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη, σύμφωνα με τον ιστότοπο «Astra».

Ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, Σ. Αξιόνοφ, δήλωσε ότι μια πυραυλική επίθεση στο χωριό Ντόνσκε, κοντά στη Συμφερόπολη, αναχαιτίστηκε. Επέστησε όμως την προσοχή για υπολείμματα πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί.

Το αεροδρόμιο Τζανκόε στη βόρεια Κριμαία, στο οποίο σταθμεύουν μια μοίρα ελικοπτέρων και δυνάμεις αεράμυνας, δέχτηκε και πάλι πυρά. Σύμφωνα με αναφορές ΜΜΕ, τραυματίστηκαν εκεί 5 στρατιώτες.

Ο ιστότοπος «Astra» αναφέρει ότι 4 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μια επίθεση εναντίον στρατιωτικού στόχου στην περιοχή Χορνσομόρσκε στα βορειοδυτικά.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS ως μέρος του νέου πακέτου βοήθειας, ωστόσο η Ουάσιγκτον παρέδωσε ήδη μυστικά στο Κίεβο τους πυραύλους με βεληνεκές 300 χλμ. ήδη από τον Μάρτη, δήλωσε πρόσφατα Αμερικανός αξιωματούχος.

Πύραυλοι ATACMS αλλά με βεληνεκές 165 χλμ. είχαν παραδοθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η Συμφερόπολη βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χλμ. από τη γραμμή του μετώπου.

Ταυτόχρονα η Ουκρανία αυξάνει τις δαπάνες για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της με drones κατά 367 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ντ. Σμιχάλ, και «300.000 drones θα παραδοθούν φέτος στις δυνάμεις για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας».

Η Ουκρανία εκτόξευσε drones σε πολλές ρωσικές περιοχές μέσα σε λίγες ώρες μέχρι το πρωί της Τετάρτης, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι, αναφέροντας φωτιά στο διυλιστήριο πετρελαίου Ryazan.

Οι κυβερνήτες των ρωσικών περιοχών Κουρσκ και Βορονέζ, που συνορεύουν με την Ουκρανία, ανέφεραν επίσης επιθέσεις με drone στα εδάφη τους.

Επίθεση με κατευθυνόμενες βόμβες σε σιδηρόδρομο πραγματοποίησε χθες η Ρωσία στο Χάρκοβο, όπου αυξάνει τα χτυπήματα τους τελευταίους μήνες. Φέρεται ότι σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και ότι τραυματίστηκαν 9.

Η Ρωσία στοχεύει το σιδηροδρομικό δίκτυο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις αποστολές αμερικανικών όπλων, δήλωσε μια πηγή της υπηρεσίας πληροφοριών του Κιέβου. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι η Μόσχα θα εντείνει τις επιθέσεις σε κέντρα επιμελητείας.

Τη Δευτέρα η Ρωσία εκτόξευσε πυρομαχικά διασποράς μεταξύ των πυραύλων που χρησιμοποίησε στις επιθέσεις κατά της Οδησσού, ανέφεραν ουκρανικές πηγές. Μεταλλικά θραύσματα βρέθηκαν σε ακτίνα 1,5 χλμ. από το σημείο πρόσκρουσης, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου των δημόσιων εισαγγελέων της Ουκρανίας. Βίντεο δείχνει τις εκρήξεις που προκάλεσε βαλλιστικός πύραυλος «Iskander», εξαιτίας των οποίων σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 30. Χθες σκοτώθηκαν από πυραυλική επίθεση άλλοι 3.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν υπογράψει τη διεθνή Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρομαχικών διασποράς και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν τέτοια πυρομαχικά.

Εσθονία: Κατηγορεί τη Ρωσία για παρεμβολές στον εναέριο χώρο

Η Εσθονία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει τους κανόνες για τον διεθνή εναέριο χώρο, παρεμβαλλόμενη στο σύστημα GPS, με τον ΥΠΕΞ της να δηλώνει ότι θα εγείρει το θέμα στους «συμμάχους» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η «Finnair» ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως αναστέλλει προσωρινά τις πτήσεις της στο Τάρτου της ανατολικής Εσθονίας για έναν μήνα, λόγω συνεχιζόμενων παρεμβολών στο GPS που εμπόδισαν δύο πτήσεις να προσγειωθούν.

Η φινλανδική αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι δεν γνωρίζει από πού προήλθε η παρεμβολή, όμως στο παρελθόν έχει αναφέρει παρόμοια προβλήματα κοντά στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ και στα ανατολικά σύνορα Φινλανδίας - Ρωσίας.

«Οι παρεμβολές στο GPS στον εσθονικό εναέριο χώρο από τη Ρωσία έχουν επηρεάσει την Πολιτική Αεροπορία στην περιοχή μας. Η Ρωσία παραβιάζει διεθνείς κανόνες», ανέφερε ο Εσθονός ΥΠΕΞ Μ. Τσάκνα.

Νωρίτερα η Γερμανία ανέφερε ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται πίσω από προβλήματα που επηρεάζουν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή της Βαλτικής, «δείχνοντας» επίσης το Καλίνινγκραντ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ