Τρίτη 11 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
«Συστάσεις» του Μπάιντεν στο Πεκίνο «να είναι προσεκτικό»

Στο επίκεντρο των «προειδοποιήσεων» η «στρατηγική» σχέση Κίνας - Ρωσίας

Από τις συνομιλίες της Τζ. Γέλεν και της αμερικανικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους της κινεζικής ηγεσίας κατά την επίσκεψη στο Πεκίνο

Copyright 2023 The Associated

Από τις συνομιλίες της Τζ. Γέλεν και της αμερικανικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους της κινεζικής ηγεσίας κατά την επίσκεψη στο Πεκίνο
«Προειδοποιήσεις» προς το Πεκίνο - ιδιαίτερα ως προς το σκέλος των σχέσεων της Κίνας με τη Ρωσία - διατύπωσε δημόσια ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλώντας στο CNN, με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε όλα τα μέτωπα, όπως και τις εξελίξεις στη «στρατηγική» σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι η Κίνα θέλει να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία και στρατιωτική ισχύ στον πλανήτη, αλλά - υποστήριξε - «υπάρχει ένας τρόπος να λυθεί» αυτό το ζήτημα: «Να διαμορφωθεί μια σχέση εργασίας με την Κίνα που θα ωφελήσει και εκείνους και εμάς».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, για την αναβάθμιση των ρωσο-κινεζικών σχέσεων, ο Μπάιντεν κάλεσε τον Σι και του είπε: «Από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, 600 αμερικανικοί όμιλοι αποσύρθηκαν από τη Ρωσία. Και εσείς μου είπατε ότι η οικονομία σας εξαρτάται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αρα, να προσέχετε. Να προσέχετε. Δεν πρόκειται για απειλή. Πρόκειται για διαπίστωση».

Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδραση του Κινέζου Προέδρου, ο Μπάιντεν απάντησε ότι «άκουσε και δεν διαφώνησε. Και, αν προσέξετε, δεν έχει πάει πλήρως με τη Ρωσία. Επομένως, νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να βρεθεί άκρη».

Τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και τη σημαντική αλληλεξάρτηση σημαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων των δύο πλευρών, αποτύπωσαν στο μεταξύ οι επαφές που είχε στην Κίνα η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Αποτιμώντας την επίσκεψή της, έκανε λόγο για ένα «βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειές μας να θεμελιώσουμε τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας σε πιο στέρεες βάσεις».

Διατυπώνοντας ευχολόγια για ...δίκαιη «μοιρασιά» της «παγκόσμιας ευημερίας» μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, μίλησε μεταξύ άλλων για «την υποχρέωση που έχουν τα δύο έθνη να διαχειρίζονται αυτήν τη σχέση με υπεύθυνο τρόπο: Να βρουν τρόπο να συμβιώσουν και να μοιραστούν την παγκόσμια ευημερία», προσθέτοντας ότι «ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος ώστε και οι δυο χώρες μας να μπορέσουν να ευημερήσουν».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, στις συναντήσεις της εξέφρασε «τις ανησυχίες μου όσον αφορά την πρόσφατη αναζωπύρωση των εξαναγκαστικών μέτρων σε βάρος αμερικανικών εταιρειών» και, φυσικά, υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον για τους περιορισμούς των ΗΠΑ στην εξαγωγή ημιαγωγών για τον εφοδιασμό κινεζικών εταιρειών. «Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι ενέργειές μας έχουν κίνητρο (...) ανησυχίες σχετικές με την εθνική μας ασφάλεια. Δεν τις χρησιμοποιούμε για να αποκτήσουμε οικονομικό πλεονέκτημα», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι παραμονές της επίσκεψης Γέλεν, με την ίδια ακριβώς επίκληση, σε λόγους «εθνικής ασφάλειας», το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή ελέγχου εξαγωγών σε κρίσιμα μέταλλα (γάλλιο και γερμάνιο) που χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στη βιομηχανία των ημιαγωγών και σε άλλες σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές.

Στην Κίνα η πρόεδρος της ρωσικής Ανω Βουλής

Στο μεταξύ, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας Κίνας - Ρωσίας, για τη διαμόρφωση μιας «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης συνεργασίας», υποδεχόμενος στο Πεκίνο την Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Ανω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου).

Από την πλευρά της η Ματβιένκο δήλωσε πως «μπορούμε να υπολογίζουμε ότι θα ακουμπήσουμε στον σταθερό και αξιόπιστο ώμο ενός φίλου, στην Κίνα».

Κατά τ' άλλα, σήμερα αναμένεται στην Ταϊβάν ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Παραγουάης Σαντιάγο Πένια, ο οποίος θα συναντήσει μεταξύ άλλων και την «σπουδαία φίλη» - όπως την χαρακτήρισε - Τσάι Ινγκ-γουέν, Πρόεδρο της νήσου.

Η Παραγουάη είναι η τελευταία χώρα της Νότιας Αμερικής που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, μετά και την επιλογή της κυβέρνησης της Ονδούρας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Κίνα, προσδοκώντας οφέλη από μια ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με το Πεκίνο.

Β. Κορέα: Αντιδράσεις για αμερικανικά υποβρύχια και κατασκοπευτικά αεροσκάφη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την αντίδραση της Βόρειας Κορέας για την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν υποβρύχιο που φέρει πυραύλους με πυρηνική γόμωση στην περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου εξέφρασε εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Αμυνας, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ ότι επιδίδονται σε «απροκάλυπτο πυρηνικό εκβιασμό».

Ο ίδιος δήλωσε και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να καταρρίψει αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη εφόσον παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι ΗΠΑ έχουν «εντείνει τις κατασκοπευτικές τους δραστηριότητες πάνω από το επίπεδο του πολέμου», ενώ έκανε λόγο για «προκλητικές» πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών που συγκέντρωναν στοιχεία για οκτώ συνεχείς μέρες μέσα στον Ιούλιο. Σε σχετική ανακοίνωση η Πιονγιάνγκ προειδοποιεί και για τον κίνδυνο «ατυχήματος» που μπορεί να προκαλέσει αυτή η δραστηριότητα, μέχρι και «πτώση» αμερικανικού αεροσκάφους όπως ανέφερε.

Ολα αυτά ενώ το Σαββατοκύριακο έφτασε στη Νότια Κορέα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ρ. Γκρόσι, προερχόμενος από το Τόκιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκρόσι παρουσίασε έκθεση της ΙΑΕΑ σύμφωνα με την οποία δεν συνιστούν απειλή τα ιαπωνικά σχέδια για την απόρριψη στη θάλασσα των επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Στα ιαπωνικά σχέδια έχει αντιδράσει έντονα η Κίνα, που μάλιστα προειδοποίησε το Τόκιο ότι «θα υποστεί τις συνέπειες» και ήδη ανακοίνωσε απαγορεύσεις σε εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι σέβεται την έκθεση του IAEA και ότι η δική της ανάλυση κατέληξε πως η απόρριψη δεν θα έχει «ουσιαστικό αντίκτυπο» στα ύδατά της. Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα εξέφρασε ανησυχία και «λύπη ιδιαιτέρως» για το πόρισμα του IAEA, αναφέροντας ότι τα ευρήματα του ΙΑΕΑ έχουν «ελλείψεις» και ότι οι εκτεταμένες ανησυχίες της κοινής γνώμης για την ασφάλεια στη χώρα είναι «δικαιολογημένες και λογικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ