Τρίτη 11 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο «άλμα» ακρίβειας τον Ιούνη

Την ώρα που η κυβέρνηση κοροϊδεύει με «καλάθια» και pass, οι τιμές στα τρόφιμα «τρέχανε» με +12,2% τον Ιούνη

Eurokinissi

Την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει ως δήθεν ανακούφιση την επέκταση των «καλαθιών» και των «pass» που πληρώνει ο λαός διπλά από την άλλη τσέπη, με σπασμένα φρένα συνεχίζει να «τρέχει» η ακρίβεια, όπως αποτυπώνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν χτες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, ο ρυθμός αύξησής τους κατέγραψε και νέο άλμα από τον Μάη στον Ιούνη, καθώς από ρυθμό αύξησης της τάξης του 11,6%, τον Μάιο, εκτινάχθηκε παραπέρα στο 12,2%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» στις στατιστικές αυξάνεται με διψήφια ποσοστά για 15 συνεχόμενους μήνες, ενώ συνολικά κινείται ανοδικά για 25 συνεχόμενους μήνες, από τον Ιούνιο του 2021, με τα λαϊκά νοικοκυριά να δαπανούν πάνω από το 20% του εισοδήματός τους σε είδη διατροφής.

Ανατιμήσεις καταγράφονται: 13% σε αναψυκτικά/νερό, 14% στα λαχανικά, 15% στα γαλακτοκομικά, 14% στα λάδια και 9,5% στα δημητριακά.

Επίσης, αύξηση 7,6% σημείωσε η ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Επιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά - επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες. Παράλληλα υπάρχουν αυξήσεις 18,8% στα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούνιο 2023 σε σύγκριση με τον Μάιο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους, λόγω της πτώσης των τιμών της Ενέργειας, ενώ από μήνα σε μήνα ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού σημείωσε αποκλιμάκωση, καθώς αυξήθηκε 1,8% τον Ιούνη από 2,8% τον Μάιο, με τις αυξήσεις βέβαια να έρχονται «καπέλο» πάνω στις προηγούμενες αυξήσεις.

Στο μεταξύ, όπως καταγράφει έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), τα νοικοκυριά ξοδεύουν κάθε μήνα το... 126% του εισοδήματός τους, χρεώνοντας πιστωτικές κάρτες και ροκανίζοντας παραπέρα τις όποιες αποταμιεύσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 67% του οικογενειακού εισοδήματος φεύγει σε λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους. Τέλος, το 15% του εισοδήματος διατίθεται σε υπηρεσίες, όπως εισιτήρια και εστίαση, και το 14% σε άλλες κατηγορίες.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι «απότομης πτώσης»...

Στο μεταξύ, ο «επίμονος» πληθωρισμός, αποτέλεσμα της καπιταλιστικής παραγωγής και των προηγούμενων «επεκτατικών μέτρων» για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, προκαλεί ανησυχία στα αστικά επιτελεία σε συνθήκες επιβράδυνσης της καπιταλιστικής οικονομίας, αφού το «γιατρικό» που επιστρατεύουν για την αντιμετώπισή του - η αύξηση των επιτοκίων - λειτουργεί ως «δηλητήριο» για τα υπόλοιπα, όπως π.χ. για τον φτηνό δανεισμό των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, τα όσα σημείωνε στην πρόσφατη τριμηνιαία έκθεσή του το ΙΟΒΕ, περιγράφοντας το «διεθνές περιβάλλον» της οικονομίας: «Η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλότερα επίπεδα από τα επιθυμητά και η ισχυρή αγορά εργασίας σε πολλές χώρες έχουν ως συνέπεια την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την πρόθεση διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών έχει ήδη αρχίσει να επιδρά αρνητικά τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην οικονομική δραστηριότητα. Αν και το ενδεχόμενο ομαλής προσγείωσης των οικονομιών παραμένει πιθανό, οι συνεχιζόμενες παρεμβάσεις και η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερη διάρκεια αυξάνει τον κίνδυνο μιας πιο απότομης πτώσης στην οικονομική δραστηριότητα».

Το ΙΟΒΕ μιλάει ακόμη για «αβέβαιη» εξέλιξη των τιμών και σημειώνει πως «η υπερβολικά μεγάλη αύξηση των τιμών της Ενέργειας και των ειδών διατροφής, οι πιέσεις από την πλευρά της ζήτησης λόγω της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων και οι δυσκαμψίες της προσφοράς συμβάλλουν στη διαρκή άνοδο του πληθωρισμού», που σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ιουνίου 2023), αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,4% το 2023.

Ενώ καταγράφει και την τάση επιβράδυνσης της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας πως «κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη, σημειώθηκε επιβράδυνση της ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σε 0,9%, από 1,7% και 1,9% αντιστοίχως, έναντι ανάκαμψης κατά 5,7% και 5,5% σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα ένα έτος νωρίτερα».

Στο μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 1,4% τον Μάιο το 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2022, «μακριά» από τις περσινές επιδόσεις οπότε και είχε αυξηθεί κατά 4,2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 με το 2021. Το α' πεντάμηνο, ο μέσος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου- Μαΐου 2022. Ενώ, ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 0,6% τον Μάιο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2023.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ