Τρίτη 11 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή για τις νέες επικίνδυνες αποφάσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στο επίκεντρο η παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» στο Κίεβο και η πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ

Από τη χθεσινή συνάντηση Μπάιντεν - Σούνακ στο Λονδίνο, παραμονή της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

Copyright 2023 The Associated

Από τη χθεσινή συνάντηση Μπάιντεν - Σούνακ στο Λονδίνο, παραμονή της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους
Η μακρόχρονη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο, οι «εγγυήσεις ασφαλείας» και οι δεσμεύσεις για περαιτέρω προσέγγιση ΝΑΤΟ - Ουκρανίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκινάει σήμερα στο Βίλνιους.

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία οι αποφάσεις θα κοιτάζουν «μακριά», κλιμακώνοντας παραπέρα την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη και ευρύτερα.

Χθες οι ΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι» ολοκλήρωναν ακόμα τις διατυπώσεις για ένα κοινό πλαίσιο σχετικά με τις «μακροπρόθεσμες διαβεβαιώσεις ασφαλείας για το Κίεβο» και ενδέχεται να τις ανακοινώσουν στο τέλος της Συνόδου, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται ο «Guardian».

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με το Κίεβο για ένα πολυμερές κείμενο που θα δημιουργούσε ένα ευρύ πλαίσιο για τα κράτη - μέλη τα οποία θέλουν να παρέχουν ή να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική στήριξη, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων όπλων, καθώς και οικονομική βοήθεια.

Η ΕΕ - η οποία θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση στρατιωτικής υποστήριξης, μέσω του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» - και οι χώρες του G7 ήταν επίσης ενήμερες στις συζητήσεις.

Το πολυμερές πλαίσιο διευκολύνει τις χώρες να συνάψουν λεπτομερείς διμερείς ρυθμίσεις με την Ουκρανία.

«Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να αναμειγνύουν τις συζητήσεις για τις προοπτικές του ΝΑΤΟ με εγγυήσεις, επομένως οι εγγυήσεις μπορεί να συμφωνηθούν μόνο μετά τη Σύνοδο Κορυφής», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. Γερμανός ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι θα υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο G7, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο CNN, την Κυριακή, ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να παράσχει ασφάλεια στην Ουκρανία κατά το «πρότυπο» του Ισραήλ.

Συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «μόνο αν νικήσει»

Ως προς τις δεσμεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η διαπραγμάτευση είναι πιο περίπλοκη αλλά το βέβαιο είναι ότι θα συγκροτηθεί Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, το οποίο θα συνεδριάσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η Ουκρανία δεν θα χρειαστεί να εκτελέσει το Σχέδιο Δράσης Ενταξης (ΜΑΡ) προτού ενταχθεί στο μπλοκ, «απόφαση που συντομεύει την πορεία μας προς το ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να συζητούν για το αν θα εγκαταλείψουν την απαίτηση από την Ουκρανία να εκτελέσει το MAP.

Δυτικά ΜΜΕ ανέφεραν νωρίτερα πως οι χώρες - μέλη συμφώνησαν ότι αν ή όταν ληφθεί πολιτική απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, το Κίεβο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει μια γρήγορη διαδικασία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους «Financial Times», παρόλο που δεν θα υπάρξει επίσημα ΜΑΡ, η Ουκρανία θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την επίτευξη στρατιωτικής συμβατότητας με το ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της προστασίας της ανταλλαγής πληροφοριών.

Το Κίεβο ζητάει να ληφθούν στο Βίλνιους συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις για τη μελλοντική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στο CNN, ο Μπάιντεν σημείωσε πως η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, για να προσθέσει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί προτού η συμμαχία εξετάσει το ενδεχόμενο, διαφορετικά «θα είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία αν αυτό συμβεί».

«Νομίζω ότι πρέπει να χαράξουμε έναν ορθολογικό δρόμο για να μπορέσει η Ουκρανία να πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να μπει στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν, «επειδή υπάρχουν άλλα προσόντα που πρέπει να πληρούνται, συμπεριλαμβανομένου του εκδημοκρατισμού».

Ο Στόλτενμπεργκ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι «αν δεν επικρατήσει η Ουκρανία, δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για ένταξή της στο ΝΑΤΟ».

Γι' αυτόν τον λόγο, «το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο έθνος στην Ευρώπη», επομένως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι οι σύμμαχοι παρέχουν όπλα, πυρομαχικά, εκπαίδευση, ανταλλακτικά».

«Βασιζόμαστε στο πακέτο που ξεκίνησε στο Οσλο για πρακτική υποστήριξη, ώστε να καταστούν δυνατά η πλήρης διαλειτουργικότητα μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ισχυρότεροι πολιτικοί δεσμοί εντός του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας και στη συνέχεια η κατάργηση του Σχεδίου Δράσης Ενταξης», ανέφερε.

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στη Σύνοδο, πρόσθεσε, «τώρα συζητάμε αυτά τα στοιχεία, αυτό το πακέτο, και επίσης ολοκληρώνουμε τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις για την ακριβή διατύπωση».

Με «σκληρή αντίδραση» απειλεί η Μόσχα

«Η συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την αρχιτεκτονική ασφαλείας - την ήδη μισοκατεστραμμένη αρχιτεκτονική ασφαλείας - στην Ευρώπη. Και θα αποτελέσει απόλυτο κίνδυνο, απειλή προς τη χώρα μας, κάτι που θα απαιτήσει από εμάς μια επαρκώς ξεκάθαρη και σκληρή αντίδραση», «προειδοποίησε» από την πλευρά του Κρεμλίνου ο εκπρόσωπός του, Ντμ. Πεσκόφ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, κάλεσε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να συζητήσουν στη Σύνοδο για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, κατηγορώντας την Ουκρανία για «συστηματική πρόκληση ζημιών». «Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της συμμαχίας θα βρίσκεται στη ζώνη άμεσων επιπτώσεων» αν συμβεί κάτι στο εργοστάσιο, ανέφερε.

Πυρομαχικά διασποράς από ΗΠΑ και γερμανικό εργοστάσιο τανκς

Μια «πρόγευση» του πνεύματος των επικείμενων αποφάσεων κλιμάκωσης της σύγκρουσης αποτελεί η ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα προμηθεύσουν το Κίεβο με πυρομαχικά διασποράς.

Αλλωστε η γερμανική αμυντική βιομηχανία «Rheinmetall» - αναγνωρίζοντας ότι η σύγκρουση, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έχει «μέλλον» - ανακοίνωσε πως θα ανοίξει εργοστάσιο παραγωγής και επισκευής τεθωρακισμένων οχημάτων στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας εντός των επόμενων 12 εβδομάδων, παρότι μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Επιπλέον, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων της Γερμανίας θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς στο να συντηρούν τα άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο.

Οι Ουκρανοί «πρέπει να βοηθήσουν τους εαυτούς τους - αν πρέπει πάντα να περιμένουν Ευρωπαίους ή Αμερικανούς να τους βοηθήσουν τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια... αυτό δεν είναι δυνατό», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της «Rheinmetall», Αρμιν Πάπεργκερ.

Το Κίεβο θα χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά διασποράς «για την απελευθέρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων εδαφών της» - δηλαδή και στην Κριμαία - αλλά «δεν θα χρησιμοποιηθούν στα επίσημα αναγνωρισμένα εδάφη της Ρωσίας», είπε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολ. Ρέζνικοφ.

Στο Λονδίνο ο Μπάιντεν

Λίγο πριν τη Σύνοδο στο Βίλνιους, ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρ. Σούνακ.

Σύμφωνα με τον Σούνακ, το Λονδίνο σκοπεύει να εργαστεί μαζί με τους συμμάχους προκειμένου να συζητήσουν την πορεία της Ουκρανίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά ο ακριβής μηχανισμός είναι προς συζήτηση.

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν τόνισε τη «σταθερή σαν βράχο» σχέση ΗΠΑ - Βρετανίας, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί έξι φορές μέσα σε έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του Σούνακ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την κλιματική αλλαγή.

Μετά τη Λιθουανία ο Μπάιντεν θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στην Ευρώπη στη Φινλανδία, το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ερντογάν και Πούτιν θα μιλήσουν σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά

«Η Ουκρανία αξίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι.

Μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών, είχαν συναντήσεις μαζί με τις αντιπροσωπείες τους για διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα και τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, που εκπνέει στις 17 Ιούλη.

Η Ρωσία αρνείται να ανανεώσει τη συμφωνία, ζητώντας να απομακρυνθούν τα εμπόδια στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει πως θα παραταθεί η συμφωνία, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν θα επισκεφτεί την Τουρκία τον Αύγουστο.

«Μελετήσαμε το πώς θα μπορούσαμε να παρατείνουμε τη συμφωνία πέραν της 17ης Ιούλη», δήλωσε μεταξύ άλλων. «Ισως αναθεωρώντας την κάθε τρεις μήνες, αυτό ελπίζουμε. Μιλήσαμε με τον Ζελένσκι και ελπίζω ότι θα μιλήσουμε με τον Πούτιν τον επόμενο μήνα».

Πολωνία: Πάνω από 1.000 στρατιωτικοί στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Οι πολωνικές Ενοπλες Δυνάμεις αναπτύσσουν 1.000 και πλέον στρατιωτικούς με 200 οχήματα στην περιοχή των συνόρων με τη Λευκορωσία.

Την ενίσχυση των δυνάμεων στην περιοχή ανακοίνωσε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Μ. Μπλάστσακ, εξηγώντας πως σκοπός είναι να επιδειχθεί ότι η Βαρσοβία είναι έτοιμη να αντιδράσει σε οποιαδήποτε «απόπειρα αποσταθεροποίησης».

Οι ενισχύσεις στέλνονται στην περιοχή Ποντλάσκι, καθώς οι εντάσεις κατά μήκος των συνόρων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ κλιμακώθηκαν όταν η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και, κατόπιν, όταν το Μινσκ ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει μισθοφόρους της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner».

Οι μαχητές της «Wagner» του Γ. Πριγκόζιν ετοιμάζονται να μετακινηθούν στη Λευκορωσία, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που έδωσε τέλος στην πρόσφατη ανταρσία, ανέφερε ανώτερος διοικητής της ομάδας, όπως μετέδωσε το «Reuters».

«Πρέπει να προετοιμάσουμε βάσεις, χώρους εκπαίδευσης, να συντονιστούμε με τις τοπικές κυβερνήσεις και διοικήσεις, να οργανώσουμε την αλληλεπίδραση με τις λευκορωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και να δημιουργήσουμε υλικοτεχνική υποδομή», ανέφερε μαχητής της «Wagner» στο κανάλι «Yevgeny Prigozhin on Telegram».

Ωστόσο, ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Πριγκόζιν και χιλιάδες μαχητές του βρίσκονται ακόμα στη Ρωσία.

Χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον ιδιοκτήτη της «Wagner» λίγες μέρες μετά την ανταρσία, συγκεκριμένα στις 29 Ιούνη, με τη συμμετοχή και διοικητών του μισθοφορικού στρατού.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πούτιν παρουσίασε μια «αξιολόγηση» των ενεργειών της «Wagner» στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και «των γεγονότων της 24ης Ιούνη», ενώ άκουσε και τις εξηγήσεις των μισθοφόρων.

«Οι ίδιοι οι επικεφαλής παρουσίασαν τη δική τους εκδοχή για το τι συνέβη και δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να πολεμούν για την πατρίδα τους», πρόσθεσε.

Επίσκεψη Ζελένσκι στο Φανάρι

Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε το Σάββατο ο Β. Ζελένσκι, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον «υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα».

Ακολούθησε κατ' ιδίαν συνάντηση του Βαρθολομαίου με τον Ζελένσκι, στο Πατριαρχικό Γραφείο, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

«Ευχηθήκαμε να έρθει σύντομα η ειρήνη, γιατί ο πόλεμος είναι κακό πράγμα για όλους. Είπαμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η Μητέρα Εκκλησία των Ουκρανών Ορθοδόξων, είναι πάντοτε στο πλευρό τους. Χαρήκαμε γιατί και ο κ. Πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει την επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία μέσω διαλόγου, αλλά και γιατί υπεσχέθη ότι θα βοηθήσει η Τουρκία με όλα τα μέσα για την ανασυγκρότηση και την αποκατάσταση των πραγμάτων στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ